bohaček podignuo prašinu / Brojke demantiraju bankare: kamate na stambene kredite u Hrvatskoj među najvišima

Predsjednik Hrvatske udruge banaka Zoran Bohaček gostovanjem u RTL Direktu izazavao je gomilu reakcija na društvenim mrežama svojim tezama o tome da hrvatske banke imaju najmanje kamatne marže u Europi, da su pune razumijevanja za dužnike u švicarskim francima te da su podnijele dvije trećine tereta krize franka. Brojke i primjeri govore da je Bohaček možda ipak malo pretjerao

21.7.2015.
22:35
VOYO logo

Za kuću su digli kredit u eurima, a onda su ih 2006. godine u banci uvjerili da 'kupe' sjajan novi proizvod - kredit u švicarcu.

"Rata je bila 3.500 kuna. I nakon deset mjeseci nakon što smo potpisali ugovor na 25 godina, dobili smo prvi dopis o povećanju kamatne stope. Najviša rata bila je oko 6.200 kuna", kaže Sanja Luque Akrap iz Zagreba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sanja i njena obitelj su među brojnim dužnicima u francima koji su reagirali na sinoćnji istup šefa Hrvatske udruge banaka Zorana Bohačeka u RTL Direktu. I to posebno na ovu izjavu.

Image
KRAJ DRAME ZA DUŽNIKE? /

Lalovac nudi konačno rješenje za stambene kredite; Bohaček poručuje: 'Takav prijedlog nitko nije vidio!'

Image
KRAJ DRAME ZA DUŽNIKE? /

Lalovac nudi konačno rješenje za stambene kredite; Bohaček poručuje: 'Takav prijedlog nitko nije vidio!'

"Nitko nije ugrožen zbog rasta švicarskog franka jer su banke podnjele 4/5 tog tereta. Tako da građani danas plaćaju ratu kredita, što je bilo rečeno i na tematskoj sjednici Odbora za financije, da su plaćali  pet godina 400 do 500 kuna manju ratu pa su tri godine plaćale 400 do 500 kuna veću rata. Sada plaćaju u prosjeku 10 posto više", rekao je Bohaček.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Još je jedna tvrdnja predsjednika udruge banaka podigla prašinu, i to ne samo među dužnicima.

"Kod nas su kamate vrlo niske u odnosu na zemlje EU. Marža je na povijesnom minimumu u Hrvatskoj", rekao je Bohaček.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ako to netko tvrdi treba imati i odgovor na to. Osobno smatram, a to mogu potvrditi i drugi korisnici kredita, da je ukupna kamatna stopa poprilično visoka, bez obzira s kim se uspoređujemo", kaže na ovu Bohačekovu tvrdnju sudska vještakinja za finacije i bankarstvo Marija Duljković.

U Hrvatskoj je prosječna kamata na stambene kredit u euru 5,75 posto, a na 'švicarac' je odlukom Vlade zamrznuta na 3,26 posto. U eurozoni prosjek je 2 posto za stambeni kredit i doslovno svih 19 zemalja, od najjeftinije Finske do najskuplje Slovačke, ima niže kamate od Hrvatske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bohačeka demantira čak i materijal koji je objavio - sam Bohaček.

Na web-u Hrvatske udruge banaka podaci kažu da od Hrvatske niže kamate imaju i Češka, Latvija Litva, Estonija i Slovenija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na izjave čelnika Udruge banaka reagiraju i saborski zastupnici koji traže osnivanje istražnog povjerenstva.

"Kad bi to bilo tako kako gospodin Bohaček kaže, onda bi taj mali teret poslovne banke preuzele na sebe. Razlog zašto smo pokrenuli tu inicijativu je jer građani imaju pravo znati pod kojim je okolnostima došlo do tog slučaja koji je doveo desetke tisuća građana u nemoguću situaciju", kaže saborski zastupnik Petar Baranović (NS reformisti).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bohačekove navode tako bi jednom moglo preispitivati i saborsko istražno povjerenstvo za 'švicarac', izglasa li ga najesen saborska većina.     

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo