'CIJELA HRVATSKA NASJELA JE NA FAKE NEWS': / Ugledni ekonomski stručnjak pojasnio koliko je zapravo BDP porastao

Image
Foto: PIXSELL, Borna Filić

Nenad Bakić, poznati investitor i poduzetnik, na svom blogu Eclectica osvrnuo se na najnoviju objavu o rastu BDP-a koja je, prema njegovim riječima, bila pogrešno interpretirana.

31.8.2017.
11:07
PIXSELL, Borna Filić
VOYO logo

Hrvatski su mediji tijekom jučerašnjeg dana pisali kako je hrvatsko gospodarstvo poraslo u drugom tromjesečju za 2,8 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, što je brže nego u prethodnom kvartalu, ali manje od očekivanja.

Image
SJAJNE VIJESTI ZA HRVATSKU: /

Državni zavod za statistiku objavio procjene rasta BDP-a

Image
SJAJNE VIJESTI ZA HRVATSKU: /

Državni zavod za statistiku objavio procjene rasta BDP-a

Poznati investitor i poduzetnik, Nenad Bakić upozorio je da su mediji prenijeli fake news (lažnu vijest) objavivši da je rast BDP 2,8%. Bakić tvrdi da je riječ o 'ne-dosezoniranim, umjesto sezonski prilagođenim podacima' te dodaje da je rast BDP-a u drugom tromjesečju 3,4%.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Razlog tome je jednim dijelom nepismenost, drugim dijelom pesimizam, praktički želja da ne bude dobro, pa je zgodno citirati manju od dvije brojke. Na koncu, kako prihvatiti da slučaj Agrokor NIJE destabilizirao Hrvatsku kad se mjesecima unisono histeriziralo oko toga. Istovremeno, i ‘Marićeva’ obveznica je opet na rekordnim razinama, što znači da nam inozemna tržišta sve više vjeruju. Sjetimo se, ministar Marić je hladnokravno odbio ‘kamatarske’ uvjete pri prvom izdanju obveznice i kasnije izdao uz puno manju kamatu — ali da joj cijena ovako raste znači da su sada uvjeti još bolji. Mislim da sam jedini javno i po izbijanju krize tvrdio da se Agrokor neće materijalizirati kao potop, krš i lom cijele Hrvatske. Moji argumenti su uvijek prilično jednostavni, kao i kod ‘srpanjske rupe’, kao i kod rasta BDP-a potkraj 2015., kao i kod održavanja rasta — sve to je promaklo našim analitičarima. Uzmemo li u obzir da ipak nisu takve neznalice, jedino što nam ostaje kao objašnjenje su psihološke okolnosti, dobro opisane u ekonomskoj i psihološkoj teoriji, nešto ‘iznutra’ ih navodi da su pesimistični, pa čak i činjenice vide drugačijima ‘jer ne može biti drugačije’, pa tim gore za činjenice', napisao je Bakić na svom blogu Eclectica.

U srijedu je Državni zavod za statistiku (DZS) objavio prvu procjenu prema kojoj je bruto domaći proizvod (BDP) u drugom kvartalu porastao 2,8 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine što je već 11. tromjesečje zaredom kako BDP raste, i to brže nego u prethodnom, kada je gospodarstvo ojačalo 2,5 posto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo