I U EUROPSKIM RAZMJERIMA / Čeka se zeleno svjetlo iz Bruxellesa: Vukovar postaje porezna oaza?

Image
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Za daljnji gospodarski razvoj Vukovara od presudne važnosti je dolazak velikih privatnih investitora

19.11.2019.
11:12
Sanjin Strukic/PIXSELL
VOYO logo

Hrvatska čeka zeleno svjetlo iz Bruxellesa vezano za zakon o Vukovaru, prema kojem bi taj grad imao ekskluzivni tretman po poreznim olakšicama za poduzetnike u hrvatskim i europskim razmjerima.

U posljednjih pet godina Vlada je iz državnog u vukovarski proračun uplatila 356 milijuna kunad dok je u istom razdoblju putem projekata EU na području grada Vukovara investiran 461 milijun kuna, a većina tog novca uložena je u razvoj infrastrukture, piše Jutarnji list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako je prema podacima vukovarske gradske uprave broj zaposlenih u privatnim tvrtkama povećan za 20-ak posto u posljednjih pet godina, mnogi upozoravaju da je za daljnji gospodarski razvoj Vukovara od presudne važnosti dolazak velikih privatnih investitora, a ne oslanjanje na pomoć Zagreba. 

U tom smislu velike se nade polažu u donošenje posebnog zakona o Vukovaru, a ideja je da se poduzetnici koji u Vukovaru zapošljavaju najmanje 10 radnika trajno oslobode plaćanja poreza na dobit i da tvrtke imaju pravo na povrat 50 posto uplaćenih doprinosa za mirovinsko i zdravstveno osiguranje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Da bi te ekskluzivne porezne olakšice u Vukovaru bile moguće, hrvatska Vlada morala bi u Bruxellesu izlobirati da se na taj zakon ne primjenjuje pravilo Europske unije o potporama male vrijednosti prema kojem su maksimalne potpore za poduzetnike limitirane na ukupno 200.000 eura kumulativno u tri godine.

Drugim riječima, Hrvatska od Europske komisije treba dobiti zeleno svjetlo da Vukovar ima povlašten tretman i da budu dopuštene potpore poduzetnicima koje se inače smatra nedopuštenima i narušavanjem tržišnog natjecanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU neslužbeno se doznaje da se s Komisijom još o tome razgovara i da "razumijevanja ima", ali da je konačna odluka i dalje neizvjesna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo