Broj postignutih umjetnih oplodnji pao za trećinu

Otkad je na snagu stupio novi Zakon o medicinski potpomognutoj oplodnji, dakle 31. srpnja 2009. godine, u zagrebačkoj bolnici Sveti Duh postotak postignutih trudnoća pao je sa 36 na 24 posto.

19.1.2010.
9:03
VOYO logo

Po podacima dr. Sanje Vujisić Živković, glavne biologinje u zagrebačkoj bolnici Sveti Duh, postotak postignutih trudnoća pao je za trećinu, sa 36 na 24 posto. Riječ je o prvim takvim statistikama u kojima je u obzir uzet ukupni broj postupaka, bez razvrstavanja pacijenata po dobi, dijagnozi ili nekom drugom parametru.

"Mi smo to očekivali. Imamo najrigorozniji zakon u Europi i praksa je to morala pokazati", izjavila je Karmen Rivoseki Simić iz udruge Roda za Jutarnji list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najbolja je praksa, koju imaju gotovo sve zemlje svijeta, oploditi sve jajne stanice, vratiti jedan ili najviše dva zametka, a ostale zamrznuti.

"Na savjetodavni nam se telefon nedavno javila jedna očajna mlada žena kojoj su se oplodile sve tri jajne stanice i kojoj su se ‘primila’ sva tri zametka. Trostruka trudnoća iznimno je opasna i za majku i za djecu, i žena se ne može nositi s tolikim rizikom. Zvala nas je radi informacije gdje i kako može napraviti redukciju jer želi iznijeti trudnoću i roditi zdravo dijete", kaže Rivoseki Simić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Postojećim zakonskim rješenjima od samog početka otvoreno se protivi HSLS, koalicijski partner HDZ-a. Stoga će, kako je najavila potpredsjednica Vlade Đurđa Adlešič, HSLS uputiti u proceduru svoj prijedlog zakona koji neće ograničavati broj jajnih stanica koje se mogu oploditi niti će zabranjivati zamrzavanje zametaka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo