uoči užeg kabineta / Butković: 'Vrijeme je za razgovor o dvojezičnosti, Vukovar je osjetljivo mjesto'

Image
Foto: Miranda Cikotic/PIXSELL

Butković je rekao da odluke Ustavnog suda ne dovodi u pitanje, ali ističe da je Vukovar posebno mjesto

24.7.2019.
10:48
Miranda Cikotic/PIXSELL
VOYO logo

Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković izjavio je u srijedu kako je došlo vrijeme da se razgovara oko konačne odluke i primjene odluke o dvojezičnosti u Vukovaru jer je taj grad, naglasio je, osjetljivo mjesto.

 "Vukovar je osjetljivo mjesto, to svi znamo i oko konačne odluke i primjene toga treba sjesti s gradonačelnikom i sa svima koji trebaju sjesti i razgovarati o tome. Mislim da je došlo vrijeme da se razgovara", rekao je Butković novinarima uoči užeg kabineta Vlade, upitan o odluci Ustavnog suda oko dvojezičnosti u Vukovaru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

 "Ne dovodim u pitanje odluke Suda, nisam ih nikad ni dovodio, no ponavljam - Vukovar je posebno mjesto", poručio je.

 Izjave HNS-ovog Matije Posavca o mogućem izlasku njegove stranke iz vladajuće koalicije Butković nije želio komentirati, istaknuvši da se ne bavi time, već infrastrukturnim projektima koje će predstaviti na sjednici Vlade u Čakovcu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

 Nije želio komentirati ni zapošljavanje bratića premijera Andreja Plenkovića u Hrvatskim cestama.

Kujundžić o zahtjevu za opoziv: ''I ja ću imati što reći o Mostu''

Ministar zdravstva Milan Kujundžić izjavio je u utorak, komentirajući optužbu tjednika Nacional da je studiju o isplativosti nabavke PET/CT uređaja naručio od nepoznate riječke tvrtke za 24.500 kuna, da nabavkom četiri takva uređaja nestaje monopol privatne ustanove koja je na tome zarađivala 40 milijuna kuna godišnje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Radi se o naručenom članku za privatnu ustanovu, koja je u čudnim vremenima i na čudnovat način, dobila ugovor s Hrvatskim zavodom za zdravstveno osiguranje, a time i monopol. Od 2007. godine oni jedini imaju PET/CT aparate kojima se postavljaju dijagnoze metastaza tumora. Oni su zarađivali silan novac, oko 40 milijuna kuna godišnje", rekao je Kujundžić novinarima uoči uručivanja ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava iz Europskog socijalnog fonda.

Podsjetio je kako se izrađuje Nacionalni plan borbe protiv raka, gdje se analiziralo što učiniti u situaciji kada privatna ustanova ima monopol, a uređaji su dotrajali i kvare se.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ti aparati su dijagnostički manje valjani jer ne prepoznaju manje tumore. Nismo išli raditi studiju koja košta stotine tisuća kuna za izračun nečega što može malo dijete izračunati", naglasio je Kujundžić.

Na izradu studije htjeli su potrošiti minimalni iznos, a konzultantska tvrtka koja je angažirana to radi i za poljoprivredu, informatiku, zdravstvo i sl. Dodao je kako ne zna o kojoj tvrtki se radi te da se tražila najbolja ponuda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Građani će za "nula kuna" dobiti nove PET/CT uređaje 

Ustvrdio je kako će građani za "nula kuna" u četiri bolnice dobiti nove PET/CT uređaje te ponovio kako je članak naručen u borbi za profitom, dok njemu ostaje ustrajati u borbi protiv raka za sve hrvatske građane.

"Tri godine po 40 milijuna državu košta oko 120 milijuna kuna, a četiri nova aparata koštat će najviše 60 milijuna", ocijenio je. Odluka o tome donijet će se na jednoj od sljedećih sjednica Vlade, najvjerojatnije u ranu jesen, u sklopu Nacionalnog plana borbe protiv raka. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upitan ima li podršku premijera Andreja Plenkovića rekao je kako je sve lako izračunati - privatna kuća ne može imati monopol, novi aparati bolje prepoznaju tumore, a u sve je uključena i financijska ušteda.

Kujundžić smatra da zbog nabavke PET/CT uređaja ne bi trebalo biti većeg pritiska na državnu blagajnu, a u teoriji postoji mogućnost potpore iz EU-ovih fondova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Također je komentirao Mostov zahtjev za izvanrednom sjednicom Sabora radi njegove smjene, rekavši da se raduje sastanku na kojem će izložiti što je sve Vlada učinila za hrvatsko zdravstvo, a ponešto će kazati i o radu onih koji traže njegov opoziv.

Aladrović: ''Uskoro ćemo sindikatima uputiti službeni poziv za nastavak dijaloga''

Novi ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović najavio je u srijedu da će uputiti službeni poziv sindikatima da sjednu za zajednički stol i nastave socijalni dijalog vezan za zajedničke teme među kojima je i referendum "67 je previše".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U ovom trenutku poziv je veoma inkluzivan i vrijedi za sve, a pozive ćemo uputiti službeno, u vrlo kratkom vremenskom periodu, kad utvrdimo koje su sve teme o kojima želimo razgovarati s njima, rekao je Aladrović novinarima uoči užeg kabineta Vlade.

Siguran je da će se pozivu odazvati i sindikati i poslodavci te je poručio da imaju o čemu razgovarati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na novinarsku opasku da sindikati baš i nisu spremni pregovarati i na pitanje hoće li im što ponuditi da ih odobrovolji, Aladrović je rekao da je to stvar socijalnog dijaloga.

"Smatram da je sve to stvar dijaloga i da ćemo u trenutku kada sjednemo za stol vidjeti o čemu sve možemo razgovarati, što je potrebno dogovoriti, koje su nam teme zajedničke i o čemu i socijalni partneri žele razgovarati", istaknuo je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na pitanje hoće li sa sindikatima razgovarati o tome da odustanu od referenduma, odgovorio je da su sve teme koje se tiču socijalnog dijaloga, iz domene rada, mirovinskog sustava, "poželjne teme na stolu sa socijalnim partnerima".

Nije se složio sa novinarskom opaskom da su mu ruke svezane zahvaljujući onome što je činio njegov prethodnik Marko Pavić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Aladrović: ''Ministri će sudjelovati u radu GSV-a''

"Možemo se složiti s time da su potpisi skupljeni, da kao takvi idu dalje u proceduru prema Ministarstvu uprave i onima koji će odlučiti o tome da li će se održati referendum, koliki je potreban broj potpisa, koliki je broj potpisa skupljen. Mislim da nam ruke nisu vezane te smo otvoreni za socijalni dijalog. Sindikati odbijaju dijalog, ali iskoristit ću još jednom priliku da ih pozovem i mislim da samo komunikacijom i dijalogom možemo rješavati probleme", poručio je Aldrović.

Nije želio prejudicirati što će se dogoditi ako sindikati ne pristanu na dijalog poručivši kratko: "Pustimo da vidimo što će se dogoditi".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nije se složio s ocjenom predsjednika Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimira Severa da neće imati političku težinu da bi ostale ministre obvezao da sudjeluju u radu Gospodarsko-socijalnog vijeća.

"Ja sam s ministrima već razgovarao, svi smo vrlo blagonakloni prema funkcioniranju GSV-a i siguran sam da ću imati težinu da pozovem ostale ministre i da će se ministri odazvati", odgovorio je Aladrović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ocijenio je u da je mjera zapošljavanja umirovljenika pokazala izrazito dobre rezultate te naveo da se od 1. siječnja zaposlilo više od 13.000 umirovljenika, najviše u segmentima trgovine, prerađivačke industrije, ali i stručne, znanstvene i obrazovne kategorije.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo