HEP pod povećalom / Butković o plinskoj aferi: 'Bit će posljedica ako se utvrdi odgovornost'

Image
Foto: Marko Dimic/PIXSELL

Ranije tijekom dana USKOK je upao u sjedište HEP-a kako bi izuzeli, neslužbeno se doznaje, dokumentacija vezana uz prodaju plina po niskoj cijeni koji je ranije HEP otkupio od INA-e po višoj cijeni

11.7.2023.
12:44
Marko Dimic/PIXSELL
VOYO logo

USKOK je u utorak ušao u prostorije Hrvatske elektroprivrede (HEP) kako bi, prema neslužbenim informacijama, prokupio dokumente vezane uz najnoviju plinsku aferu u kojoj je HEP kupovao plin od INA-e po višim cijenama, da bi potom viškove plina prodavao i po jedan cent.

Sve je danas komentirao i potpredsjednik Vlade Oleg Butković koji je rekao da je Vlada o problemu obaviještena 30. lipnja. To je ranije rekao i predsjednik Andrej Plenković te zatražio strpljenje dok se ne istraže svi detalji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Čekamo očitovanje regulatornih tjela o svemu što se događalo, to su HERA i HROTE , potom očitovanje HEP-a i Ministarstva gospodarstva. To je rekao i predsjednik Vlade i kroz dan-dva znat će se sve - vidjet ćemo tko je znao, tko nije znao. Sada ne bih spekulirao o tome što neki mediji pišu, nikakve mailove… Mene je o tome obavijestio 30. lipnja ministar Davor Filipović, istog dana i premijera, i čim je premijer obaviješten, sastali smo se i promijenili Uredbu", rekao je Butković.

Podsjetimo, nakon što je u javnost dospjela plinska afera u kojoj se otkrilo da je HEP prodavao svoje viškove plina po centu, Vlada je ukinula odluku da HEP mora sav domći plin otkupljivati od INA-e.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tvrdi da od predsjednika Uprave HEP-a Frane Barbarićanije čuo od veljače četiri puta da je upozorio Vladu o ovom problemu i da takvo što od njega "nije čuo".

Image
DAN OSMI /

Predsjednik Uprave HEP-a i dalje šuti, premijer bez jasnih odgovora, a oporba krenula u akciju

Image
DAN OSMI /

Predsjednik Uprave HEP-a i dalje šuti, premijer bez jasnih odgovora, a oporba krenula u akciju

Nakon što se utvrde sve okolnisti ovog slučaja, rekao je Butković, donijet će se političke i druge odluke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nemojmo unaprijed govoriti da se donosi šteta. Kad je donesena uredba, nije bilo štete. U tom cijelom razdoblju HEP je profitirao. I ne samo HEP, nego i 120.000 hrvatskih građana. Nitko ne bježi od odgovornosti... Ako se potvrdi da postoji politička odgovornost, onda će biti i posljedica", rekao je potpredsjednik Vlade.

Podsjetimo, Danas.hr objavio je dokument u kojem uprava HEP-a navodi da imaju viškove plina i što slijedi, a više o tome pročitajte OVDJE.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

POGLEDAJTE I VIDEO Čačić: 'HEP je potpuno umočen, Plinacro je sve znao... Barbarić? On je nesposoban, u tome se svi slažu'

Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo