Cijena Bandićevih fontana skočila na 25 milijuna kuna!

Cijena Bandićevih fontana i pothodnika koje planira postaviti ispred Nacionalne knjižnice, 'da pesi više tamo ne pišaju', narasla je više od sto posto u samo nekoliko mjeseci!

8.9.2011.
11:39
VOYO logo

Unatoč činjenici da je Gradska skupština odbila prijedlog da se grade dvije elipsaste fontane na travnjaku ispred Sveučilišne i nacionalne biblioteke, kao i Vijeće gradske četvrti Trnje, Bandić ne samo da nije odustao od te ideje, nego cijena tog projekta raste kao da je taj rast pokretan kvascem.

Naime, na stranicama Grada Zagreba osvanuo je poziv za javnu nabavu za izgradnju pješačkog pothodnika ispod Ulice hrvatske bratske zajednice, od Sveučilišne i nacionalne biblioteke do zelene površine, te za izgradnju komunalne infrastrukture s fontanama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na njemu piše da je procijenjena vrijednost nabave čak 20.325.203,25 kuna! Zaračuna li se PDV, iznos se penje do 25 milijuna kuna!

Skupština tražila da odgodi fontane, ali šipak

Gradonačelnik je, podsjetimo, protivno želji Gradske četvrti Trnje, krajem prošle godine fontane stavio na popis prioriteta uređenja javnih površina i naručio izradu projektne dokumentacije za 2,8 milijuna kuna. Vijećnici su tražili da se tada planiranih 10 milijuna kuna investira u komunalnu infrastrukturu, a ne u novi "Bandićev spomenik".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gradska skupština je u veljači tražila da se izgradnja fontana odgodi za neka bolja vremena, dok se drugim infrastrukturnim zahvatima nisu protivili.

Troškovnik iz veljače

No, Bandić je tvrdio da se radi o prioritetu i početkom ove godine cijena izgradnje raste na 15 milijuna kuna bez PDV-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od toga 1,9 milijuna kuna bi išlo za vodovodnu infrastrukturu, 1,4 milijuna kuna za elektroinstalacije, 1,66 milijuna kuna bi išlo Hrvatskoj elektroprivredi za priključak na mrežu, na precrpnu stanicu kanalizacije 1,3 milijuna kuna, a uređenje okoliša, prema troškovniku iz veljače, trebalo bi se izdvojiti još 500.000 kuna. Nadalje, na signalizaciju je trebalo otići 640.000 kuna, a na pješački pothodnik 3,7 milijuna kuna.

Dvije elipsaste fontane koštale su "samo" 1,8 milijuna kuna, no zbog njihove izgradnje je bilo nužno izgraditi prostor za strojarnicu, pa je to koštalo dodatnih 2,1 milijun kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dvije fontane i klizalište sad, još tri fontane poslije

Samo natječaj za izradu projektne dokumentacije u veljači bio je vrijedan 2,8 milijuna kuna s PDV-om, no on je do kolovoza narastao na 3,4 milijuna. U međuvremenu se doznalo da Grad planira napraviti ček pet fontana na sjevernom dijelu travnjaka ispred knjižnice, od kojih bi tri bile ostavljene za bolja vremena.

U novi projekt ugrađeno je i klizalište na otvorenom, dva stubišta, rampa za osobe s invaliditetom i sustav za zalijevanje trave.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Inače, ukupan iznos namijenjen za uređenje javnih površina u 2011. godini je 24 milijuna kuna.

Kajem 2010. godine, kad se doznalo da Grad ide raditi fontanu, Bandić se zgrozio nad kritikama i ustvrdio da želi da taj dio grada "bude centar izvrsnosti, a ne da pišaju pesi", i upitao je novinare misle li da bi trebao srušiti i one dvije fontane na Zrinjevcu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vezani članci:

arti-201108290718006 arti-201101280041006 arti-201010250776006 arti-201010160038006

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo