CIJENA ŽIČARE NARASLA ZA 100 MILIJUNA KUNA: / Bit će skuplja od one optočene kristalima Swarovski; Reagirao projektant i drugi stručnjaci

Image

Žičara Sljeme trebala je biti otvorena potkraj rujna, ali nije.

27.11.2020.
21:07
VOYO logo

Otkako su prošloga tjedna objavljeni dokumenti koji pokazuju da su troškovi izgradnje Žičare Sljeme u Zagrebu za gotovo 100 milijuna kuna veći od planiranih, ovaj megaprojekt gradonačelnika Milana Bandića ponovno je pod povećalom javnosti, a Zagreb trese još jedan skandal.

Oporba je protiv Bandića podigla kaznenu prijavu, a Grad Zagreb tužila je i arhitektica koja je pobijedila na natječaju, iako bi i nju netko mogao tužiti jer zgrada žičare jako sliči jednoj poslovnoj zgradi u Oslu u Norveškoj. Istodobno je i Grad najavio kako će zbog rasta troškova tužiti projektanta, a projektant tvrdi da je upozoravao na taj rast. Ukratko, Zagreb bi trebao dobiti novu žičaru dvostruko skuplju od one na Matterhornu u švicarskim Alpama, čije su gondole optočene kristalima Swarovski, ističe se u prilogu RTL Direkta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
MULJAŽE S NOVOM SLJEMENSKOM ŽIČAROM: /

Neki dijelovi su i do 200 puta skuplji od planiranog; na RTL stigla snimka duga 7 sati koja ide u detalje

Image
MULJAŽE S NOVOM SLJEMENSKOM ŽIČAROM: /

Neki dijelovi su i do 200 puta skuplji od planiranog; na RTL stigla snimka duga 7 sati koja ide u detalje

Bit će jedna od najskupljih na svijetu

Vizura Gračana s ogromnom donjom stanicom nove sljemenske žičare nepovratno je izmijenjena. Stanovnici su frustrirani jer su godinama čekali novu žičaru, ali ne ovako megalomansku.

"Ova velika građevina jako teško se uklapa u prigorske brežuljke u podnožju Medvednice. To je jednostavno preveliki objekt, ima preko 13 tisuća kvadrata, a građevinska čestica ima svega pet tisuća kvadrata", kazao je za RTL predsjednik Mjesnog odbora Gračani Marijan Kos.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Žičara Sljeme trebala je biti otvorena potkraj rujna, ali nije. U međuvremenu se dogodila tužba projektantice protiv Grada za falsifikaciju izvornog projekta te zahtjev za obustavom radova. Dogodila se i eksplozija troškova cijelog projekta zbog čega bi u konačnici ovo mogla biti jedna od najskupljih žičara na svijetu.

Grad svaljuje krivnju na glavnog projektanta

Priču su prošloga tjedna otvorili novinari RTL-ove Potraga, nakon što su dobili sedmosatni video u kojem netko anoniman detaljno objašnjava kako je projekt poskupio gotovo dvostruko od predviđenog. Iz Grada krivnju svaljuju na glavnog projektanta, tvrtku Elektroprojekt te najavljuju tužbu, a oni koji su krajem listopada proveli nadzor također ističu greške projektanta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Tu se ne radi samo o nedostatnom i nedovoljno izrađenom troškovniku, radi se i o izvedbenim projektima koji su bili u koliziji sa glavnim projektima pa samim time i s tim ugovorenim troškovnikom", ističe glavna nadzorna inženjerka Ela Miholović Brkić.

Iz Elektroprojekta su se oglasili priopćenjem u kojem kažu da nikada od Grada nisu službeno obaviješteni o nedostacima u projektnoj dokumentaciji, a upozorili su ih da su izmjene projekta bile potrebne zbog promjena proizašlih tijekom izvođenja radova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Projektant: Grad je sklapao ugovore s drugima

"Od nas nikad nije službeno zatraženo mišljenje o dodacima ugovora koje je Grad sklapao s izvođačima radova ili drugim sudionicima, a koji su navodno sklapani zbog nedostataka u projektu. Elektroprojekt nije nikada sklopio ugovor o izmjeni i dopuni glavnih projekata, niti ugovor o izmjeni i dopuni izvedbenih projekata, već je Grad takve ugovore sklapao s drugim pravnim osobama...", stoji u priopćenju Elektropojekta.

Gradonačelnika Bandića kazneno je prijavio saborski i gradski zastupnik Tomislav Tomašević, i to za zlouporabu položaja, primanje mita i kazneno djelo zločinačkog udruživanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nevjerojatno je da je koordinator cijelog projekta žičare bio član Glavnog odbora upravo Bandićeve stranke, a da je GIP Pionir, izvođač radova, gradio Bandićevu zgradu u kojoj on živi i na različite načine bio povezan s brojnim aferama u gradu, od zaštite zemljišta do drugih", napominje Tomašević.

'To je loša arhitektura, to je jedna nagrda'

Jedna od naših najuglednijih povjesničarki umjetnosti Snješka Knežević smatra da je projekt sa svih strana loš.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To je loša arhitektura. Ona se apsolutno ne obazire na svoj kontekst, ona želi biti nametljiva, ona jednostavno želi biti glavna u čitavom tom ambijentu. Po mom mišljenju, to je jedna nagrda, to je rana u pejzažu", rekla je.

Usporedbe radi, žičara koja povezuje dva brda u kanadskom Whistleru, rekordna po maksimalnoj visini kabine iznad tla, koštala je 330 milijuna kuna. Samo 10 milijuna kuna više koštala je žičara Matterhorn u Švicarskoj, najmodernija na svijetu, čije dizajnerske kabine krase Swarowski kristali. Žičari Zugspitze u Njemačkoj, posebnoj po najduljem slobodnom dijelu bez tornjeva, cijena je bila 375 milijuna kuna. Tu je i Emirates Air Line u Londonu, napravljena za Olimpijske igre i tretirana kao najskuplja na svijetu jer svega 1100 metara stoji oko 650 milijuna kuna. A od svih spomenutih na kraju će biti skuplja Žičara na Sljeme - više od 700 milijuna kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo