BUDITE OPREZNI / Zabrinjavajući podaci: Iako ih građani svakodnevno koriste, svako treće dizalo u Zagrebu nije sigurno

Provjerili smo kakva je sigurnost zagrebačkih dizala

4.10.2018.
19:45
VOYO logo

Da dječja zaigranost zna izazvati opasne situacije, uvjerili su se i stanari jedne zagrebačke zgrade. U danas zatvorenom dizalu starom više od 60 godina zaglavila je noga osamnaestomjesečnog djeteta.

"Dijete je imalo nogu između lifta i vrata i sad lift funkcionira tako da ima šipke. Ne može se to maknuti, ja sam čak moj štap za hodanje dala da probaju, ali nije se moglo, onda su vatrogasci bili jako efikasni!", kaže Ana Ašperger.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Šestorica vatrogasaca stigla su ondje za četiri minute i zatekli preplašenog ozlijeđenog dječaka s nogom zaglavljenom u oknu dizala i majku koja mu je pokušavala pomoći. Bile su ondje i policija te hitna pomoć, no zbog zastarjelog uređaja i skučenog prostora svima je bilo jasno da izvlačenje neće ići lako.

"Policajac koji je bio pokraj nas, on je ja mislim htio zubima iščupati vrata od lifta samo da nam omogući dovoljno prostora da mi možemo raditi, i naravno svi moji kolege, svih šest, kad je intervencija završila, vi ste vidili na njima k'o da su radili pet sati u komadu, a ne petnaestak minuta koliko je nama trebalo", kaže Marko Adamičić, voditelj Vatrogasnog odijeljenja u JVP Zagreb. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I danas pod dojmom. Sve ih je zanimalo kako je dječaku, koji se oporavlja u Klaićevoj bolnici.

"Danas je dječak premješten u apartman gdje će dalje biti na liječenju s majkom. U budućnosti će vjerojatno trebati par manjih plastičnih korektivnih zahvata, ali sve ide u dobrom smjeru", kaže Goran Roić, ravnatelj Klinike za dječje bolesti Zagreb.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako od početka godine traje akcija zatvaranja dizala koja ne zadovoljavaju uvjete o sigurnosti, u glavnom gradu svako treće dizalo nema odgovarajuće sigurnosne mehanizme.

"Dizalo mora imati kabinska vrata koja se otvaraju na tipkalo, mora imati alarm, koji je povazan s call centrom, mora imati svjetlosnu zavjesu i mora imati uređaj kod nestanka električne energije da se spusti u najbližu stanicu", kaže Darko Bukovčan,  vlasnik tvrtke Domel.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako to ovdje nije bio slučaj dobro je napomenuti i to da se djeca mlađa od deset godina ne smiju voziti dizalom bez pratnje odraslih. 

Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo