BOGOJAVLJENJE / Crkva danas slavi blagdan Sveta tri kralja. Znate li tko su oni bili i kako se obilježava u Hrvatskoj?

Image
Foto: Shutterstock/Ilustracija

Njihove relikvije danas se čuvaju u katedrali u njemačkom gradu Kölnu. Nakon Drugoga vatikanskog sabora, božićno vrijeme završava prvom nedjeljom nakon Bogojavljenja, a na tu se nedjelju slavi Krštenje Gospodinovo

6.1.2024.
8:00
Shutterstock/Ilustracija
VOYO logo

Odmah nakon, za većinu - neradnog dana Nove godine, stigao je još jedan neradni dan - blagdan Sveta tri kralja ili Bogojavljenje. No mnogi i dalje ne znaju zašto 6. siječnja mnoge trgovine ne rade, pokoji kafići zatvore svoja vrata, ali ni zašto su oni sami slobodni na svome poslu, odnosno ne znaju što točno ovaj blagdan predstavlja.

Njih trojica nose imena Gašpar, Melkior i Baltazar. Prema nekima su kraljevi, drugima mudraci. Po Evanđelju došli su se pokloniti Isusu Kristu nakon njegova rođenja u Betlehemu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za mudrace u tekstu Evanđelja stoji grčka riječ "magoi" koja ima različita značenja: mudraci, učenjaci, magičari, itd., a najvjerojatnije potječu iz Perzije.

Oni su ostavili svoje kuće i dobra i krenuli na put prema Betlehemu. Prema Matejevu Evanđelju mudraci su prateći betlehemsku zvijezdu došli s istoka u Jeruzalem, kako bi se poklonili Kristu. U Jeruzalemu ih je primio kralj Herod, koji ih je želio prevariti s nakanom da mu kažu mjesto gdje se Isus rodio, kako bi ga mogao ubiti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Isusu su nosili darove, a teolog Origen protumačio ih je ovako: zlato koje upućuje na Isusovo kraljevsko dostojanstvo, tamjan na njegovo božanstvo, a smirna na njegovu smrt.

Pisac Tertulijan je mudrace pretvorio u kraljeve pozivajući se na Izaijine svetopisamske tekstove i Psalme. U srednjem vijeku jedan je talijanski umjetnik izrađivao mozaik triju kraljeva i iznad svake figure stavio imena: Gašpar, Melkior i Baltazar. Po tom slikaru Gašpar znači čovjek iz područja Kaspijskog mora, Melkior znači kralj svjetla, a Baltazar znači "gospodar čuva kralja".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
PROVJERITE NA VRIJEME! /

Stiže prvi vikend u 2024. Ovako će raditi trgovine i shopping centri na blagdan i u nedjelju

Image
PROVJERITE NA VRIJEME! /

Stiže prvi vikend u 2024. Ovako će raditi trgovine i shopping centri na blagdan i u nedjelju

Dodajmo i da se oduvijek jednog od trojice kraljeva prikazuje kao crnca što se obično interpretira porukom da bi se sve zemlje svijeta trebale pokloniti Isusu kao Kristu. Isto tako od srednjeg vijeka prikazuje ih se na način da je jedan starac, drugi sredovječni muškarac i treći mladić - odnosno da bi svi ljudi, od djece do staraca trebali u Isusu prepoznati svoga Boga.

Njihove relikvije danas se čuvaju u katedrali u njemačkom gradu Kölnu. Nakon Drugoga vatikanskog sabora, božićno vrijeme završava prvom nedjeljom nakon Bogojavljenja, a na tu se nedjelju slavi Krštenje Gospodinovo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Hrvatskoj je na ovaj blagdan običaj blagoslova vode u crkvi, a tom se vodom onda blagoslivljaju obitelji. Isto tako, kada svećenik pohodi vašu kuću dobijete naljepnicu, a na svakoj od njih su inicijali kraljeva C+M+B.

POGLEDAJTE VIDEO: Nakon blagdanskog pretjerivanja u hrani i piću, organizam treba oporaviti: 'Treba mu dva tjedna da dođe sebi'

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo