sve se zaokružuje / 'Cijena polubijelog kruha sa 7 kuna, skočila na euro. Skuplje za 53 lipe. To puno znači nekome s mirovinom od 1800 kuna'

Image
Foto: Nikola Ćutuk/Hrvoje Jelavić/Pixsell

Euro je tu, i cijene se zaokružuju. Potrošači se tuže, protestiraju jer sve je skuplje. Premijer poručuje da nema razloga za dizanje cijena, ministar gospodarstva sastao se danas s predstavnicima trgovačkih lanaca

3.1.2023.
9:55
Nikola Ćutuk/Hrvoje Jelavić/Pixsell
VOYO logo

"Suludo se zaokružuje. Evo sad plaćam račun, Heineken je bio 20 kuna, sad je 3 eura, odnosno 22.60 kn. Kava je bila 10 kuna, sad je 1.5 eura tj. 11.30 kuna…" priča nam nezadovoljni čitatelj te dodaje kako misli da nam se događa ono što su najavili u najcrnjim scenarijima.

"Moja je procjena da je poskupljenje sitnih usluga za 20 posto, a 10 posto su cijene u ugostiteljstvu otišle gore", govori nam čitatelj, dok druga čitateljica
priča kako je i njena frizerka digla cijene, pa je tako od jučer fen frizura 10 eura umjesto 60 kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Uz dosadašnja poskupljenja ovo je nedopustivo'

Ana Knežević, predsjednica Udruge za zaštitu potrošača, kaže nam da im u Udruzi telefoni ne prestaju zvoniti. Svi se tuže da su cijene skočile. Najviše je poskupila kava, kruh i cigarete. Knežević ističe da se dogodilo ono što smo upozoravali i da je nedopustivo podizanje cijene kave za čak 2 kune.

"Jučer nam je došlo hrpu pritužbi i na cijenu polubijelog kruha. Cijena mu je bila 7 kuna, a sad je zaokružen na 1 euro. Znači 53 lipe je skuplji. Je li vi znate što to znači jednom umirovljeniku s mirovinom od 1800 kuna?" pita se Knežević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

" Bit će to pravi stampedo poskupljenja, 30 lipa tu, 40 tamo. Uz dosadašnja poskupljenja, to je zaista nedopustivo. Hrana je ionako poskupila 20 posto prošle godine. Optimizam da će biti bolje kad uđemo u euro zonu je bez pokrića. Bit će bolje samo ako će biti gospodarskog rasta, inače neće biti bolje. I sada nama odlazi 30 posto na hranu, 30 posto na režije, a u EU za te dvije stvari odlazi zajedno 30 posto primanja", tvrdi Knežević.

Dodaje kako je umirovljenicima dodijeljeno i premalo kalkulatora. Tek 60 tisuća komada.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne znam zašto su bili takve 'cicije', većina umirovljenika ne koristi aplikacije, a mnogi i nemaju pametne telefone. Pa mogli su barem ovim umirovljenicima s najnižim mirovinama podijeliti te kalkulatore, a takvih je 270 tisuća", kaže Knežević te za kraj napominje kako su umirovljenici zapravo pravi čarobnjaci.
" Znate kako kažu. Umro je penzioner, obdukcija će ustanoviti od čega je živio", kaže nam na kraju Knežević.

Premijer: Uvođenje eura nije razlog za poskupljenja"

Premijer Andrej Plenković je jučer nakon sastanka s nadležnim ministrima i predstavnicima Porezne uprave, Carinske uprave i Državnog inspektorata vezano za daljnje aktivnosti kako bi zaštitili potrošače od neopravdanog dizanja cijena poručio:
"Uvođenje eura nije razlog za povećanje cijena roba i usluga".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A njegov ministar gospodarstva Davor Filipović danas se sastaje s predstavnicima trgovačkih udruženja te direktorima najvećih trgovačkih lanaca u Hrvatskoj. Možda da ih podsjeti na sljedeću uredbu Vlade.

Image
PITALI SMO VAS /

Što vi kažete na euro? Neki se navikavaju, drugi zadovoljni: 'Dobila sam ovacije jer sam plaćala njime'

Image
PITALI SMO VAS /

Što vi kažete na euro? Neki se navikavaju, drugi zadovoljni: 'Dobila sam ovacije jer sam plaćala njime'

Što se smatra neopravdanim povećanjem cijena zbog uvođenja eura?
Na službenoj Vladinoj stranici EURO HR stoji: "Prema načelu zaštite potrošača proizlazi da potrošač ne smije biti u nepovoljnijem financijskom položaju nego što bi bio da euro nije uveden. Kao i u svim drugim situacijama, i u razdoblju dvojnog iskazivanja nužno je ispravno i točno primijeniti pravila preračunavanja i zaokruživanja, što znači da cijena mora biti ispravno preračunata i navedena, tj. informativni obračun u valuti koja je bila ili koja će biti službena mora ispravno odražavati cijenu koja se naplaćuje potrošaču i ne smije se zaokruživati ni naviše, ali ni naniže.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Omjer iskazanih cijena u kuni i euru mora odgovarati matematičkoj operaciji, odnosno pravilima preračunavanja i zaokruživanja primjenom fiksnog tečaja konverzije u njegovu punom brojčanom iznosu.”

Također, dodaje se da to konkretno znači da od početka razdoblja obveznog dvojnog iskazivanja do dana uvođenja eura u svrhu informiranja potrošača, cijena koja se naplaćuje u kunama mora biti preračunata i istaknuta i u eurima, uz ispravnu primjenu fiksnog tečaja konverzije i pravila za preračunavanje i zaokruživanje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Od dana uvođenja eura do završetka razdoblja dvojnog iskazivanja cijena koja se naplaćuje u eurima mora biti ispravno preračunata i navedena u kunama, i to s ciljem informiranja potrošača te uz primjenu fiksnog tečaja konverzije i pravila za preračunavanje i zaokruživanje. Ključno načelo uvođenja eura jest zaštita potrošača i potrošač ne smije biti u financijski nepovoljnijem položaju nego što bi bio da euro nije uveden. Samo uvođenje eura nikako ne smije biti niti je opravdan razlog za povećanje cijena proizvoda", zaključuje se na stranici EURO HR.

S ovom besplatnom aplikacijom u samo par sekundi riješit ćete se muka s preračunavanjem

Svima koji će morati svakodnevno obračunavati plaćanja u jednoj, a kusur vraćati u drugoj valuti, namijenjena je jednostavna besplatna aplikacija domaće tvrtke Monianto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image


Oni inače izrađuju mjerače pića za inventuru šanka u ugostiteljstvu, u fizičkom ili digitalnom obliku, a sada su ponudili i ovo korisno rješenje za razdoblje prilagodbe na euro, piše Bug.hr
Olakšat će svakom, i prodavaču i kupcu koliki je iznos kusura kad se plati u kunama a kusur je u eurima. Skinite aplikaciju koja će ako podijelite biti potpuno besplatna za korištenje. Aplikacija se može preuzeti na Google Trgovini, odakle ju je preuzelo već više od 10 tisuća korisnika ili joj se pak direktno može pristupiti OVDJE bez potrebe za preuzimanjem.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo