Dali petama vjetra / Čaleta nije jedini koji je 'kidnuo': Iz zatvora je ove godine pobjeglo 18 zatvorenika, ali za to kazne - nema

Pravosudne policajc poručuju da su prestari, preumorni i da ih nema dovoljno

4.9.2020.
8:30
VOYO logo

Kako je moguće da je čovjek s lisicama na rukama pobjegao naoružanim policajcima?Kako je Branimir Čaleta uspio pobjeći pitali smo i pravosudne policajce, koji kažu: prestari smo, preumorni i nema nas dovoljno. I nije Čaleta jedini koji je "kidnuo", ukupno je 2020. čak 18 ljudi pobjeglo iz zatvora. I za to neće snositi ama baš nikakve posljedice. 

Unatoč dvojici pravosudnih policajaca nakon ročišta ubojica trudnice Branimir Čaleta dao se u nezakonit đir po Splitu. Umjesto na Bilice, svratio je na Tursku kulu. Nasamario je pravosudne policajaca dok su otvarali vrata vozila. Zapucali su u zrak, ali ni to ga nije zaustavilo. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ispaljena su dva metka u zrak, nije se pucalo na njega zbog drugih vozila, pješaka i procijenili su da ne mogu pucati. A on je bio uporan u bijgu. Trčali su za njim i umalo ga uhvatili, a onda je to preuzeo MUP", rekla je Ana Svalina, upraviteljica zatvora u Splitu.

Image
'nije kazneno djelo' /

Policija je osam sati tragala za odbjeglim splitskim ubojicom: Čaleta zbog bijega neće dobiti nikakvu prijavu

Image
'nije kazneno djelo' /

Policija je osam sati tragala za odbjeglim splitskim ubojicom: Čaleta zbog bijega neće dobiti nikakvu prijavu

Uhićen je nakon više od osam sati bijega, a brojni se čudom čude kako je uspio pobjeći. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Koliko sam čuo od njih, jedan je otključavao vrata 'marica' kao što mi to inače radimo, a drugi je stajao pored zatvorenika. On je to iskoristio. Zašto se to dogodilo? Ne bih htio nekog braniti, ali vjerojatno je trenutak nepažnje i umora prevladao", kazao je predsjednik Sindikata pravosudnih policajaca Armin Tatarević. 

Ali sada će odmoriti jer su suspendirani. "Dvoje djelatnika koji su dugo u službi, iskusni su, ali su udaljeni dok se taj stegovni postupka ne završi", rekao je ministar Ivan Malenica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ove godine bilo je 18 bjegova zatvorenika, čak tri slična ovom iz Splita kada su zatvorenici pokušali pobjeći tijekom provođenja. Lani je petama vjetra dalo 30 zatvorenika, njih dvojica tijekom sprovođenja. 

Početkom godine izvijestili smo vas i o spektakularnom bijegu iz bolničkog WC-a na hitnom prijemu Vinogradske bolnice. Kada je 31-godišnji krijumčar ljudima pobjegao policajcima koji su bili ispred toaleta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Hrvatskoj su zatvorenici bježali čak i iz najstrože čuvanog odjela Kaznionice u Lepoglavi. To je uspjelo sprskom razbojniku Bojanu Dragičeviću. Istog dana je uhićen i vraćen pa premješten u zatvor u Puli pa ponovno pobjegao preskočivši zid. Stigao je do Srbije gdje je i uhićen. 

Najprije je savio rešetke, a potom skočio sa sedam metara. Jedan od najnevjerojatnijih bjegova režirao je sisački Hulk, razbojnik Damir Šišaković. Tijekom bijega spolno je zlostavljao maloljenicu koju je slučajno sreo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tajne velikih kriminalaca i ubojica u Direktu nam je otkrila i Olivera Ćirković. Bivša šefica zloglasne bande Pink Panter. Pobjegla je iz strogo čuvanog grčkog zatvora.

"Ja sam vjerovala u svoj plan. On je bio lukav. Odnosio se na moje slikanje. Ja sam svojim slikanjem opustila stražu", ispričala je Ćirković 2018.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz Sindikata pravosudnih policajca traže da se zatvorenicima vežu noge. Tvrde da ih je malo te da ih je 60 posto starije od 50 godina. Upozoravaju i na dotrajale lisice. Jučer kada je bjegunac iz Splita uhićen, nije imao lisice. Ili ih je sam skinuo ili je imao pomagača. 

"Svakodnevno te lisice otvarate, zatvarate, mehanizam jednostavno popusti, treba ih promijeniti. Ako imate nekog tko vježba, on ih može i sa spajalicom otvoriti bez problema. Tako se dogodilo i na Županijskom sudu, bilo je sa spajalicom", rekao je Jelenko Krešo, dopredsjednik Sindikata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Splitska predstava i izlet na Tursku kulu završio je povratkom na Bilice, ali Čaleta zbog tog bijega neće odgovarati. 

"Ovo nije kazneno djelo niti imamo mogućnosti ikakvog sankcioniranja niti imamo potrebe za tim", rekla je Svalina.

Pravosudni policajci upozoravaju da će ovog biti i sve više jer su oni na rubu snage. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
KSW 94
Uživo 11. svibnja
VOYO logo