Mladi i talentirani za promet / Broj kandidata za polaganje vozačkih ispita u Osijeku povećao se za 40 posto: uglavnom mlađe generacije

Slavonski instruktori na cestama su svih osam sati sa svojim, mahom mladim, kandidatima. Za sve je kriva baby boom generacija '97. i '98.

20.3.2016.
19:14
VOYO logo

Od 15 pa do čak 40 posto povećao se broj kandidata za polaganje vozačkih ispita u Osijeku.

Slavonski instruktori na cestama su svih osam sati sa svojim, mahom mladim, kandidatima. Za sve je kriva baby boom generacija '97. i '98., ali i činjenica da je jeftinije položiti vozački ispit u Hrvatskoj nego u nekoj od zemalja Unije gdje se trbuhom za kruhom upućuje sve više mladih Slavonaca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zbog potrebe da se vozačka dobije što ranije, osječke su ulice prepune vozila s oznakom L. Anđela neće maturirati, a imat će dozvolu. 

"Pošto mi svi u obitelji voze, zašto ne bih i ja. Usklađujem sa školom, teško mi je jer ujutro imam vožnju, obveze za školu, a popodne sam cijeli dan u školi, tako da jedva stignem učiti", rekla je Anđela Dujmović, polaznica vozačke škole.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ona je predstavnica baby boom generacije zbog koje autoškole imaju puno posla. U prosjeku - za petinu više nego godinu prije.

"U našoj autoškoli u odnosu na prošlu i pretprošlu godinu povećan je broj kandidata za nekih 40 posto", otkrio je Vencel Golemac, vlasnik autoškole Slavonac Osijek.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Imamo povećan broj kandidata za vozače koji idu iz Hrvatske pa žele položiti po jeftinijoj cijeni koja je znatno jeftinija u odnosu na Švedsku i Irsku vlasnik autoškole

"Kad se poveća broj kandidata, kapacitet koji imamo ne može sve to progutati, pa nam to u određenom momentu usporava proces. Znači sporije vozite, ne može svaki dan", rekla je Jasminka Beck, vlasnica Autoškole Tratinčica Osijek.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ipak se sad manje događa da polože ispit, a školu otplaćuju mjesecima poslije. Cifru od sedam i pol tisuća kuna sve češće plaćaju odmah – jer se i iseljavaju.

"Imamo povećan broj kandidata za vozače koji idu iz Hrvatske pa žele položiti po jeftinijoj cijeni koja je znatno jeftinija u odnosu na Švedsku i Irsku", otkrio je Golemac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Druga bitna stvar koja se događa je da položiti vozački s 18 godina je stvar opće kulture", tvrdi Beck.

Zato je prosjek kandidata između 18 i 24 godine. Mladi i talentirani za promet.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Velika većina jest. Čak ženske kandidate bih izdvojio. Ima puno ženskih kandidata koji u odnosu na muške su odgovorniji i sposobniji prije to savladati", rekao je Milenko Dragojlović, instruktor vožnje u Autoškoli Slavonac Osijek.

Poput Anđele kojoj je ostalo još pet sati do ispita, a onda slijede pripreme za maturu – to je vrijeme i malog predaha u radu osječkim autoškolama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo