velered franje tuđmana / Ćiro zna: 'Imam, sine, puno odlikovanja. Kad mi je najteže, otvorim vitrinu'

Prijedlog mora usvojiti Sabor, a podržava ga premijer Andrej Plenković, ali mišljenja šire javnosti su podijeljena

16.5.2019.
7:00
VOYO logo

Osim izjave o tome da se Hrvatska trudi postati jedna od najuspješnijih zemalja na svijetu, što je vjerojatno bila posljedica iscrpljenosti dugotrajnim letom do Kanade i jet laga, predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović je dala i jednu zanimljivu inicijativu - da se jedno od državnih odličja nazove imenom prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana

S obzirom na to da su sva državna odličja dosada nazvana po hrvatskim velikanima iz Srednjeg vijeka ovo bi bio zanimljiv presedan, a zanimljive su i reakcije. Naime, taj prijedlog mora usvojiti Hrvatski sabor i premda ga je premijer Andrej Plenković podržao, njegovi koalicijski partneri i nisu baš tako složni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ideju o priznanju u čast prvog hrvatskog predsjednika, četvrta hrvatska predsjednica obznanila je iz Kanade: ''Prema onome što smo razgovarali do sada s Vladom i kako su gledali Zakon o odlikovanjima, izmjene koje treba donijeti, bit će svakako među prvih pet odlikovanja''. 

Već sada postoji more državnih odlikovanja, njih čak 18. Velered kralja Tomislava s lentom i Velikom Danicom, koje dobivaju samo poglavari država. Velered kraljice Jelene, kralja Petra Krešimira IV, kralja Dmitra Zvonimira i raznih drugih.

Uskoro bi im se mogao pridružiti i Velered Franje Tuđmana za promicanje nacionalnog zajedništva. Predsjednica je poručila kako misli da bi prvo posthumno odlikovan trebao biti kardinal Franjo Kuharić

''Imam sine puno odlikovanja ... Kad mi je najteže, otvorim vitrinu i to malo pregledam pa sam zadovoljan samim sobom'', kaže Miroslav Ćiro Blažević, bivši nogometni trener.

Imaju ta odlikovanja težinu. Ćiro je nakon bronce 1998. dobio Red kneza Branimira s ogrlicom. A i zna tko bi trebao biti prvi koji bi se trebao okititi zasad još nepostojećim veleredom, čije uvođenje svesrdno podržava.

''Ova mala zemlja je druga u svijetu. Nitko bolje od mene ne zna koliko je Dalić zaslužan za tu obiteljsku atmosferu - jedan za sve, svi za jednoga, inače ne bi mogao napraviti to veliko sportsko čudo. Dalić je po meni najpozvaniji da dobije to prvo odlikovanje koje je predsjednica očitovala'', smatra Ćiro. 

S njim se slaže i dio građana, a nekima se dobar izbor čini i Ante Gotovina, ali ima i onih koji smatraju da je ta nagrada nepotrebna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Marko Prpic/PIXSELL

Kolinda Grabar Kitarović (Marko Prpic/PIXSELL)

Ideja o vrednovanju nacionalnog jedinstva jako je razjedinila tu istu naciju pa čak i članove vladajuće koalicije. Neki novi Tuđmanov velered ne žele, primjerice, SDSS Milorada Pupovca, ali ni HNS-ovci.

''Mislim da od te ideje neće građani u Hrvatskoj bolje živjeti. Hrvatska u ovom trenutku već ima dobro razrađen sustav odlikovanja i dodavanje dodatnog nije potrebno. Posebno ne šest mjeseci nakon izbora za predsjednika Republike. Zbog toga mi to više sliči kao populistička aktivnost nego kao planski smišljen program'', kaže HNS-ov Matija Posavec.

Ideju o Tuđmanovom veleredu prvi je iznio Generalski zbor, ali u vrijeme kad nije bilo kampanje za predsjedničke izbore što je grozan tajming za predlaganje bilo čega. 

Za kraj priče, prisjećamo se još jednog velikog odavanja počasti što naši političari najviše vole - svečano primanje Željka Reinera u red vitezova Viteškog reda svetog groba jeruzalemskog. Jer tko se nije okitio nekom titulom ili lentom, taj kao da se politikom nikad bavio nije. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo