kaos u bosanskom loncu / Čemu je nalik glazbena scena u susjednoj BiH?

Često se tužimo na poplavu kiča i neukusa na domaćoj glazbenoj sceni, no slična je situacija u cijeloj regiji. Perjanice bosansko hercegovačke scene na svakom koraku vode bitku s najezdom perolakih kič nota i neriješenim autorskim i izvođačkim pravima!

27.1.2014.
18:18
VOYO logo

Glazbena scena susjedne nam države je notno mnogo bogatija od prepoznatljivih taktova Dubioza kolektiva. To naravno znate, a znate i da se, možda čak i više od ostalih zemalja bivše Jugoslavije, još uvijek prečesto bori s vjetrenjačama i negoduje zbog glazbenog ukusa ili neukusa svekolikog pučanstva.

"Trudimo se da čvrsto stojimo na zemlji jer samo tako možeš ustvari ići dalje, bilo kakvo dizanje u nebesa, pod navodnim znacima može odnesti u propast", kaže Almir Hasanbegović iz Dubioze Kolektiva.

"Mi imamo mali problem s najezdom srbijanskog folka odnosno turbo folka i šunda", tvrdi urednica i voditeljica emisije Glam Blam Mirza Vranj.

"Što je muzika lošija kvalitete veća joj je šansa za popularnost. Vjerojatno je i u pitanju poremećeni ukus, devijantni ukus današnje publike i konzumenata muzike", smatra diskograf Edin Zubčević.

Sve više mladih glazbenika na kojima estrada ostaje sve češće koketira s turbofolkom. Možeš li uopće opstati ako si cijepljen protiv cajki?

"Biti pop ali čisti pop pjevač umjetnik ti ne donosi zaradu znači nije komercijalno ljudi nemaju od čega da žive bukvalno i onda je jako velik broj onih koji su se bavili pop muzikom su počeli nekako koketirati sa turbofolkom ili se potpuno prebacilo u taj žanr", objašnava Fuad Backović Deen.

Jedan od žanrova koji se, kažu nam, najviše sluša po kafanama i klubovima diljem Bosne i hercegovine. Ipak, svi koje smo pitali preferiraju neku drugu vrstu glazbe, ili se samo srame javno priznati da su im mile turbolake note.

Više pogledajte u prilogu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo