CAPAK ODGOVORIO ZAŠTO SU EPIDEMIOLOZI ZABRINUTI: / 'Realno je da će nam se to dogoditi, ali mislim da imamo dovoljno kapaciteta'

Image
Foto: Daniel Kasap/POOL/HINA

'Iako imamo izvanrednu epidemiološku situaciju, kakvu bi mnogi poželjeli, još ne preporučujem rukovanje s nepoznatim ljudima'

2.6.2020.
21:44
Daniel Kasap/POOL/HINA
VOYO logo

Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak rekao je u razgovoru za Dnevnik.hr da je hodogram za nadolazeće parlamentarne izbore dogovoren s DIP-om, no još neke stvari treba "ubaciti" u postojeći epidemiološki okvir. "Sad se upravo razgovara o izbornim skupovima", rekao je i dodao da bi i te preporuke mogle biti gotove u ponedjeljak te da će ih objaviti DIP. Na skupovima će vrijediti osnovne upute za održavanje fizičke distance, higijenu i dezinfekciju.

Dok mnogi političari već sad u kampanji krše preporuke te se na skupovima rukuju ili tapšaju građane, Capak im poručuje da još uvijek nije vrijeme za to. "Iako imamo izvanrednu epidemiološku situaciju, kakvu bi mnogi poželjeli, još ne preporučujem takav tip kontakta, rukovanje s nepoznatim ljudima. Preporučujem da to bude neki drugi tip pozdrava. Kao na primjer kratki naklon i pozdrav ili dodir laktovima", rekao je Capak za Dnevnik.hr.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

MARKOTIĆ OBJASNILA KAKVU BI TURISTIČKU SEZONU MOGLI IMATI I DODALA: ‘Prvi put smo sve zatvorili zbog panike, drugi put će biti drukčije’

Strah zbog turista

Capak kaže da je bojazan da će turisti donijeti zarazu u Hrvatsku realan strah te da su i epidemiolozi zabrinuti jer mnogi turisti dolaze iz zemalja u kojima je lošija situacija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Realno je da će dogoditi neki pojedinačni slučaj, da nam netko donese koronainfekciju. Ono što je bitno, to su naši kapaciteti za njihovu brzu dijagnostiku, izolaciju, stavljanje u samoizolaciju njihovih kontakata. Na taj način smo i dosadašnju situaciju rješavali. Mislimo da sad imamo dovoljno kapaciteta da riješimo i eventualni dolazak infekcije putem turista", uvjerava.

Rekao je da rade na mjerama koje će detaljno propisati postupak u slučaju pojave zaraze kod turista te da će preporuke biti objavljene u petak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
CIJELI RAZRED U MARIBORU ZAVRŠIO U KARANTENI: /

Jedan od učenika zaražen koronavisuom

Image
CIJELI RAZRED U MARIBORU ZAVRŠIO U KARANTENI: /

Jedan od učenika zaražen koronavisuom

Popuštanje mjera za državnu maturu

Najavio je da će malo popustiti mjere vezane uz državnu maturu jer je situacija bila nešto lošija kad su radili prve. "Na primjer, za osobe koje imaju kronične bolesti, dijete koje ima astmu, za koju smo rekli da treba biti ili s maskom ili u izdvojenom prostoru, mislimo da u ovom trenutku to neće biti potrebno jer u Hrvatskoj trenutačno nema ni jednog zaraženog maturanta."

Dodao je da su u preporukama stavili mogućnost da maturanti iz samoizolacije pišu maturu jer je riječ o zdravoj djeci koja su u povećanom riziku. Capak kaže da uz određeni stupanj zaštite mogu pisati maturu, no kaže da u Hrvatskoj nema maturnata iz samoizolacije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Komentirao je i slučaj zaraze u školi u Mariboru. Rekao je da nema dojava o takvim slučajevima u Hrvatskoj. Objasnio je i kako napreduju serološki testovi.

"Mi smo obećali tih 1100 testova koji će nam dati presjek. Imamo napravljenih 650 anketa i oko 500 uzoraka. Broj pozitivnih je očekivano nizak, do dva posto", rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Objasnio je da će se proglasiti kraj epidemije kada prođe 14 dana, što je maksimalan period inkubacije, bez novih autohtonih slučajeva.

Hudson i Rex
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo