Bruno Orešar na meti austrijskih istražitelja

Austrijski istražitelji su u sklopu istrage o Hypu došli do imena Brune Orešara kao jednog od ključnih ljudi za sumnjive nekretninsko-turističke investicije.

13.3.2010.
19:51
VOYO logo

arti-201003030684006Austrijski istražitelji tvrde da je Bruno Orešar 2004. i 2005. godine bio uz Vladimira Zagorca najjači klijent Hypo banke u Hrvatskoj. Bivši je tenisač i teniski partner pokojnog predsjednika Franje Tuđmana, imao je dvadesetak tvrtki i obrta registriranih mahom na istoj zagrebačkoj adresi, preko kojih je 'prao' novac Hypo banke, piše SEEbiz.

Istražitelji su posebno oko bacili na Hotele Novi koje je Orešar preuzeo prije pet godina. Na tom bi se projektu moglo raditi o čak 30 milijuna opranih eura, tvrde austrijski izvori. Posljednje informacije govore kako je Orešarovo carstvo ozbiljno uzdrmano, zbog čega je jedan od zviždača iz Hypova ureda u Zagrebu i propjevao austrijskim istražiteljima o sumnjivim poslovima s Orešarom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Projekt u Novom Vinodolskom gotovo je nemoguće pretvoriti u profitabilan posao, tvrdi spomenuti zviždač, i nikad nije smio biti niti odobren sukladno dobroj bankarskoj praksi. SEEbiz je kod bivšeg visokopozicoioniranog direktora doznao da je Orešar nekoliko godina bio najpovlašteniji klijent Hypa u Hrvatskoj.

Luksuznim turističkim resortom Hoteli Novi d.d. upravlja tvrtka Hoteli Novi d.o.o. Kako je dioničko društvo iznajmilo sve nekretnine d.o.o.-u, a jedan dio nekretnina je kroz dokapitalizaciju prebačen i u vlasništvo d.o.o.-a, Hoteli Novi d.d. imaju prihode samo od najamnine. Oni su otprilike na razini kamata za kredite teške stotinjak milijuna kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kreditna zaduženja d.o.o.-a kod Hypo Alpe Adria banke znatno su veća i iznose čak oko 1,2 milijarde kuna, pa su prošlogodišnje kamate od 70 milijuna kuna trostruko nadmašivale prihod tvrtke od samo 20 milijuna kuna. U prvih devet mjeseci ove godine prihodi od 70 milijuna kuna dvostruko su manji od rashoda, a budući da je tu uključena i turistička sezona, do kraja godine rezultat će biti puno gori.

I revizorska izvješća d.d.-a i d.o.o.-a Hotela Novi ukazuje na visoku hipotekarnu opterećenost nekretnina, naglašavajući da je društvima nužno 'pronalaženje rješenja da bi mogla normalno poslovati'. U mnoštvu kontroverznih projekata austrijske Hypo banke u Hrvatskoj i Orešarov se projekt, koji bi 'normalni' bankari vjerojatno ocijenili previše rizičnim, pokazao kao još jedna investicija bez pokrića. Udio vlastitog kapitala u investiciji bio je premali, a s obzirom na sadašnju situaciju planirani prihodi bili su puno veći od ostvarenih.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

arti-201003110719006Orešarovu suradnju s Hypom već godinama mediji povezuju s činjenicom da je blizak s Erwinom Truskallerom, mlađim bratom Heinza Truskallera, nekadašnjeg predsjednika Uprave Hypo banke u Hrvatskoj. Inače, Orešar je postavio Erwina Truskallera za direktora Jadrankamena, gdje je ovaj i bio sve donedavno, kad se na mig austrijskih istražitelja, povukao iz kompanije i vratio u Austriju, piše SEEbiz.

Prethodni članak:

arti-201003120572006

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo