predomislili se preko noći / Butković sada traži hitno objašnjenje uskrsnica u HAC-u, a iz ministarstva jučer RTL-u poručuju: 'Nećemo se miješati'

Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Iz Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture jučer su na RTL-ov upit o uskrsnicama odgovorili kako nemaju namjeru komentirati, niti na ikakav način utjecati na odluke uprava javnih poduzeća

10.3.2016.
19:10
Patrik Macek/PIXSELL
VOYO logo

Nakon što je RTL jučer otkrio kako će radnici HAC-a i HAC ONC-a unatoč očajnoj situaciji dobiti uskrsnice, danas je cijeli slučaj komentirao i ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Oleg Butković.

Image
unatoč očajnoj financijskoj situaciji /

Otkrivamo: uskrsnice osim siromašnima i radnicima bogatih firmi stižu i državnim gubitašima

Image
unatoč očajnoj financijskoj situaciji /

Otkrivamo: uskrsnice osim siromašnima i radnicima bogatih firmi stižu i državnim gubitašima

Potvrdio je kako je putem medija vidio najave da će u HAC-u, HAC-ONC-u te ARZ-u biti isplaćene uskrsnice te kazao da će zatražiti hitno objašnjenje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Zatražio sam hitno objašnjenje zbog čega mi danas donosimo odluku o kreditnom zaduženju, a oni isplaćuju uskrsnice, pa ću odgovor imati vrlo brzo", kaže Butković.

Podsjetimo, Vlada je na sjednici u četvrtak donijela odluku o pokretanju pregovora kako bi se od Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD-a) dobio zajama u ukupnom iznosu od 250 milijuna eura, od čega bi 200 milijuna bilo iskorišteno za dospjele ovogodišnje kreditne obveze, a 50 milijuna eura za restrukturiranje HAC-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Daljnje Butkovićevo postupanje, kako kaže, ovisit će o tome temeljem kojih prava bi se eventualno isplatila ta uskrsnica. "Ne znam koja je osnova te isplate pa danas ne mogu decidirano reći hoću li ili ne to dopustiti", rekao je Butković.

Ipak, na jučerašnji RTL-ov upit kako komentiraju činjenicu da će neke javne tvrtke iz resora prometa ove godine isplatiti izdašne uskrsnice svojim djelatnicima, poručili su kako se oni nemaju namjeru miješati u odluke uprava javnih poduzeća.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture nema namjeru komentirati niti na ikakav način utjecati ili sugerirati upravama javnih poduzeća unutar resorskoga djelokruga isplatu ugovorenih naknada službenicima, odnosno djelatnicima zaposlenima u tim istim društvima", poručili su nam iz Ministarstva.

Ipak, čini se kako su se u Ministarstvu preko noći predomislili.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjetimo, RTL je jučer otkrio kako će tri tisuće radnika HAC-a i HAC ONC-a, unatoč očajnoj situaciji, dobiti uskrsnice. Petsto kuna su dobili na plaći, a još 400 na ENC uređajima.

400 kuna u bonovima dobit će i u ARZ-u. I to u trenutku kad tvrtke novim kreditima otplaćuju stare kredite. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uz HAC, HAC ONC i ARZ, bonovi od 400 kuna podijelit će su i u HEP-u i Lutriji. 200 kuna neto dobit će 5000 radnika HŽ Infrastrukture. 

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo