VRHUNSKA ATRAKCIJA / 'Čarobne' kamene kugle: U Ludbregu je otkriveno 65 milijuna godina staro kamenje

Kamene kugle pronađene su tijekom radova na šumskim putevima u blizini

21.3.2019.
12:15
VOYO logo

U središtu svijeta osam kamenih gromada čuva grad. Vrlo rijetki nalazi potječu iz doba izumiranja dinosaura.

''Radi se o kamenju koje se pretpostavlja da je iz vremena krede, oko 65 milijuna godina staro. Ne može se sa sigurnošću potvrditi već čekamo daljnja istraživanja koje će provesti Geološki odjel'', objasnila je Jelena Koprek, arheologinja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kamenje je pukim slučajem pronađeno tijekom probijanja šumskog puta nedaleko od grada. Sada je mjesto pod suncem pronašlo ispred Gradske uprave. Iz grada kažu da bi pronalazak kugle trebale biti dio projekta Ciglana Ludbreg.

 ''Kamenje mora proći stručnu obradu, mora biti registrirano kao kulturno dobro pa ćemo mu naći smještaj'', kazao je Branko Dijanošić iz Centra za kulturu i informiranje, Ludbreg.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovo je treće ovakvo otkriće u Hrvatskoj. Najviše kugli pronađeno na Moslavačkoj gori i na području Vrgorca kod Ploča. Kamenje je teško oko četiri tone, a oblici su pravilni, gljivasti i poput ploče.

''Kamenje je nastalo taloženjem pješčenjaka i različitim kemijskim reakcijama koje su upravo dovele do takvog oblika'', objasnila je Koprek.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kamenje je za Ludbrežane atrakcija. 

U gradu u kojem živi više od 8.000 stanovnika prevladava vjerski turizam. Ludbreško svetišite posjeti najmanje 200.000 ljudi na godinu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Ustvari smo tek u povojima da se kulturni turizam razvija, da se s novitetima koje imamo, povećati turističku ponudu i privući ljude u grad koji iz nekog razloga u grad nisu dolazili'', kazala je Andrea Horvat, direktorica TZ grada Ludbrega.

I to u grad bogat poviješću koji bi kamenim kuglama htio očuvati lokalni razvoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo