KORAK BLIŽE / Europska komisija: 'Crna Gora je najnapredniji kandidat za Europsku Uniju'

Image
Foto: shutterstock

"Crna Gora je najnaprednija zemlja kandidat u pristupnim pregovorima. Svi smo spremni zatvoriti privremena mjerila, naš cilj je da Crnu Goru pokrenemo na sljedeću razinu", ocijenio je Oliver Varhelyi, povjerenik Europske komisije za proširenje

27.2.2024.
21:45
shutterstock
VOYO logo

Povjerenik Europske komisije za proširenje Oliver Varhelyi izjavio je u utorak, tijekom službenog posjeta Crnoj Gori, da je došao s jasnom porukom: da je ta zemlja najnapredniji kandidat u pristupnim pregovorima te da su joj vrata EU-a širom otvorena.

"Crna Gora je najnaprednija zemlja kandidat u pristupnim pregovorima. Svi smo spremni zatvoriti privremena mjerila, naš cilj je da Crnu Goru pokrenemo na sljedeću razinu", ocijenio je Varhelyi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Varhelyi se u utorak sastao s najvšim crnogorskim dužnosnicima.

Crnogorski premijer Milojko Spajić zahvalio se Varhelyiju na snažnoj podršci, dok je predsjednik Crne Gore Jakov Milatović rekao tijekom susreta kako Crna Gora mora iskoristiti veliku priliku i povoljan trenutak da ubrza svoj europski put. Milatović je, kako je priopćeno iz njegova ureda, tijekom susreta sa Varhelyiem ponovio očekivanje da će Crna Gora kao lider u pregovaračkom procesu do 2028. godine postati punopravna članica Europske unije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gostujući u dnevniku Televizije Crne Gore,  Varhelyi je rekao da je naredni cilj da ta zemlja napreduje ka sljedećoj razini pregovora, a to je zatvaranje privremenih mjerila u Poglavljima 23 i 24 koja se odnose na vladavinu prava.

Image
NEMIRNO VRIJEME /

Crna Gora prošla je kroz politički nestabilnu godinu: Od predsjedničkih izbora do galopirajuće inflacije i tunela kroz pravosuđe 

Image
NEMIRNO VRIJEME /

Crna Gora prošla je kroz politički nestabilnu godinu: Od predsjedničkih izbora do galopirajuće inflacije i tunela kroz pravosuđe 

"Još imamo brojna pitanja koja trebaju rezultate, to zovemo privremena mjerila Poglavlja 23 i 24. To znači, ako Crna Gora želi prijeći u narednu fazu pregovora, što znači da ih završi i dobije članstvo, još ostaje rad u pravosuđu i nastavak borbe protiv organiziranig kriminala i korupcije", rekao je Varhelyi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ustvrdio je da su vrata EU širom otvorena za Crnu Goru.

“S novom Vladom, s novom koalicijom na vlasti i novom parlamentarnom većinom, vidjeli smo rezultate u reformama. To je stvorilo potpuno drugačiju atmosferu u Bruxellesu. Crna Gora je pokazala da nije samo voljna, već i sposobna ostvariti rezultate", rekao je Varhelyi za TVCG.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Crna Gora je nakon dugogodišnje stagnacije, ponovo pokrenula pristupne pregovore s Europskom unijom nakon što je u prosincu kompletiran Ustavni sud te zemlje te izabran državni odvjetnik. Za ta imenovanja u crnogorskom pravosuđu bila je potrebna dvotrećinska podrška zastupnika koja nije postojala u prethodne četiri godine.

Crna Gora od 2012. vodi pristupne pregovore s EU-om, a do sada je otvorila je 33 poglavlja a privremeno zatvorila tri.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Posljednje poglavlje zatvorila je prije četiri godine u vrijeme vlasti Demokratske stranke socijalista Mila Đukanovića.

POGLEDAJTE VIDEO: Zastupnici Europskog parlmenta na meti špijuna: Pronađeni tragovi, javila nam se Željana Zovko

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo