Neočekivani rezultati / CDU Angele Merkel pokazao nadmoć, zeleni drugi u Njemačkoj, u Francuskoj Le Pen u prednosti...

Izlaznost u Francuskoj čak 52 posto, Njemačku pomeo val zelenih

26.5.2019.
21:15
VOYO logo

21 članica EU, uključujući Hrvatsku, glasovala je za Europski parlament. Među biračima bili su europski čelnici kao i kandidati za Europski parlament. Dok je priliku za izlazak moglo ostvariti gotovo 400 milijuna ljudi diljem Europe, statistike izlaznosti pokazuju da su neke države posebno rušile rekorde. Među njima i Francuska u kojoj je na izbore izašlo čak 52 posto birača.

Posebno su zanimljive izlazne ankete koje dolaze iz Njemačke, s obzirom na to da je Njemačka najbrojnija zemlja po broju zastupnika u Europskom parlamentu. Izlazne ankete govore da je CDU Angele Merkel pobijedio s nešto više od 22 posto. Drugo mjesto, s čak 20 posto glasova, na iznenađenje mnogih zauzela je stranka zelenih.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čini se da je 'zeleni val' itekako zahvatio Njemačku, a Alternativa za Njemačku - ona krajnje desna, pronacistička stranka - osvojila je tek 10 posto. Dakle, ipak se nije dogodio taj veliki rast populista u Njemačkoj čega su se svi pribojavali.

Oni su na posljednjim parlamentarnim izborima u Njemačkoj prvi put ušli u parlament. Ostali su, dakle, na 10 posto. Val zelenih je nešto što se može očekivati i u nekim drugim zemljama zbog pokreta za klimu koji su ponajprije pokrenuli mladi diljem Europe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz Švedske znamo Gretu Thurnberg, djevojčicu koja je prosvjedovala ispred švedskog parlamenta. Mnogi su nakon toga u proteklim mjesecima počeli puno više govoriti o tim temama i očuvanju klime. Njemačka Zelena stranka očito je uspjela u tome s obzirom na to da su osvojili 20 posto.

Još jedna zanimljiva informacija jest da prema zadnjim informacijama Marine Le Pen i njezin nacionalni pokret imaju minijaturnu prednost ispred Emmanuela Macrona. No to su tek izlazne ankete.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz nekoliko razloga ovi su izbori posebno važni za Europu. Svi koji u njima sudjeluju slažu se da su ovo izbori koji će odrediti smjer Starog Kontinenta.

Za početak, bitno je vidjeti hoće li dva najveća bloka u Europskom parlamentu, koji su najveći od početka, uspjeti imati više od 50 posto glasova - što su imali zajedno na svim dosadašnjim izborima. Tako da su ponekad imali mogućnost i samostalno stvarati Europsku komisiju. Prema nekim projekcijama, trebali bi zadržati tu mogućnost.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Druga najzanimljivija stvar je pitanje koliko će taj populistički antieuropski pokret uspjeti ostvariti uspjeh, s obzirom na skup održan prije deset dana na kojem su predstavnici takvih stranaka iz dvanaest zemalja zajedno dali obvezu da će pri ulasku u parlament osnovati blok koji bi trebao biti moćna snaga unutar Parlamenta. No, prema rezultatima iz Njemačke i s obzirom na 10 posto za Alternativu Njemačke, ako tako bude i u drugim zemljama, pokret neće biti onoliko jak koliko se očekivalo.

Izborni dan pratite na portalu Vijesti.hr i RTL Televiziji. Cijeli dan pratimo što se događa na biralištima, kakva je izlaznost te ćemo donijeti i prve prognoze i finalne rezultate izbora. Prve izlazne ankete RTL Televizija donosi odmah nakon zatvaranja birališta u 19 sati u RTL-u Danas.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo