Mržnja prema LGBT osobama / Čak 9 od 10 zločina iz mržnje u RH prođe nekažnjeno! 'Prilaze mi jer ih muči jesam li muškarac ili žena'

Od 133 prijavljena prekršaja s elementima poticanja i pozivanja na mržnju, njih 97 odnose se na LGBT osobe

18.5.2019.
11:50
VOYO logo

Na Međunarodni dan borbe protiv homofobije, bifobije i transfobije udruga Zagreb Pride predstavila je platformu za prijavu zločina iz mržnje prema LGBTIQ osobama - Rozi megafon.

Od 133 prijavljena prekršaja s elementima poticanja i pozivanja na mržnju, njih 97 odnose se na LGBT osobe. Uz to, kažu, čak 9 od 10 zločina iz mržnje u Hrvatskoj prođe nekažnjeno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prije nešto više od godinu dana Martina je u jednom klubu u Poreču, gdje je s prijateljicama slavila rođendan doživjela napad zbog, priča nam, svoje spolne orijentacije i rodnog identiteta.

"Prilaze mi jer ih muči jesam li muškarac ili žena. Muškarac valjda više nije znao kako regairati na to što odbijam odgovoriti i poteže lakat na moj nos", priča Martina Šalov iz Rijeke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No to nije bio kraj, nastavak je uslijedio nakon što ih je izbacivač izveo van: "Dečki izlaze van, svojevoljno me hvataju za jaknu i bacaju me na pod. Znam da sam u jednom trenutku sjedila i plakala i tada sam spoznala što se dogodilo".

PROČITAJTE JOŠ

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Martina je svoj slučaj prijavila, no iz Zagreb Pridea tvrde - mnogi se toga boje. Baš zato pokrenuli su platformu za pomoć onima koji su pretrpjeli zločin iz mržnje.

Mnogi se boje

"Rozi megafon je odgovor na to da broj prijava zločina iz mržnje, koji je u zadnje četiri godine iznosio osam nije u skladu sa stvarnom situacijom. Zločini se ne prijavljuju, a razlog je što policija ne prepoznaje zločin iz mržnje i klasificira ga kao prekršaj", rekla je Ana Urlić iz Zagreb Pridea.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz policije takve tvrdnje odbacuju.

"Kod svih događaja kod kojih postoji sumnja na mržnju kao motiv počinjenja kažnjivog djela policija konzultira s nadležnim državnim odvjetništvom u cilju zauzimanja zajedničkog stava o kvalifikaciji događaja", kaže glasnogovornica MUP-a Marina Mandić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A protiv mržnje i neprihvćanja, osamnaestu godinu za redom, Povorka ponosa proći će zagrebom  8.lipnja.

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo