KAMPANJA PRIJE KAMPANJE / Čelnici HDZ-a i SDP-a obilaze Hrvatsku: Hoće li se ukidati županije i općine?

Plenković je objasnio da su županije u ustroju moderne hrvatske države

21.5.2020.
18:30
VOYO logo

Iako službena kampanja počinje tek 18. lipnja ona neslužbena traje već danima. I HDZ-ovci i SDP-ovci krenuli su po Hrvatskoj, a njihovi izborni programi, iako još nisu službeno objavljeni, imaju dodirnih točaka. I jedni i drugi potvrđuju da bi smanjivali broj općina, ali županije ni jedni ni drugi nemaju namjeru dirati.

Kao predsjednik Vlade Andrej Plenković je prvi dio dana bio u Zagrebu, a poslijepodne u Rijeci prvo kao premijer a onda kao predsjednik stranke na sjednici županijskog odbora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nema suradnje HDZ-a i SDP-a nakon izbora?

SDP-ov potpredsjednik Rajko Ostojić prvo u Bjelovaru, pa na Predsjedništvu stranke u Zagrebu. U kampanji prije kampanje odbacuju opciju međusobne suradnje. 

"Sa SDP-om ja mislim da nakon svih izjava s naše strane, nakon sjajnih konstruktivnih, kulturnih, pristojnih, fantastičnih, divnih izjava čelnika SDP-a prema svima, osobito prema predsjedniku Sabora, ja mislim da u HDZ-u sve pršti od želje za koaliciju sa SDP-om", kazao je Plenković. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Oni ne znaju gdje idu jer da znaju ne bi Hrvatska bila gdje je. Ali dosta o HDZ-u. O HDZ-u je dijagnozu rekao njihov bivši potpredsjednik Vlade Davor Ivo Stier. Klijentelizam i korupcija razjedaju HDZ. Klijentelizam i korupcija caruju u HDZ-u", rekao je potpredsjednik SDP-a Rajko Ostojić

HDZ: Županije se neće ukidati

Izborni program HDZ još se brusi. "Izborni program Hrvatske demokratske zajednice je u finalnoj fazi, idući tjedan ćemo ga predstaviti tijelima", kazao je koordinator Izbornog programa HDZ-a Tomislav Ćorić, a na pitanje hoće li se u programu naći smanjivanje broja županija i općina, odgovorio je da "županija definitivno ne". 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Zbog čega HDZ misli da je u maloj državi, kakva je Hrvatska, potrebno da i dalje ima 20 županija plus Grad Zagreb? Što se tiče županija, one su ustroj moderne hrvatske države, one su s nama od 1993. godine, dio su 27 godina tradicije. Hrvatska demokratska zajednica imala je od izbora 12 i župana Korena, dakle ima 13 od 20 županija. Što se toga tiče HDZ, imamo vrlo jasnu poziciju da županije ostaju, tu nema uopće dileme", poručio je Plenković.

Što je s općinama?

Premijer spominje smanjivanje broja općina što je SDP još ranije najavljivao, ali se desetljećima nitko nikad nije usudio. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

SDP je smanjivanje općina i ranije najavljivao, sada to potvrđuju, ali ni oni županije neće dirati.

"Županije ostaju ovakve kakve jesu. Zasad. Županije u ovoj krizi, a i ranije, naprosto nisu likvidne, one ne mogu obnašati svoju ključnu zadaću. To je pokazala kriza. Država je bila jako ne fer jer je prebacila odgovornost i krizu na jednice lokalne samouprave", kazao je Ostojić. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Migovi biračima iz dva suprotstavljena tabora već su ozbiljno krenuli, dok se paralelno kroje izborne liste. HDZ-u je dodatne probleme u Slavoniji zadao Ivan Penava koji prelazi u Domovinski pokret Miroslava Škore - opciju koja gađa upravo HDZ-ovo biračko tijelo. 

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo