slučaj nestalog spisa / Brkić tvrdi da nije krtica: Započeo ozbiljne razgovore s poznatim zagrebačkim odvjetnikom

'Odazvao sam se kao i svaki drugi građanin na poziv Državnog odvjetništva i došao sam ponovno dati svoju izjavu'

9.10.2018.
18:35
VOYO logo
Image

Milijan Brkić na ispitivanju u DORH-u o curenju podataka 2011. godine

Image

Milijan Brkić na ispitivanju u DORH-u o curenju podataka 2011. godine

Zamjenik predsjednik HDZ-a i potpredsjednik Sabora Milijan Brkić došao je u ponedjeljak ujutro na ispitivanje u Državno odvjetništvo (DORH) nakon što je glavni državni odvjetnik Dražen Jelenić ranije najavio da će se detaljno istražiti nestanak spisa iz Općinskog državnog odvjetništva 2011. o curenju podataka iz istrage o prostituciji.

Nakon ispitivanja Brkić je rekao novinarima kako je dao izjavu u svojstvu svjedoka, isto kao i 2011. godine. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

 "Smiješno je ako ne i žalosno da se mene koji sam 2011. bio zamjenik ravnatelja policije te koordinirao cijelu akciju, sada sumnjiči da sam probio mjere i kontaminirao akciju", kazao je Brkić. 

Na pitanje čini li mu se da je riječ o podmetanju, odnosno političkoj hajci na njega osobno, Brkić je rekao: "Pitanje je da li je to politička hajka na mene ili na HDZ. No, čudno je da se sada reciklira nešto što je već poznato. Sigurno je da je sve ovo teret stranci na neki način."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rekao je i da s Plenkovićem razgovara kontinuirano, ali da o sadržaju tih razgovora ne može javno govoriti. O ostavci također nije želio govoriti. 

Za danas su završena ispitivanja. Kod glavnog državnog odvjetnika bile su vrlo zanimljive osobe, i sve što se danas događalo daje dojam da je sam glavni državni odvjetnik Jelenić htio sa svakom osobom porazgovarati o slučaju curenja informacija. Zanimljiva je informacija, doznajemo, da je Milijan Brkić započeo ozbiljne razgovore s jednim poznatim zagrebačkim odvjetnikom. Doduše, nije mu još službeno potpisao punomoć, ali razgovori su počeli, za slučaj ako će zatrebati. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjećamo, prošli tjedan izbila je afera u kojoj ga se optužuje da je odavao informacije u istrazi lanca prostitucije. Državno odvjetništvo počelo je rekonstrukciju nestalog spisa.

Brkić je došao u Gajevu kako je i sam najavio objasniti iskaz koji je dao 2011. oko elitne prostitucije kad je otkrivena kompromitacija mjera.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Odazvao sam se kao i svaki drugi građanin na poziv Državnog odvjetništva, čuli smo se i došao sam ponovno dati svoju izjavu koju sam dao Općinskom državnom odvjetništvu 2011.", kazao je Brkić ulazeći u sjedište DORH-a u Gajevoj. O okolnostima ranijeg ispitivanja kada je bio zamjenik ravnatelja policije nije želio govoriti.

Na pitanje je li on "krtica koja je tada bila u sustavu" Brkić je tek kratko odgovorio: "Smiješno".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Neslužbeno se doznaje da će u Državnom odvjetništvu biti ispitano desetak osoba koje su imali veze s nestalim spisom.

Jelenić je u petak rekao da nestanak spisi u ovom trenutku vodi kao propust državnoodvjetničke uprave te da treba utvrditi radi li se o slučajnom propustu ili namjeri.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Državnom odvjetništvu, osim s Brkićem od ljudi izvan njihova sustava žele razgovarati i s tadašnjom općinskom državnom odvjetnicom Željkom Pokupec koja je u međuvremenu otišla iz tužiteljstva, a suočena je i s optužbom da je kao državna odvjetnica pogodovala sinu načelnika zagrebačke policije.

Očekuju se i razgovori s visoko rangiranim policajcima koji su u vrijeme curenja podataka bili na odgvornim dužnostima ili pisali izvješća o probijanju tajnih policijskih mjera.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema pisanju medija u ranijoj istrazi dvoje svjedoka s pucanjem mjera povezali su Brkića, ali to nisu ponovili pred istražnim sucem.

FNC17
Gledaj uživo 1.lipnja
VOYO logo