NIŠTA OD POVRATA NOVCA? / Broj zaraženih raste, a malo koji Hrvat se želi cijepiti: Hladnjače pune, nekim cjepivima ističe rok za tjedan dana

Image
Foto: Damir Spehar/Pixsell

Posebne nove kampanje na jesen neće biti, danas na Zagrebačkom velesajmu cijepe samo ponedjeljkom i petkom

21.7.2022.
20:56
Damir Spehar/Pixsell
VOYO logo

Uz centralno skladište, cjepiva su i po županijskim zavodima, ali i u Hrvatskom Zavodu za javno zdravstvo. I tamo se na minus 80 čuva Pfizer. RTL ekipa zavirila je u hladnjaču gdje se čuvaju nepotrošena cjepiva. Od 8 milijuna naručenih, dio sada stoji i propada jer zainteresiranih za cijepljenje baš i nema.

I dok broj zaraženih raste Leona Šiljeg za RTL Danas otkriva koliko je cjepiva na lageru godinu i pol od početka cijepljenja, a koliko je toga propalo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nula, toliko je ljudi jučer u Zagrebu primilo prvu dozu. U cijeloj Hrvatskoj njih 47.

Mirjana Lana Kosanović Ličina, Odjel za epidemiologiju zaraznih bolesti NZJZ Dr. Andrija Štampar govori: "Interes je svugdje u svijetu pao vezano uz procijepljivanje. Svi čekaju neka nova cjepiva. Međutim ono što znamo sigurno da sve cijepljene osobe imaju jaku blagu kliničku sliku, ako se i zaraze".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
NOVI PODACI STOŽERA /

Koronavirus u Hrvatskoj: Preminulo sedmero ljudi, a zabilježena su 1793 nova slučaja zaraze

Image
NOVI PODACI STOŽERA /

Koronavirus u Hrvatskoj: Preminulo sedmero ljudi, a zabilježena su 1793 nova slučaja zaraze

Na lageru i Moderna kojoj rok istječe za tjedan dana

U Hrvatsku je stiglo gotovo devet milijuna doza cjepiva protiv COVID-a. Više od 5 i pol milijuna je Pfizer koji se čuva u hladnjacima na - 80 stupnjeva. Na lageru je i gotovo 30 000 Moderne kojoj za deset dana istječe rok.

Od prvog dana cjepiva protiv koronavirusa nalaze se u tom skladištu. Trenutno je ovdje 1 335 780 neiskorištenog cjepiva, a 355 000 već je otpisano zbog isteka roka trajanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U skladištu je najviše Pfizera, više od milijun doza. Stoji i 165 000 Moderne, 96 000 Novavaxa i 39 000 Jansena koje se prima u jednoj dozi.

Uz centralno skladište, cjepiva su i po županijskim zavodima, ali i u Hrvatskom Zavodu za javno zdravstvo. I tamo se na minus 80 čuva Pfizer. I dok broj onih koji se žele cijepiti stoji, broj zaraženih raste. U prva dva tjedna srpnja rast od 180 posto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Cjepiva propadaju, od povrata novca ništa

Iva Pem Novosel, epidemiologinja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo ističe: "U principu nas ne iznenađuje jer konstantno blježimo novooboljele i novozareažene, jedino što proteklih tjedana raste taj broj. S obzirom da imamo uvid u situaciju u Europskim zemljama na neki način nas to nije iznenadilo".

Iznenadilo je neke, pa su s povećanjem broja zaraženih tražili gdje se mogu cijepiti. "Porastao je interes za docjepnu dozu cjepiva, tako da zovu stariji građani koji se žele cijepiti čak i sa četvrtom dozom. Raspituju se mogu li to obaviti", ističe Pem Novosel.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Posebne nove kampanje na jesen neće biti. Očekuje se i novo cjepivo. Nekad su na Zagrebačkom velesajmu padali s nogu, a sad cijepe samo ponedjeljkom i petkom.

Kosanović Ličina zaključuje: "Na tjednoj bazi mi cijepimo oko 220, 230 osoba, ali većinom se radi o osobama koje primaju booster dozae ali naravno uvijek nas vesele oni koji su sada stekli povjerenje i sada se odlučili cijepiti".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uz ono što je propalo i što stoji na lageru, Hrvatska je i donirala nešto manje od milijun doza cjepiva najviše u afričke zemlje. Od povrata novca samo za Hrvatsku - ništa.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo