OCJENA ZA KRAJ / Crobarometar: Milanović najopularniji među Hrvatima, referendum jako utjecao na rejting Mosta

Image
Foto: Igor Kralj/Pixsell

HDZ je, uz manje oscilacije, uvjerljivo zacementirao prvo mjesto, a Peđa Grbin nema previše razloga za slavlje osim blagdana

24.12.2021.
20:24
Igor Kralj/Pixsell
VOYO logo

Crobarometar Nove TV pokazuje da predsjednik Republike Zoran Milanović ostaje najpopularniji političar, vladajući ostaju na prvom mjestu, a dogodila se promjena u ocjeni rada jedne institucije.

HDZ uvjerljivo vodi, Most raste na krilima referenduma

HDZ godinu završava uvjerljivo prvi s rejtingom od 29,7 posto. Daleko iza vladajuće stranke je SDP s potporom od 13,1 posto pa MOST koji se zaustavio na 10,6 posto. Možemo! je i dalje u slobodnom padu i sada je na 8,8 posto, a Domovinski pokret preskočio je izborni prag i sada ima 5,3 posto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

HDZ i SDP gotovo zacementirani s rejtingom, no MOST očito na referendumskoj inicijativi popravlja rejting i sada je dva mjeseca u rastu, a zato je od kolovoza Možemo u padu. Domovinski pokret krenuo je prema gore.

Daleko od izbornog praga je Živi zid s 2,4 posto, zatim IDS s 1,7 posto, HSS godinu završava na 1,6 posto, a FOKUS na 1,3 posto, identičnu potporu ima i CENTAR s 1,3 posto. HNS je na 1,2 posto. Ostale stranke od lijeva do desna imaju 5,5 posto, a neodlučnih je i dalje visokih 17,2 posto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Samo o Predsjedniku većina misli pozitivno

Zoran Milanović najpopularniji je političar koji je na kraju godine i popravio svoj osobni rejting. Jedini je političar o kojem većina ispitanika ima pozitivan dojam. Tako o predsjedniku pozitivno misli 52 posto ispitanika, a negativno njih 39 posto.

Tomislav Tomašević može računati na 44 posto građana koji o njemu imaju pozitivan dojam, a njih 34 posto negativan. Božo Petrov računa na 38 posto ispitanika koji o njemu misle pozitivno, a njih 43 posto misli suprotno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ivan Penava, čelnik Domovinskog pokreta, može računati na 38 posto ispitanika koji o njemu misle pozitivno, a njih 36 posto misli negativno, Andrej Plenković ima samo 36 posto ispitanika koji u njemu misle pozitivno, ali ima i 55 posto onih koji misle negativno.

I na kraju Peđa Grbin koji može računati samo na 27 posto ispitanika koji o njemu misle pozitivno, zato njih 52 posto misli negativno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pesimizam visok, ali ga je ipak manje

Vladine politike ne podupire većina građana, odnosno njih 61 posto, a odobrava ih njih 30 posto, ne zna devet posto građana.

Pesimizam je visok, ali nešto manji nego mjesec prije. Tako sada 68 posto građana misli da zemlja ide u lošem smjeru, a njih 22 posto misli suprotno. Ne zna njih 10 posto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ured Predsjednika kao institucija popravio je rejting. Školskom ocjenom dobio bi 2,85 ili ''trojku''. Nema promjena kod ostalih institucija, tako Vlada dobiva ocjenu 2,43 ili ''dvojka'', a Hrvatski sabor ima 2,16 ili ''dvojku''.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo