CIJENE ODLETJELE U NEBO / DZS objavio koliko su poskupjele cijene kvadrata: Zagreb nije na vrhu po rastu, drugi dio Hrvatske ga je 'prešišao'

Image
Foto: Ilustracija: Dino Stanin/PIXSELL

Najviši rast cijena stambenih nekretnina zabilježen je u drugom kvartalu 2019. godine, kada su te cijene porasle za 10,4 posto

11.4.2022.
12:24
Ilustracija: Dino Stanin/PIXSELL
VOYO logo

Cijene stambenih objekata u Hrvatskoj u četvrtom tromjesečju prošle godine bile su za 9,1 posto više nego u istom razdoblju godinu ranije, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS). Time je nastavljen rast cijena stambenih nekretnina na godišnjoj razini koji u Hrvatskoj traje od drugog tromjesečja 2017. godine. 

Najviši rast cijena stambenih nekretnina zabilježen je u drugom kvartalu 2019. godine, kada su te cijene porasle za 10,4 posto u odnosu na drugi kvartal 2018. godine. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Po podacima DZS-a za četvrto tromjesečje prošle godine, cijene novogradnje su porasle za 15 posto u odnosu na četvrto tromjesečje 2020. godine, dok su cijene postojećih stambenih objekata bile više za 8,4 posto.

Image
ZAŠTITA OD MOGUĆIH PROBLEMA /

Banke će morati postrožiti uvjete za stambene kredite: Na snagu stupa nova odluka koju su već usvojile neke države

Image
ZAŠTITA OD MOGUĆIH PROBLEMA /

Banke će morati postrožiti uvjete za stambene kredite: Na snagu stupa nova odluka koju su već usvojile neke države

Statistika prema geografskim područjima pokazuje da su na godišnjoj razini cijene stambenih objekata u Zagrebu porasle u prosjeku za 8,8 posto, dok se na Jadranu bilježi stopa rasta od 11,7 posto, a na ostalim područjima 4,1 posto. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U odnosu na treće tromjesečje prošle godine, podaci DZS-a pokazuju da su u četvrtom tromjesečju 2021. cijene stambenih nekretnina u Hrvatskoj porasle za 2,5 posto. Pritom su novi stambeni objekti poskupjeli u prosjeku za 3,9 posto, a postojeći za 2,3 posto.

U četvrtom tromjesečju 2021. cijene stambenih jedinica u odnosu na treći kvartal prošle godine u prosjeku su u Gradu Zagrebu više za 2,4 posto, na Jadranu za 3,1 posto, dok su na ostalim područjima bile 1,4 posto više.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rast cijena građevnog materijala

Nadalje, podaci DZS-a pokazuju i da su proizvođačke cijene građevnog materijala na domaćem tržištu u ožujku 2022. u usporedbi s veljačom 2022. više za 1,2 posto, a u odnosu na ožujak 2021. za 8,1 posto.

Pri usporedbi s proizvođačkim cijenama građevnog materijala na domaćem tržištu u ožujku 2022. s prosjekom 2015., tada su cijene više za 14 posto. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo