Uljanik: Stečaj ili sanacija? / Čačić: 'Sve što su Hrvati prošle godine zaradili, sad bi trebali dati Uljaniku! To je van svake pameti!'

'Stvari su jasne, brojevi su neupitni... To treba poslati u stečaj', kazao je Radimir Čačić u Direktu

20.3.2019.
22:45
VOYO logo

Odluka o sudbini Uljanika ni danas nije donesena. Kad će, teško je reći jer se vladajuća koalicija po tom pitanju podijelila po principu: svi protiv jednog - HDZ-a. 

Naime svi su za stečaj, osim ministra Darka Horvata koji navija za restrukturiranje i ulazak strateškog partnera. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A razlika između troškova stečaja i troškova restrukturiranja koje bi na sebe preuzela država tj. porezni obveznici nije mala - oko 500 milijuna eura. 

Naime restrukturiranje, tj čišćenje svih dugova prije ulaska strateškog partnera porezne obveznike bi stajalo nešto više od milijardu eura, a stečaj nešto više od 500 milijuna eura. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čačić u Direktu: 'To treba poslati u stečaj. Nikakve milijarde više ne možemo trošiti'

Što se čeka za konačnu odluku, Zoran Šprajc pitao je gosta RTL Direkta Radimira Čačića, predsjednikaNarodne stranke - reformisti.

"Ne može se očekivati nikakva promjena, stvari su jasne, brojevi su neupitni. Očito je da kad izađe ministar financija s brojevima govorimo o dodatnih 3,5 milijardi kuna razlike", rekao je Čačić i nastavio:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Milijun i 200 tisuća zaposlenih je ukupno prošle godine zaradilo ono što bi sada trebalo dati Uljaniku. I to nakon svega ovoga što je dano", kazao je i dodao da stvari prerastaju sve okvire.

"Da to sve zastupa ministar Horvat je nevjerojatno. Sve to plaća sjever Hrvatske i tako je to godinama. Horvat je iz Međimurja. I da to brani Posavec. Međimurje ima najniže plaće", kazao je Čačić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kazao je da se ovo ne smije prihvatiti te da ovo nije dobro za nikoga. O Brodosplitu i 3. Maju kaže.

"Uzeli su ono što su uzeli, ali to nije brodogradnja kakvu mi trebamo. Što se tiče 3. Maja, on nema problem. Za par mjeseci on može normalno početi raditi. Problem nije Uljanik grupa nego Uljanik. To treba poslati u stečaj. Nikakve milijarde više ne možemo trošiti", kazao je Čačić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tvrdi da treba imati hrabrosti reći dosta.

"Brodogradnja je beznačajna", jasno će Čačić dodajući:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Svakom od zaposlenih da date 50 tisuća kuna mjesečno za prekvalifikaciju, vi ih možete plaćati sljedećih deset godina a da cijela priča ne košta ni 10 posto cifre o kojoj govorimo", poručio je na kraju Radimir Čačić.

Igra sudbine
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo