SLIJEDI PRIJAVA EU / Butković se hvalio, no fotografija razotkrila je da Pelješki most krši zakon?

Image

Iako je u zakonu jasno propisano ograničenje, Hrvatske ceste poručuju da nemaju namjeru mijenjati rasvjetu na mostu

7.2.2022.
23:18
VOYO logo

Građanska incijativa okupljena oko ekološkog projekta “Mračna strana svjetla”, a čiji je cilj smanjenje svjetlosnog onečišćenja radi očuvanja zdravlja ljudi, bioraznolikosti, energetske učinkovitosti i prirodnog noćnog neba, prijavit će Pelješki most Europskoj komisiji zbog, kako su naveli na svojoj Facebook stranici, rasvjete koja je protuzakonita.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Upozorili smo još u sprnju'

" Hrvatske ceste d.o.o smo još u srpnju prošle godine upozorili na propust. Ovdje se očito opet radi o dvostrukom bojanju tunela jer je usklađenje rasvjete obvezno zakonom i morati će se potrošiti još barem desetak milijuna kuna za novu rasvjetu!", poručuju.

Image
MOST JE SKORO SPREMAN /

Završen tehnički pregled Pelješkog mosta: Utvrđeni manji nedostaci, oglasile se i Hrvatske ceste

Image
MOST JE SKORO SPREMAN /

Završen tehnički pregled Pelješkog mosta: Utvrđeni manji nedostaci, oglasile se i Hrvatske ceste

Za 24sata su i detaljno objasnili i kako su iz same fotografije ministra Olega Butkovića  zaključili da most nije u skladu sa zakonom. Prijavu su najavili  nakon fotografije Butkovića na Pelješkome mostu od 25. siječnja na kojoj se u pozadini vidi rasvjeta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

" Pelješki most građen je u zaštićenom području, posebnom rezervatu prirode Malostonski zaljev i Malo more, koji postoji još od 1983. Zakon o zaštiti od svjetlosnog onečišćenja jasno određuje da u zaštićenim područjima sva rasvjeta mora biti temperature boje svjetla ispod 2200 K (kelvina), a tehničke karakteristike svjetiljki jasno pokazuju da je temperatura 3000 K", kaže Štromar.

Boja jasno otkriva prekoračenje temperature

Niža temperatura svjetla ima žuću/crveniju boju, a one veće imaju više plavih nijansi, koje su se pokazale štetnima u mnogo zdravstvenih istraživanja. Dovode do povećane budnosti, što remeti normalno funkcioniranje organizma.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Unatoč jasnim odredbama zakona, projekt se pronašao u sivoj zoni, pa ih Hrvatske ceste neće mijenjati u skorije vrijeme.

'Projekt rađen prije zakona'

"Glavni projekt rasvjete Pelješkog mosta izrađen je 2016., uz dopune Projekta izvršene 2018., te su usklađeni sa svim tada važećim zakonima i propisima, pa tako i sa tada važećim Zakonom o zaštiti od svjetlosnog onečišćenja koji je stupio na snagu 1. siječnja 2012. godine. Na osnovu navedene projektne dokumentacije su radovi na izvedbi rasvjete prometnice Pelješkog mosta ugovoreni te započeli 30. srpnja 2018.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema tada važećem zakonu nije bilo propisano korištenje temperature boje svjetla 2200 K u zaštićenim područjima", napisali su iz Hrvatskih cesta u obrazloženju. Dodali su da će sadašnja rasvjetna tijela, tople bijele boje, neusporedivo više uklopiti u boju ostalih materijala nego boja od 2200K (narančasta) koju nalaže novi zakon.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo