Cjepivo za svinjsku gripu u spalionicu, milijuni u dim

Građani su i dalje skeptični prema cjepivu protiv svinjske gripe, pojedini stručnjaci i dalje upozoravaju na opasnosti, a tisuće neiskorištenih doza cjepiva bit će spaljeno u Austriji.

3.12.2009.
11:31
VOYO logo

Zbog malog interesa građana, tisuće doza cjepiva protiv svinjske gripe u Hrvatskoj će se, sve je izvjesnije, baciti, odnosno preciznije – spaliti u Austriji.

Cjepivo će se tamo prebaciti, kazao je jedan imunolog za Slobodnu Dalmaciju, jer Hrvatska nema specijaliziranu spalionicu. Time će milijuni koji su plaćeni za cjepivo doslovno otići u dim.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ako je suditi po izjavama liječnika iz inozemstva, Hrvatska je nepotrebno kupovala neprovjereno cjepivo te nije poslušala savjete pojedinih liječnika.

Pojedini nesavjesni liječnici otvoreno su pozivali na cijepljenje, a istodobno su sami odbijali primiti dozu cjepiva protiv gripe H1N1.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Među osobama u Hrvatskoj koje su uporno i argumentirano govorile o štetnosti cjepiva je imunolog dr. sc. Srećko Sladoljev, kojemu su reakcije na cjepiva i druge imunološke bolesti specijalnost.

Apsurdno je da Sladoljev tvrdi kako je cjepivo loše, iako ga je naručio Imunološki zavod čiji je i on djelatnik, doduše pod suspenzijom, jer je kao član Nadzornog odbora upozorio vlasnika (HZZO) i mjerodavnog ministra o mogućoj poslovnoj šteti ako se naruči vrijedna cjepiva bez čvrstih ugovora o daljnjoj distribuciji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Cjepivo nije potencijalno već sigurno opasno zbog kombinacije snažnog imunostimulatora (skvalen) u cjepivu i prirode samog virusa. H1N1 je izrazito imunogeničan. Ako cjepivo k tome primi zdravi, mladi organizam, koji je imunološki superioran virusu, postoji dokazana opasnost od kasnijeg nastanka teških autoimunih bolesti – spomenut ću multiplu sklerozu, lupus, reumatoidni artritis i amnijsku lateralnu sklerozu. Te bolesti počet će se kod nekih razvijati s vremenskim odmakom i isprva napredovati sporo. Prve simptome oboljeli će osjetiti tek nakon više godina", upozoravao je Sladoljev, piše Slobodna Dalmacija.

Napominje kako je cjepivo opasno za mlade i zdrave, ali je ipak potrebno cijepiti starije osobe, kronične i bolesnike s oslabljenim imunitetom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na pitanje što će biti s onima koji su se cijepili, a imaju jak imunitet i zdravi su, Sladoljev navodi da će kod jednog dijela osoba koje su primile cjepivo protiv svinjske gripe "vrijeme svakako iznjedriti nuspojave".

Prethodni članci:

arti-200912020393006 arti-200912010017006 arti-200911260861006 arti-200911170336006

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Hell's kitchen
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo