GOST RTL DIREKTA / Cappelli: Srpanj će završiti u pozitivi. Realno je za očekivati povećanje plaća

Ministar turizma rekao je da problem nedostatka radne snage treba rješavati zajednički.

26.7.2018.
23:00
VOYO logo

Ministar turizma Gari Cappelli gostovao je u RTL Direktu.

Kako ste tako olako rekli hotelijerima povećajte plaće 30 posto?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Rekao sam da u cjelokupnom turizmu mora doći do povećanja plaća i da je to problematika javno privatnog partnerstva. Ja cijelo vrijeme spominjem partnerstvo, zajedništvo, probleme oko radne snage moramo zajedno rješavati. I država i privatni sektor će ga rješavati. Realno je za očekivati povećanje plaća, kao i da oni traže rezerve, a da mi učinimo rasterećenje, koje smo jednim dijelom napravili kad smo skinuli poreze. Ova Vlada je to prepoznala. Mi smo u kratkom roku reagirali, skinuli smo porezno opterećenje za personal, znači hrana i smještaj, oslobodili smo nekih 300 milijuna kuna..."

Hotelijeri zahtijevaju da smanjite porez na 10 posto, jeste li s ministrom Marićem možda razgovarali o tome?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Naravno da se gleda učiniti sve, ova Vlada trezveno razmišlja, razgovara s koalicijskim partnerima i razmatra sve mogućnosti da dođe do rasterećenja plaća, da li će ono doći kroz PDV ili drugi način, kada se dogovorimo unutar kuće, onda ćemo predstaviti paket poreznih mjera. PDV u turizmu sigurno spremamo, oko toga razgovaramo, sastao sam se više puta s hotelijerima, razgovarao sam i s premijerom i ministrom Marićem, naći ćemo soluciju u nekom roku. Ove godine imat ćemo dvije godine od uvođenja, imat ćemo kompletnu studiju koliko je utjecaja PDV-a bilo na turizam, na gospodarstvo. Na taj način sigurno ćemo doći do rješenja koje će se predstaviti tijekom sljedeće godine, da bi onda riješili u 2020. Hotelijeri imaju 13 posto PDV-a, ugostiteljstvo je 25 posto, naravno da se traži da se ide na 10 posto da bi imali kao i sve zemlje u našem okruženje".

Nedostaje nam 15.000 radnika. Koliko to ugrožava ovu sezonu, možda i iduću?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Prije neki dan u Riminiju u Italiji, koji ima najviše hotela, zatvoren je jedan hotel zbog nedostatka radne snage. Austrija je jedva pokrpala zimsku sezonu...Ništa to nije novoga što se ne dešava drugdje. Naravno ne izvlačimo se na to. Mi smo prvi dio interesa od 4660 koje je Vlada prepoznala popunili. Onda smo reagirali da ne bi došla u pitanje turistička sezona, povećali na 8600 i one su oko 7000 popunjene. Točno je da će se sljedeće godine zbog novih investicija tražiti još više, to je ta brojka oko 15.000. Mislim da ćemo doći do nekih rješenja, ali da će biti teško, kao i u svim drugim zemljama, hoće".

Hvalili smo se rekordnom lanjskom sezonom. Stručnjaci su već tada upozoravali da to nije toliko naša zasluga nego da je došlo do pada u Turskoj i Španjolskoj radi nekih geopolitičkih i ekonomskih razloga. Sad se Španjolska i Turska dižu, a mi smo u prvom dijelu srpnja bilježili pad  od 160.000 turista u odnosu na prošli. Ugrožava li to sezonu?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne ugrožava uopće. Mi moramo izbaciti iz svojih glava da je turizam samo 7. i 8. mjesec. Mi smo bili fokusirani na špicu, a ne cijelu godinu. Neki gradovi u Istri su oko prvomajskih praznika imali 60 posto više turista nego lani. Mi moramo gledati cijelu godinu. Sedmi mjesec će završiti u pozitivi. Mi smo danas s nekih 1-2 posto više noćenja nego lani. Prošle godine 12 posto, ove godine povećanje će sigurno biti 5-7 posto. Doći ćemo na 19 milijuna turista, preko 100.000 noćenja. Doći ćemo na 11 milijardi 600-700  milijuna eura."

Mnogi su nezadovoljni zbog malih paušala na privatni smještaj, otprilike 2 posto godišnje. Hoće li ići gore s obzirom da je išla i boravišna pristojba?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Boravišna pristojba još nije išla gore, u prijedlogu je. Kad se radila ta procjena poreza i boravišne pristojbe 2004. godine, radila se na bazi 30-35 dana popunjenosti i neka procječna cijena je bila 100 kuna. Mi danas imamo popunjenost dvostruku i cijene trostruke. To je prije bila socijalna mjera. Sad je postalo pravi nekretninski biznis i mora tako biti riješeno. Mi smo došli na 101.000 iznajmljivača, a prije 6 mjeseci ih je bilo samo 85.000. Naravno da se onda neki mogu žaliti da nema dovoljno gostiju. Mi u Vladi to razmatramo i vidimo dobro što se dešava", zaključio je Cappelli.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo