ČEMU SLUŽI NOVA OSOBNA? / Građanima obećali manje problema s birokracijom, a istina je zapravo totalno drukčija

Image
Foto: Screanshoot/RTL

Zbog činjenice da građanin ima pametnu osobnu iskaznicu ne smije smatrati da ona i zakoni na kojima se temelji funkcioniraju.

13.5.2016.
9:07
Screanshoot/RTL
VOYO logo

Marko Emer i Alen David Jeđud napravili su eksperiment kojim su dokazali da lani uvedena pametna osobna iskaznica trenutačno i nije baš najpametnija. Točnije, njome nisu uspjeli obaviti posao prodaje motocikla što bi zakonski trebalo biti itekako moguće, piše RTL. Dvojac je sklopio ugovor o prodaji i ovjerio ga potpisima s pomoću čitača kartica (koji inače stoji 30 kuna!). U tom slučaju zakonski im javni bilježnik nije trebao. Uzeli su ugovor i odnijeli na MUP kako bi ga proveli. Međutim, tamo je zapelo!

Image
MINISTAR OTKRIO DETALJE /

Nova osobna iskaznica imat će čip i bit će skuplja od stare

Image
MINISTAR OTKRIO DETALJE /

Nova osobna iskaznica imat će čip i bit će skuplja od stare

"Referentica na šalteru mi je rekla da taj ugovor nije pravovaljan i da bez obzira što je potpisan s naprednim elektroničkim potpisima s obje strane i dalje mora biti ovjeren kod javnog bilježnika, a u slučaju da se radi o nekom većem vozilu onda se radi ovjera na poreznoj upravi. Rekla je da oni to tako zahtijevaju i da ovo nije pravovaljani ugovor", opisao je Alen David Jeđud koji je inače u MUP donio ugovor valjan prema Zakonu o elektroničkom potpisu i Zakonom o elektroničkoj ispravi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jedino što svojom novinom omogućavaju jest pristup sustavu e-građani

Tako nepunu godinu od uvođenja novih osobnih iskaznica koje su istaknute kao revolucionarne, jer će građani zahvaljujući njima i ugrađenom elektroničkom potpisu imati manje posla s birokracijom - one ne funkcioniraju!

Image
VELIKA MANA NOVIH ISKAZNICA: /

Ne vrijede bez interneta

Razlog je neusklađenost triju ministarstava - onog uprave, unutarnjih poslova i gospodarstva. U Ministarstvu uprave kažu kako sustav ne funkcionira zato što baze još nisu objedinjene pa tako MUP radi samo na tome da izdaje nove pametne iskaznice, dok je potpis pod ingerencijom ministarstva gospodarstva. Kada će sustav proraditi, još se ne zna. Dok se problem ne riješi građani s novim osobnim iskaznicama mogu pristupiti samo sustavu e-građani.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo