Prisjelo mu guljenje krumpira / Odradio godinu dobrotvornog rada, pa se predomislio: Čobanković traži novo suđenje

Image
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Čobanković sada Županijskome sudu spočitava što je donio presudu na temelju njegove nagodbe s USKOK-om, i traži ukidanje presude

7.7.2017.
9:40
Sanjin Strukic/PIXSELL
VOYO logo

Bivši ministar poljoprivrede Petar Čobanković koji je u aferi Planinska priznao da je pomogao Sanaderu u nezakonitostima povezanim s kupnjom zgrade. Tada se, u ožujku 2013. nagodio za kaznu dobrotvornog rada, a sada traži ukidanje te presude, piše Jutarnji list.

On tvrdi da je tada bio pod pritisak, te da je do potpisa sporazuma s USKOK-om došlo u trenutku kada je bio "uplašen za život", jer je smatrao da bi mu boravak po zatvorima i razvlačenje po sudovima mogli doći glave, budući da je lošeg zdravlja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čobanković je sada zatražio obnovu ovog postupka, a zagrebačkome Županijskome sudu spočitava što je donio presudu na temelju njegove nagodbe s USKOK-om, bez prethodne provjere. Sada kaže da potpis na sporazumu ništa ne znači sam po sebi, jer se radi samo o potpisu na tvrdnje suprotne strane.

Radi se o neviđenom zahtjevu u hrvatskom sudstvu, gdje je institut presude na osnovi nagodbe s tužiteljstvom uveden 2009. Nedavno je, u slučaju bivše sisačke županice Marine Lovrić Merzel, sudac Ivan Turudić odbio ratificirati nagodbu sa Željkom Žužićem, smatrajući da je kazna koju je USKOK za njega predložio premala. To je bio prvi slučaj u kojemu je sud intervenirao u sadržaj nagodbe, a na tragu te odluke, prema kojoj je sud dužan utvrditi i materijalnu istinu, nagodbi usprkos, ide i Čobankovićev zahtjev. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

On smatra da je u njegovu slučaju primijenjen teži zakon, koji je na snagu stupio tek 2013., iako je djelo počinjeno 2008. No, novi mu je zako dao mogućnost da jednogodišnju kaznu zatvora zamijeni radom za opće dobro, navodi Jutarnji list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo