IPAK NIJE PUCANO / Oštećeni zrakoplov Croatia Airlinesa: Tužiteljstvo objavilo rezultate istrage, a ministar tvrdi: 'Rupa je 2x2 cm'; Stručnjak: 'Tamo ima svega'

Image
Foto: Armin Durgut/PIXSELL

Iz Croatia Airlinesa su kazali kako sigurnost putnika i posade ni u jednom trenutku nije bila ugrožena

23.6.2022.
11:53
Armin Durgut/PIXSELL
VOYO logo

Nakon što su mediji iz regije izvijestili o zrakoplovu Croatia Airlines kompanije koji je u Sarajevo sletio s oštećenim trupom, o incidentu su se oglasili iz te kompanije.

"Nakon slijetanja zrakoplova Croatia Airlinesa Dash 8-Q400 koji je na redovnoj liniji Zagreb – Sarajevo jučer navečer poletio iz Zagreba te sletio u Sarajevo u 22.50 sati, na trupu zrakoplova uočena su oštećenja te se, sukladno uobičajenim procedurama nacionalnog avioprijevoznika, odmah pristupilo potrebnim koracima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Trenutno je u tijeku policijski očevid koji ima za cilj utvrditi potrebne detalje vezane uz uzrok oštećenja, a o čemu ćemo, po njegovom završetku promptno obavijestiti javnost", priopćili su iz Croatia Airlinesa.

Image
JESU LI OVO RUPE OD METAKA? /

U tijeku je očevid zrakoplova Croatie Airlinesa za kojeg se sumnja da je oštećen pucnjem iz vatrenog oružja

Image
JESU LI OVO RUPE OD METAKA? /

U tijeku je očevid zrakoplova Croatie Airlinesa za kojeg se sumnja da je oštećen pucnjem iz vatrenog oružja

"Sigurnost putnika i posade ni u jednom trenutku nije bila ugrožena, dok se nacionalni avioprijevoznik i u ovoj situaciji vodio najvišim standardima sigurnosti. Oštećeni zrakoplov trenutno se nalazi u Zračnoj luci Sarajevo, a svi putnici sa sinoćnjeg leta bit će preusmjereni drugim avionom na sljedeći let na liniji Sarajevo – Zagreb”, dodali su u priopćenju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tužiteljstvo BiH: Nije pucano, oštećenje nastalo mehaničkim udarcem

Preliminarna istraga koju je zatražilo Tužiteljstvo BiH pokazala je da na trupu letjelice nema tragova baruta.

"Nakon provedenog uviđaja prema preliminarnim nalazima stručnih osoba, ne postoje indicije koje bi ukazale na zaključak da je oštećenje na zrakoplovu nastalo djelovanjem vatrenog oružja. Prema stavu stručnih osoba oštećenje je prouzročeno mehaničkim udarcem. Izvršenim analizama utvrđeno je da nema tragova barutnih čestica, niti drugih tragova koji bi ukazivali na projektil iz vatrenog oružja". objavili su iz Tužiteljstva Bosne i Hercegovine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Butković: Na avionu je pronađena rupa 2 puta 2 centimetra

Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, komentirao je zrakoplov koji je letio iz Zagreba u Sarajevo i na kojemu su uočena oštećenja, za koja se sumnja da su nastala iz vatrenog oružja.

“Imamo informaciju. Ne znam je li propucan, ne znamo što se dogodilo. Činjenica je da je na avionu pronađena rupa 2 puta 2 centimetra i da je to uočio mehaničar u redovnom pregledu zrakoplova. Time se sada bavi Tužiteljstvo u Bosni i Hercegovini. Ne mogu vam ništa više reći, istraga traje”, rekao je ministar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zrakoplovni stručnjak: 'Avion slijeće preko Pala, a znate da tamo ima svega'

Također, prema informacijama koje je Jutarnjem dao zrakoplovni analitičar Alen Šćuric, niti pilot niti putnici nisu primijetili da se na avion pucalo nego je to utvrđeno tek naknadnim redovnim pregledom aviona nakon slijetanja, a zasad je sigurno kako se pucnjava dogodila na tom posljednjem letu te da je na avion pucano prilikom slijetanja.

"Postoje dva scenarija. Prvi je da je pucano namjerno kao neka vrsta političke poruke, a drugi scenarij, koji je po meni vjerojatniji, jest da je netko naprosto pucao, a Croatia Airlines pritom nastradala kao kolateralna žrtva. Kad slijeće na sarajevski aerodrom, avion slijeće preko Pala, a znate da tamo ima svega, često i pucnjave", rekao je Šćuric dodavši kako dosad nije zabilježen sličan slučaj s nekim avionom Croatia Airlinesa te da se takve stvari obično događaju u ratom zahvaćenim područjima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Gledajte, da je taj metak pogodio rezervoar ili negdje blizu hidraulike, bilo bi svega", dodao je.

Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo