Nisu zadovoljni / Burne reakcije na dogovor sindikata i Vlade: 'Osjećam se bijedno da bjednije ne mogu. Ovo je izdaja!'

Image
Foto: Duško Jaramaz/Pixsell

Nastavnici i učitelji u komentarima u Facebook grupi požalili su se na dogovor sindikata i Vlade

2.12.2019.
21:24
Duško Jaramaz/Pixsell
VOYO logo

Vlada i prosvjetni sindikati postigli su u ponedjeljak sporazum kojim se završava 36-dnevni štrajk u osnovnim i srednjim školama. Kako je rekao premijer, Vlada je u "trokoraku" ponudila sindikatima rast koeficijenata sljedećom dinamikom: tri posto od 1. prosinca, dodatnih jedan posto od 1. lipnja iduće godine te još dva posto od 1. siječnja 2021. godine.

Nakon objave dogovora, uslijedile su burne reakcije na društvenim mrežama - posebice u grupi "Podrška roditelja nastavnicima u štrajku".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nije to nikakav korak naprijed već nakon svega dva koraka natrag. Na stranu postotak povećanja, ali u situaciji kad kuharica u saborskoj menzi ima i s ovim povećanjem veći koeficijent nego vaš učitelj, onda tu nešto definitivno ne valja", stoji u jednom komentaru.

"Gorak je okus nakon svega ovoga. Ovo je 'Pirova pobjeda', ali je korak više nego dosad. Ne smijemo posustati! Izbori su začas. Pokažimo i tamo što mislimo. Nije da su nešto bitni, ali hvala svim roditeljima, bakama, djedovima, našim djelatnicima u tajništvu i računovodstvu, tetama kuharicama, spremačicama, domarima. Bez svih vas ni ovo malo ne bi bilo moguće", piše u jednom komentaru. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Da li je dogovor sindikata i Vlade pravedan, nije. Da li će sutra nastavnici ponosno ući u svoje škole, neće. Da li je sve moglo biti drugačije, možda", piše u drugom komentaru. 

"Osjećam se bijedno da bjednije ne mogu. Sazvat ću roditeljski sastanak i ispričat ću se roditeljima i djeci uz obećanje da više nikad neću štrajkati. Ljudi moji, pa gdje im je obraz", napisala je jedna učiteljica. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mogu napraviti palačinke ako se do onda ne ukiseli mlijeko"

A u jednom komentaru i slikovito je objašnjeno što su se to sindikati i Vlada danas dogovorili. 

"Mama, jesu li profesori dobili što su tražili? Nemam pojma što bih mu odgovorila, a da i meni bude jasno. A onda me moli palačinke i meni sine odgovor. Dobili su brašno, za pola godine dobit će pekmez, a za godinu dana mlijeko. Je li mogu napraviti palačinke? Možda, ako se do onda ne ukiseli mlijeko", objasnila je sinu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Neka ovo bude početak nečeg većeg, neka znaju da se možemo opet ujediniti, da imamo za to snagu ako bude potrebno i za neke druge ciljeve. Svi, ne samo učitelji. Vrijeme je da pokažemo da nismo šutljiva većina koja klima nemoćno glavom. Nisu štrajk i prosvjed bili uzaludni", stoji u jednom komentaru koji daje neku nadu u bolje sutra. 

Zadovoljni dogovorom nisu ni nastavnici koji su se oglasili na portalu Nastavnici.org

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nismo očekivali više, ali na kraju je ipak ostao gorak okus u ustima, prije svega zbog izdaje. Danas su sindikalni čelnici pokazali da su im struka i članstvo koje ih plaća da zastupaju njegove interese sekundarni", napisali su u objavi. 

Oni su pozvali i sve svoje kolege da izađu iz Sindikata hrvatskih učitelja i Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo