kreću na gradove i općine / Čistka u državnoj službi: RTL doznaje da ih je već 71 dobilo otkaz

Među zaposlenima na ovaj i onaj način u državnoj službi bilo je pravomoćno osuđeni za koje nitko nije ni znao. Kako RTL neslužbeno doznaje, velika većina od njih 71 već je dobila otkaze, a ministar uprave najavljuje čistku u gradovima i općinama

20.5.2015.
18:42
VOYO logo

Velika čistka kažnjavanih službenika privodi se kraju. Od njih 52 tisuće, 71 je pravomoćno osuđen za kaznena djela. Danas je njihovu poslodavcu - državi - istekao rok da im uruči otkaz. Kako doznajemo, to je i učinjeno, a ministar sad kreće u lov na 'lokalne' osuđenike. 

"Nastavit ćemo nastaviti tu provjeru za službenike općina, gradova i županija i već smo dobili podatke za njih i proslijedit ćemo ih ministarstvu pravosuđa", rekao je ministar uprave Arsen Bauk

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U posljednja dva tjedna, od objave liste kažnjenika – svi se pitaju – kako je moguće da su uopće radili i uredno dolazili na posao sve ove godine. 

Nastavit ćemo nastaviti tu provjeru za službenike općina, gradova i županija i već smo dobili podatke za njih i proslijedit ćemo ih ministarstvu pravosuđa Arsen Bauk

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Tko je tu koga prevario? Mislim prvo po novom zakonu o kaznenom postupku sudovi su obvezni dostaviti presude ,a mi ćemo utvrditi u koliko se slučaja to ispoštovala", govori Bauk.

A apsolutni rekorder radio je ovdje, imao je čak 7 pravomoćnih presuda za različita kaznena djela

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od ponedjeljka više ne radi, a ministrica koja ga je zapošljavala krivnju svaljuje na sudove.

"Ta osoba više ne radi, međutim u vrijeme mog mandata mi smo dobili dvije presude suda i kad su dođle to dvoje ljudi je dobilo otkaz, a za ovo nismo imali saznanja", tvrdi Anka Mrak Taritaš, ministrica graditeljstva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nitko od njih prilikom zaposlenja nije imao presudu, pa su mogli pribaviti potvrdu o nekažnjavanju. Naknadno su osuđeni, a sudovi koji su o tome trebali izvijestiti ministarstva su zakazali.

"Onda je logično ni da čovjek sam ne želi napraviti jer mu je neugodno i jer mu to sutra može značiti gubitak posla", rekao je Boris Pleša iz sindikata državnih službenika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Otpušteni službenici najviše su presuda imali zbog neplaćanja alimentacije, nanošenja tjelesnih ozljeda, krivotvorenja, prijevari i prijetnji. 

Posebno u oči upada slučaj jednog službenika koji je osuđen zbog protupravnog lišavanja slobode – i to nakon što je stranke zatvorio u uredu u kojem je radio - i nastavio raditi sve dosad.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo