Čekanje vladinih detalja / Čekaju se detalji Vladina plana za otkup dionica INA-e: Bulj i SDP najavljuju referendum

Dok se čekaju detalji Vladina plana za otkup dionica INA-e od mađarskog MOL-a, za što se novac namjerava namaknuti prodajom 25 posto dionica HEP-a, kritike ne prestaju

3.1.2017.
18:29
VOYO logo

Dok se čekaju detalji Vladina plana za otkup dionica INA-e od mađarskog MOL-a, za što se novac namjerava namaknuti prodajom 25 posto dionica HEP-a, kritike ne prestaju. I to iz koalicijskog MOST-a. Miro Bulj, baš kao i SDP o tom pitanju najavljuje referendum. 

Prodavati HEP da bi se kupila INA - HDZ je jasan, a MOST se još ne izjašnjava. No, da ljubav i suglasje u Vladi vladaju - pokušava uvjeriti potpredsjednica Martina Dalić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sve ove odluke i korake dogovaramo i usklađujemo s koalicijskim partnerom", kaže Dalić. 

No, iz šutljivog Mosta proteklih dana opet iskače Miro Bulj tražeći referendum baš kao i SDP-ov Gordan Maras i to sve preko društvenih mreža. No, SDP danas i službeno objavljuje svoj stav.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Da se privatizira dio HEP-a, pa da se taj novac uzme i ulije u jedan dosta rizičan projekt s INA-om, to ne možemo podržati. Vi zapravo prodajete kompaniju koja dobro posluje da bi tim novcem kupovali onu koja je u ozbiljnim problemima", objašnjava Branko Grčić, saborski zastupnik.

No, SDP-ovi donedavni kolicijski partneri iz HNS-a u slučaju HEP - INA podržavaju HDZ. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"HNS ne mijenja svoje stavove za razliku od HDZ-a i MOST-a recimo koji su se protivili ovom modelu prije dvije godine kada smo ga mi predlagali i mi ne želimo svoju ulogu u opoziciji artikulirati samo na način da smo protiv svega, inicijalno, načelno podržavamo model", kaže šef HNS-a Ivan Vrdoljak

U SDP-u najavljuju interpelaciju o radu Vlade vezano uz INA-u koju će u saborsku proceduru uputiti kada počne zasjedanje. Navode dva ključna razloga:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Prvo naša preporuka Vladi je da se odgodi bilo koja odluka zakona o privatizaciji INE 
drugi dio odnosit će se na lnalizu stanja u INI ,dakle, kompletmo poslovanje tereti i problemi koji postoje", navodi Grčić.

No, nejasno je hoće li i HNS stati na njihovu stranu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Stav o interpelaciji ćemo moći zauzeti kad je vidimo", kaže Vrdoljak.

Slučaj HEP - INA očito će unijeti nemir u odnose na hrvatskoj političkoj sceni, a prema najavama i ako nitko im ne pomrsi planove - prodaja i otkup, a time i sve nedoumice, mogli bi se riješiti do kraja godine. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
FNC17
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo