STANJE NACIJE / Zoran Šprajc objasnio: 'Sortirajte plastiku i pomozite prekupcima da zarade 250 milijardi dolara!'

zanimljivo je kako su Zagrepčani predano prionuli na razvrstavanje smeća pa se skupih plavih holdingovih vrećica malo može vidjeti i u kontejnerima i okolo njih

15.10.2022.
8:36
VOYO logo

Smećarska revolucija u Zagrebu nezaustavljivo ide dalje. Građani iz cijelog Zagreba oduševljeno šalju slike smeća natrpanog oko kanti i kontejnera, srdačno pozdravljaju novi model odvoza otpada prema kojem se otpad odvozi kao i prije, tj. ne odvozi se, ali nije to sad toliko ni bitno jednom će se valjda početi i odvoziti, ne možemo sve odjednom riješiti. Sigurni smo da će se hrpetine smeća ukloniti čim se Čistoća malo uhoda i počne češće obilaziti i ostale kvartove u gradu, a ne samo Centar, kaže Zoran Šprajc u Stanju Nacije:

Međutim, ima i građana kojima nikad ništa nije dobro i uvijek nešto prigovaraju pa je tako jedan od njih na svom Facebook profilu napisao kako citiram: "susjedi i ja više ne znamo gdje da stavimo plastiku, a ista situacija je i sa spremnicima u okolnim ulicama. Zar trebamo graditi kule u vis od odvojenog otpada".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

O šit, taj građanin je Tomislav Tomašević, a fotografija hrpetine smeća na kontejneru s kojom je počeo juriš na vlast je iz 2018. i stvarno izgleda kao i bilo koja druga fotografija hrpetine smeća snimljena ovih dana u njegovu mandatu i s njegovim modelom odvoza otpada.

Image
A TEK NAM JE POSLAO SMEĐE /

Tomašević pojasnio što se događa na Jakuševcu: 'Inspekcija je zaustavila primanje novog biootpada u kompostanu'

Image
A TEK NAM JE POSLAO SMEĐE /

Tomašević pojasnio što se događa na Jakuševcu: 'Inspekcija je zaustavila primanje novog biootpada u kompostanu'

Zagrebački model je super, ali Split...

Inače zanimljivo je kako su Zagrepčani predano prionuli na razvrstavanje smeća pa se skupih plavih holdingovih vrećica malo može vidjeti i u kontejnerima i okolo njih. Zapravo, količina miješanog komunalnog otpada, koji bi se trebao stavljati isključivo u te skupe plave vrećice, u samo 10 dana novog modela smanjila se za 50 posto, što je frapiralo i iskusne radnike Čistoće.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mi bismo im preporučili da malo zavire u besplatne žute vrećice za plastiku i smeđe vrećice za biotpad, i sve druge vrećice koje su zatrpale spremnike i kontejnere možda bi im iznenađenje bilo manje. Ali rekli smo da se više nećemo baviti vrećicama za otpad, za nas je ta vrećica tj. tema zatvorena, premda slutimo da će se mnogima tek otvoriti.

Zagrebački model je stvarno super, ali definitivno najbolji sustav zbrinjavanja otpada ima splitsko dalmatinska županija. Oni nemaju neki poseban model odvoza i razvrstavanja, razvrstavaju tj. nerazvrstavaju kao i svi drugi ali imaju fantastičan sustav zbrinjavanja otpada. Naime već 17 godina u dalmatinskom zaleđu u Lećevici, između Kaštela i Splita postoji Centar za gospodarenje otpadom. Naizgled ondje nema nikakvog odlagališta, gola livada, ne vidi se ni mrva smeća, i čovjek bi rekao da ondje nikad nikakav deponij, a kamoli sortirnica ili spalionica nije izgrađena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pogotovo jer nakon 17 godina ni zemljište još nije otkupljeno.

Međutim, prevarili bi ste se.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Troše novac, a ništa ne rade

Prema izvodu iz proračuna splitsko dalmatinske županije, ondje već godinama vrijedno radi osam ljudi. Imaju Predsjednika Uprave koji je naravno i nekakav funkcioner u HDZ-u, dakle čovjek se stvarno razumije u smeće, imaju Upravu društva, Ured uprave, Nadzorni odbor, koji usput budi rečeno godišnje košta 150.000 kuna, Odjel za provedbu projekta, pa Odjel za praćenja provedbe projekta, pa Odjel za ekonomsko financijske poslove.

Županija im je dosad dala više od 40 milijuna kuna, samo ove godine su dobili još 12 milijuna ali znate i sami da novaca nikad dosta. Tako su eto samo na Odnose s javnošću ove godine potrošili milijun i po kuna, što je i logično. Javnost mora znati da oni postoje jer neki uporno tvrde da taj Centar za gospodarenje otpadom na Lećevici uopće ne postoji, što bi bilo suludo, da troše tolike novce a da ništa ne rade.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo