'Crni' Peristil: Kakvu su to poruku o EU Splićani poslali svijetu?

Prvi 'europski' dan Hrvatske nije u svim gradovima bio razlog slavlja.

1.7.2013.
10:16
VOYO logo

''Odlučili smo prekriti dio kulturne baštine našeg Splita, točnije Peristila, u crnu boju, koja reprezentira dubinu bezdana patokracije, fanaticizma i ponerologije, okarakterizirane samovoljnim srljanjem hrvatske političke scene u bezglavu rasprodaju naše zemlje, domovine, baštine, političke legitimnosti, suvereniteta. Ovim se performansom želi ukazati na sadašnje stanje društva, točnije poluplemenskih odnosa rascjepkanih lokalnih zajednica, što za nas predstavlja grad Split, i kulture konzumerizma i divljeg kapitalizma, što za nas predstavlja Europska unija'', poručili su performeri.

Dodaju da ne vjeruju u sliku koju političari šalju javnosti o tome da je ulazak Hrvatske u EU najbolje što se dogodilo od osamostaljenja, piše dalmacijanews.com.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Trenutno stanje u našima glavama, srcima, dušama i frižiderima ne može popraviti nikakva besplatna kava, kroasan, bar ne dok ne budemo sigurni da svaki dan, svaki građanin i građanka jedni drugima neće moći pružiti to, što EU sigurno neće dopustiti, jer ipak to bi značilo jačanje našeg integriteta i suvereniteta, što je suprotan potez od pijuna na Markovom trgu'', zaključuju performeri.

Ovo nije prvi slučaj 'crnog Peristila'

Ovo nije prvi put da je Peristil prekriven crnom bojom. "Crni Peristil" prvi je put bio 1998. godine. Evocirajući akciju "Crveni Peristil", kojom je Peristil u siječnju revolucionarne 1968. godine osvanuo obojen u crveno, istog datuma 1998. umjetnik Igor Grubić na trgu je oslikao krug crne boje uz poruku: "Poput čarobnog ogledala odražava stanje društvene svijesti."

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo