ŠTRAJK MOŽE POTRAJATI / Čelnica Udruge ravnatelja: 'Maturanti često svojom voljom izostaju i po tri tjedna godišnje'

Gošća RTL-a Danas bila je predsjednica Udruge hrvatskih srednjoškolskih ravnatelja Suzana Hitrec

21.11.2019.
18:45
VOYO logo

Iako je 29. dan štrajka, 'izgubljeno' je više od tjedan dana nastave i trebat će ih nadoknaditi, a i organizacija mature postaje ozbiljno upitna. Naime, sindikati su odbili mogućnost nadoknade maturantima i maturanticama u vrijeme štrajka.

Na što upozoravaju ravnatelji i ravnateljice kada je matura u pitanju, za RTL Danas objasnila je predsjednica Udruge hrvatskih srednjoškolskih ravnatelja Suzana Hitrec.

Naći rješenje za nadoknadu nastave neće biti nimalo lako, naime, kako je kazala u razgovoru s RTL-ovom reporterkom Mateom Damjanović, u svakom slučaju nijedno rješenje neće biti optimalno, osobito ne za sve: ''Subote neće odgovarati maturantima jer brojni idu na pripreme za državnu maturu upravo u to vrijeme. Što se tiče skraćivanja praznika, i tu neki već imaju planove. A kad je riječ o mogućem produljivanju nastavne godine, to bi značilo da se opet treba odgoditi državna matura i upis na fakultete pomaknuti na kolovoz''.

Sami maturanti i maturantice su neki više, neki manje zabrinuti, kazala je Hitrec te naglasila: ''Mislim da treba imati povjerenja u škole, odnosno da ćemo i mi kao škole sve učiniti da se svi nastavni sadržaji obrade do kraja nastavne godine''.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Uz to treba i napomenuti da je inače redovna situacija da hrvatski maturanti izostaju godišnje i po tri tjedna, i to često svojom voljom i izborom'', podsjetila je predsjednica Udruge hrvatskih srednjoškolskih ravnatelja Suzana Hitrec u razgovoru za RTL Danas.

Ne podcjenjuje ozbiljnost situacije zbog provedenih dana u štrajku: ''Situacija jest ozbiljna. Štrajk sigurno može potrajati i što će više potrajati, to će biti sve ozbiljnije. Zaista se ti dani trebaju nadoknaditi. Stoga se nadam i vjerujem da će se ipak pronaći rješenje, da će biti dovoljno razumijevanja i Vlade i sindikata i da će se naći kompromis i da nastava konačno krene''.

Učenicima je Hitrec poslala i jasnu poruku: ''Svakako iskoristite vrijeme ne za odmor, nego za učenje, osobito maturanti za pripremu – ispunjavajte stare testove državne mature. Svima ostalima: dogovorite se što prije, pokažite da cijenite učitelje u čijim rukama je budućnost hrvatskog obrazovanja''.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
KSW 94
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo