obilježavanje svjetskog dana / Broj palčića u Hrvatskoj u porastu, a prijevremeni porod drugi je po redu uzrok smrti kod djece

Image
Foto: Shutterstock/Ilustracija

Prerani porođaj jedan je od vodećih uzroka smrti novorođenčadi u razvijenim i nerazvijenim zemljama te drugi po redu, odmah poslije upale pluća, uzrok smrti djece do pete godine. Cilj ovogodišnjeg Dana palčića također je i ukazivanje na praksu 'kožom na kožu'

17.11.2023.
14:40
Shutterstock/Ilustracija
VOYO logo

Svake godine u Hrvatskoj prijevremeno se rodi između 2500 i 3500 tisuće djece koja zahtijevaju intenzivnu njegu, a njihov broj je u porastu, rečeno je u petak u KBC-a Sestre Milosrdnice gdje je obilježen je Svjetski dana prijevremeno rođenih beba.

Zbog svoje male porođajne težine, prijevremeno rođena djeca su u Hrvatskoj dobila naziv 'Palčić' pa je cilj Dana palčića podići svijest o rizicima i izazovima s kojima se suočavaju prijevremeno rođena djeca i njihove obitelji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Broj prijevremeno rođene djece ne smanjuje se nego raste. Zbog razvoja tehnologije i novih spoznaja mi često moramo i prisiljeni smo prijevremeno završavati trudnoće zbog stanja u kojem se nalazi dijete u maternici. Danas se parovi sve kasnije odlučuju na reprodukciju te starija dob žena u odnosnu na prijašnje godine doprinosi rastu prijevremenih poroda", rekao je Krunoslav Kuna, predstojnik Klinike za ženske bolesti i porodništvo, KBC-a Sestre milosrdnice.

Image
NEŠTO MANJE OD 34 TISUĆE /

Zanimljivi podatci: Prošle godine rođeno više dječaka nego djevojčica. U ljetnim mjesecima najviše poroda

Image
NEŠTO MANJE OD 34 TISUĆE /

Zanimljivi podatci: Prošle godine rođeno više dječaka nego djevojčica. U ljetnim mjesecima najviše poroda

Prijevremeno rođenom djecom smatraju se sva djeca rođena prije 37. tjedna trudnoće. Njihova stopa smrtnosti u stalnom je padu, no djeca koja su rođena značajno prerano vjerojatno će imati ozbiljne i brojne dugoročne probleme.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prerani porođaj jedan je od vodećih uzroka smrti novorođenčadi u razvijenim i nerazvijenim zemljama te drugi po redu, odmah poslije upale pluća, uzrok smrti djece do pete godine.

Cilj ovogodišnjeg Dana palčića također je i ukazivanje na praksu 'kožom na kožu' kojom se se prijevremeno rođena djeca, stavljaju direktno na golu kožu majke ili oca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Spomenuta praksa ima brojne dobrobiti za prijevremeno rođenu djecu i njihove roditelje, a neki od njih su održavanje topline, smanjenje stresa te stabilizacija srčane frekvencije i disanja.

U KBC Sestre milosrdnice godišnje se prosječno rodi između 2800-3200 djece. Među njima je u prosjeku 220 do 250 prijevremeno rođenih, koji zahtijevaju daljnju brigu i skrb.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema statističkim podacima iz 2022. godine, u KBC-u Sestre milosrdnice rodilo se 3010 djece, od čega je 220 (7,3 posto) pripadalo skupini prijevremeno rođenih.

POGLEDAJTE VIDEO: Budi mi prijatelj: Prijevremeno rođene bebe iz OB Zadar nas trebaju - pomozite u nabavi novog mobilnog RTG uređaja!

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo