Čačić: Situacija je gotovo beznadna!

Prvog potpredsjednika Vlade i ministra gospodarstva Radimira Čačića nisu iznenadili podaci o padu BDP-a od 1,3 posto i nastavku loše gospodarske situacije u Hrvatskoj.

1.6.2012.
7:51
VOYO logo

''Recesija je, naravno, nešto u čemu se Hrvatska nalazi od 2008. godine bez prekida. Prognoze su bile između dva i tri , a ovih 1,3 su zapravo taj negativni val koji se prenosi. Ono što je loše u tome svemu što je gotovo sigurno da on neće stati na minus 1,3 iz prvog tromjesečja jer drugo tromjesečje još uvijek nema još nikakav ozbiljan pomak i nema nikakve realne projekte koji mogu povući'', rekao je Radimir Čačić i napomenuo da je situacija gotovo beznadna.

Dodao je da stvarne pomake možemo očekivati od turističke sezone, što govore i prvi pokazatelji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''U jesen očekujemo da će se prvi pokazatelji ulaganja, kreditnih linija i projekata koje pokreće Vlada početi osjećati. Dakle, naš pokazatelj što se točno događa u stvari neće biti niti ljeto'', ističe prvi potpredsjednik Vlade.

No, postavlja se zanimljivo pitanje, vjeruje li i dalje u obećani rast od 0,8 posto, a Čačić tvrdi da svi njihovi potezi vode prema tome.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Cijelo društvo je krivac za recesiju'

''Ako se dogodi pad od dva posto, koji se prognozira, onda Vlada nije ispunila svoju zadaću'', rekao je Čačić. Ministar gospodarstva ističe da je pred njima velik posao, koji su započeli čišćenjem portfelja i rezovima koji su već započeli, no to nije sve.

''Čekaju nas ogromni troškovi u brodogradnji. Vidjeli ste da je Vlada prošli put usvojila program u kojem se radi o milijardama koje ćemo morati izvući. To do sada nitko nigdje nije niti definirao, niti prikazao kroz proračun, a kamoli isplatio, dakle to nas sve čeka'', požalio se Čačić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zbog sporosti postupaka i pokretanja investicija, koje bi trebale potaknuti razvoj gospodarstva, Čačić proziva sve redom.

''Ukupna atmosfera u društvu je takva. Ljudi nisu naučili raditi i preuzimati odgovornost. Sve vrlo često završava na način da to ide do najvišeg vrha, do ministara, potpredsjednika Vlade, pa čak i predsjednika Vlade, koji onda moraju donijeti neke odluke jer niže razine na to jednostavno nisu spremne. A iskustva zadnjih godina su takva da se vjerojatno boje donošenja odluka'', smatra Čačić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo