CMS PODNIO KAZNENU PRIJAVU: / 'Izbjeglice zavezali za stabla, pucali blizini njihovih ušiju i nogu, lomili im kosti'

Image
Foto: Ilustracija: Pixsell

Iz svjedočanstva se raspoznaje suradnja između nasilnika u crnom i policije, a CMS očekuje da DORH utvrdi kakav je to oblik suradnje i radi li se o specijalnoj jedinici MUP-a

23.7.2020.
13:29
Ilustracija: Pixsell
VOYO logo

Centar za mirovne studije (CMS) podnio je u četvrtak DORH-u još jednu kaznenu prijavu protiv nepoznatih počinitelja zbog sumnje da su krajem svibnja pet sati mučili, ponižavali i nezakonito protjerali 16 izbjeglica s teritorija Hrvatske u BiH.

"O tome svjedoče petorica izbjeglica s teškim ozljedama, od kojih su jednom počinitelji slomili obje ruke i nogu, a zastrašujuće je da je povod ovog nečovječnog postupanja najvjerojatnije upravo boja njihove kože i pripadnost ranjivoj izbjegličkoj populaciji", stoji u priopćenju CMS-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
SPLIĆANKA SKUPILA PRIČE MIGRANATA UZ HRVATSKU GRANICU: /

'Policija ih mlati i uzima im novac. Izbjeglicama nije jasna jedna stvar'

Image
SPLIĆANKA SKUPILA PRIČE MIGRANATA UZ HRVATSKU GRANICU: /

'Policija ih mlati i uzima im novac. Izbjeglicama nije jasna jedna stvar'

CMS ističe da je osmero naoružanih muškaraca u neoznačenim crnim odorama i s fantomkama na glavama, koji prema opisu žrtava vjerojatno pripadaju specijalnoj jedinici ili tzv. operativnoj akciji "Koridor" MUP-a, nečovječno postupalo prema osobama u potrazi za zaštitom.

"Naoružani muškarci u crnom su izbjeglice zavezali za stabla, pucali iz pištolja u blizini njihovih ušiju i pokraj njihovih nogu, premlaćivali ih svime što im se našlo pri ruci te im pod prijetnjom smrću uzeli sve stvari, a na kraju ponižavajuće postupali tako što su trljali majonezu, kečap i šećer u rane koje su im prethodno zadali", navode aktivisti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zatim su, dodaju, četvorici policajaca prepustili izbjeglice, od kojih mnogi zbog teških ozljeda nisu mogli hodati, a policajci su ih nezakonito protjerali u BiH.

Suradnja nasilnika i policije

Iz svjedočanstva se raspoznaje suradnja između nasilnika u crnom i policije, a CMS očekuje da DORH utvrdi kakav je to oblik suradnje i radi li se o specijalnoj jedinici MUP-a. Također, očekuje da DORH provede učinkovitu i neovisnu istragu za ta kaznena djela, kao i za vjerojatnu organiziranost ovakvih praksi, te da sankcionira počinitelje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Važno je uzeti u obzir iskaze policajaca koji govore o policijskoj operativnoj akciji "Koridor", opis čijih akcija odgovara opisu tog slučaja, ali i prijašnjim svjedočanstvima izbjeglica, upozorili su iz CMS-a dodavši da je ovo jedan u nizu od slučajeva o kojima kontinuirano izvještavaju organizacije civilnog društva, mediji, Pučka pravobraniteljica i međunarodne institucije.

"Upravo ti izvještaji, fotografije, video materijali te brojna svjedočanstva žrtvi i hrvatskih policajaca ukazuju na sistematsku narav ovih nečovječnih praksi, dok izostanak učinkovitih istraga pokazuje nebrigu za ljudske živote i za vladavinu prava u Hrvatskoj. Unatoč tome, ministar Davor Božinović i dalje ostaje na čelu resora u kojem se događaju ovakva teška kršenja ljudskih prava", navode aktivisti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Također upozoravaju da se na osnovanu sumnju za kršenja ljudskih prava koja nisu istražena nedavno referirao i Upravni sud u Sloveniji ističući kako dokazi prikupljeni u posljednje četiri godine o premlaćivanjima, krađama, mučenju i nasilnom, nezakonitom protjerivanju izbjeglica i drugih migranata iz Hrvatske nikad nisu opovrgnuti.

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo