B / URNI SASTANAK U SDP-u: Milanovićevci kritizirali Bernardića, Grbin mu poručio: 'Ti ne znaš donositi odluke'

Image
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL

Prijedlog predsjednika SDP-a Davora Bernardića o kadrovskim promjenama u saborskim odborima postao je novi kamen smutnje u toj stranci.

4.3.2017.
22:08
Marko Lukunić/PIXSELL
VOYO logo

Naime, na jučerašnjoj sjednici Kluba zastupnika SDP-a u Saboru niti ankon dva sata rasprave nije izabran nasljednik Zorana Milanovića, a napetosti oko mjesta u saborskim odborima bile su toliek da je u jednom trenutku predsjednik kluba Arsen Bauk ponudio ostavku. Da je stavljen na glasanje cijeli paket imena koji je predložio Bernardić, on bi vjerojatno ostao bez većine u klubu, piše Novi list.

Svađa zbog zastupnice bliske Milanoviću

Sve se navodno "slomilo" na SDP-ovoj zastupnici iz Rijeke Ani Komparić Devčić, koju je na mjestu potpredsjednice Odbora za ljudska prava trebao zamijeniti Predrag Matić Fred. Bernardić je inzistirao na prijedlogu o njezinoj smjeni, na što je dio njegovih suradnika, a i dobar dio SDP-ovih zastupnika oštro reagirao. Oni su u tom prijedlogu vidjeli ne samo dodatno smanjivanje ženske kvote, već i revanšistički potez jer Komparić Devčić slovi kao osoba bliska bivšem šefu stranke Milanoviću.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bernardiću su na tome zamjerili Peđa Grbin, Milanka Opačić, Joško Klisović, Darko Parić i mnogi drugi, dok je Bernardić to pravdao ranije usvojenim kriterijem prema kojem u vrh saborskih odbora ulaze bivši ministri i članovi Predsjedništva. Bernardićevi oponenti tvrdili su da o tome ništa ne znaju i da nemaju pojma gdje to piše.

Zaiskrilo je i oko prijedloga da Jednako se se s čela saborskog Odbora za turizam makne Branko Grčić, i to mjesto, sukladno predizbornom koalicijskom sporazumu prepusti HSS-u. Na to je, piše Novi list, burno reagirao i sam Grčić, a nakon čega je Bauk zaprijetio ostavkom ako se nastavi s nepoštivanjem šefa stranke i njegovih prijedloga.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

SDP-ova ROŠADA U SABORSKIM ODBORIMA: Umjesto Bernardića potpredsjednik Odbora za financije – Lalovac

Image

SDP-ova ROŠADA U SABORSKIM ODBORIMA: Umjesto Bernardića potpredsjednik Odbora za financije - Lalovac

Image

SDP-ova ROŠADA U SABORSKIM ODBORIMA: Umjesto Bernardića potpredsjednik Odbora za financije - Lalovac

Grbin Bernardiću: Svi smo zajedno u problemu

U mučnoj raspravi najoštriji je, kako piše Novi list, bio potpredsjendik stranke Peđa Grbin koji je Bernardiću otvoreno rekao: "Ti ne znaš donositi odluke, i mi smo svi zajedno u problemu".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na koncu se napetost smirila kada je Komparić Devčić sama podnijela ostavu na mjesto potpredsjednice Odbora za ljudska prava, a sam Matić predložio da njih dvoje taj mandat podijele popola, pa će on mandat u odboru preuzeti 1. siječnja 2019. godine.

No, na koncu ej ostala neizglasana odluka da umjesto Bauka saborski Odbor za pravosuđe preuzme Orsat Miljenić, a nije izabran ni Mialnovićev nasljednik u Saboru, za kojega postoje četiri opcije, koliko je na listi iz 1. izborne jedinice još preostalo ljudi iz SDP-a. Inače, prva sljedeća s izborne liste je Melita Mulić, supruga bivšeg glavnog tajnika SDP-a Igora Dragovana, pa je moguće da i zbog toga zapinje s tim imenovanjem.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

Bauk kolegama: Odite na Sinaj i uklešite svoja imena

Dok jedni tvrde kako Bernardić još uvijek nema poptuni nadzor nad strankom kojoj je na čelu, naročito nad nekim "milanovićevcima", drugi pak tvrde da ta teza ne stoji.

"Pa u tom klubu su praktički svi bili uz Milanovića na zadnjim izborima, osim možda samo Bernardića. A i unapređivanje Borisa Lalovca, Freda Matića i Bojana Glavaševića ne izgleda baš kao obračun s njima", kazao je za Novi list jedan od SDP-ovih zastupnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Arsen Bauk je, pak, na spomenutoj burnoj sjednici poručio kolegama da odu na Sinaj i uklešu svoja imena kao deset božjih zapovjedi, a SDP preregistriraju u vjersku udrugu.

Love island games
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo