JE LI OVO STVARNO KRAJ SEZONE? / Turisti masovno bježe, naša obala preko noći opustjela, a jedan grad je posebno 'stradao'

Image
Foto: Goran Kovačić/Pixsell

Na graničnim prijelazima jučer gotovo da i nije bilo gužvi, za razliku od subote kad je zabilježen masovan odlazak turista, uglavnom Nijemaca.

24.8.2020.
9:00
Goran Kovačić/Pixsell
VOYO logo

Nakon pogoršanja epidemiološke situacije u Hrvatskoj i stavljanja naše zemlje na crvene liste brojnih zemalja, svjedočimo masovnom odlasku turista s naše obale. To je osobito bilo vidljivo protekli tjedan, a sve potvrđuju i podaci s eVisitora. Uspoređujući subotu, 22. kolovoza, sa subotom, 15. kolovoza, u Opatiji je vidljiv značajan pad u broju noćenja gostiju iz Austrije (78 posto), Italije (68 posto) i Slovenije (68 posto), donosi Novi list.

Živost u Opatiji preko noći je nestala. Kupališta su upola praznija nego su bila prije neki dan, na ulicama je znatno manje ljudi...

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na graničnim prijelazima jučer gotovo da i nije bilo gužvi, za razliku od subote kad je zabilježen masovan odlazak turista, uglavnom Nijemaca. Za izlazak iz Hrvatske čekalo se maksimalno pola sata do sat vremena.

Turisti napuštaju i Istru, pa je tijekom petka i subote granicu prešlo više 100 tisuća gostiju. Samo u petak tu je županiju napustilo više od 38 tisuća putnika, a u subotu gotovo 43 tisuće gostiju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Striktne kontrole na ulazu u Austriju

Austrija je u subotu uvela striktne kontrole na slovenskoj granici zbog koronavirusa, što je stvorilo nepregledne kolone. Zaustavljali su svako vozilo koje je dolazilo iz Slovenije, bilo da je u tranzitu ili ide u Austriju.

Austrija je, podsjetimo, još prošloga tjedna uvrstila Hrvatsku na listu rizičnih zemalja i upozorila da se u nju ne putuje, a od 17. kolovoza povratnici s godišnjih odmora iz Hrvatske morali su pokazati negativni test na koronavirus ili se u roku od 48 sati podvrgnuti testiranju, a u međuvremenu biti u samoizolaciji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gužve na granicama očekuju se i danas, a na sve je reagiralo i naše Ministarstvo vanjskih i europskih poslova koje je izrazilo zabrinutost zbog situacije na slovensko-austrijskoj granici te pozvalo austrijske vlasti na žurni pronalazak rješenja.

A brojke su djelovale optimistično...

Prije nego je broj zaraženih u Hrvatskoj počeo rapidno rasti, u prvih 20 dana kolovoza u Opatiji je boravilo 23.000 gostiju, koji su ostvarili 108.000 noćenja, što je ostvarenje od 62 posto turističkog prometa u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najviše gostiju evidentirano je iz Njemačke, čiji su dolasci i noćenja na razini prošle godine. Porast u dolascima i noćenjima u odnosu na proteklu godinu bilježi se s domaćeg tržišta (devet posto više dolazaka te 20 posto više noćenja), zatim s poljskog tržišta (23 posto više dolazaka te 19 posto više noćenja), Srbije (30 posto više dolazaka te 19 posto više noćenja), a najveći porast u dolascima i noćenjima ostvaren je s češkog tržišta (99 posto više dolazaka te 118 posto više noćenja).

Slovenski gosti također su bilježili rast broja noćenja, i to za devet posto u odnosu na isto razdoblje lani.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najnovije informacije o koronavirusu pratite ovdje.

KSW 94
Uživo 11. svibnja
VOYO logo