BROZOVI I PAVELIĆI: / Evo koliko je u Hrvatskoj maršalovih, a koliko poglavnikovih imenjaka

Image
1.5.2016.
7:56
VOYO logo

Kako piše Večernji list, u Hrvatskoj živi 18 ljudi s imenom Josip Broz i 16 koji se zovu Ante Pavelić, a mnogi od njih doživjeli su razne dogodovštine zbog svojih imena i prezimena. S tim da su ugodnija iskustva imali Brozovi imenjaci nego Pavelićevi.

Svećenik odabrao ime Josipu Brozu

"I da se opet rodim, volio bih se isto zvati", rekao je Josip Broz (63) iz Našica, čiji su roditelji htjeli da se zove Stjepan, ali je svećenik na krštenju predložio da se zove Josip, po stricu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Drugi maršalov imenjak i prezimenjak, 60-godišnji Josip Broz iz Sesveta, kaže da je zbog svoga imena i prezimena najsrdačnije bio dočekivan u Srbiji, gdje je služio vojsku, i na Kosovu, gdje je odlazio poslom.

"U jednoj birtiji u Slavonskom Brodu kada se saznalo moje ime i prezime vlasnici su isti tren zatvorili birtiju za ostale goste, kazavši da im je u gostima Josip Broz pa slave", kazao je Broz iz Sesveta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
KARAMARKO: /

Samo Tuđman može biti hrvatsko političko sidrište, a ne totalitaristi Pavelić i Tito

Image
KARAMARKO: /

Samo Tuđman može biti hrvatsko političko sidrište, a ne totalitaristi Pavelić i Tito

Pavelići mijenjali, pa vraćali imena

S druge strane, Ante Pavelić iz Starih Mikanovaca kaže da nije oduvijek nosio to ime.

"Rođen sam na dan svetog Ante i prije je bio običaj da se djeci daju imena svetaca na čiji su dan rođena", rekao je ovaj Pavelić, čiji se otac bojao dati mu ime Ante, pa ga je nazvao Petar. No, on je 1989. godine, kaže, iz principa promijenio ime Petar u Ante.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Da nisam rođen na taj dan, ime sigurno nikada ne bih mijenjao, ostao bih Petar", kaže dodajući da svoje ime nikada nije povezivao s NDH i ustaškim vođom.

Drugi Ante Pavelić, iz Vukovara, kaže kako je od rođenja bio u nevoljama zbog imena i prezimena, pa je prije četrdesetak godina bio prinuđen promijeniti prezime. Nakon što se svojedobno požalio čak i samome Titu, iz općine su mu naredili da promijeni prezime, pa je uzeo majčino - Knežević. No, 1992. godine vratio je svoje pravo prezime.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"I danas kada me negdje prozovu svi se okreću kao da vide bijelu vranu. Mnogi ostanu u nevjerici kada im kažem kako se zovem", kaže taj Ante Pavelić.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo