već presuđeno u ovom predmetu / Brkić preko odvjetnika poručio: 'Ovo pokretanje postupka ima snažnu političku potporu'

Image
Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL

Iako je prije dva dana Tomislav Karamarko otkrio da je Milijan Brkić njihov kandidat za ministra, sada u HDZ-u tumače da se još čeka da već spomenuti prihvati kandidaturu. Umjesto njega, ponovno pokretanje postupka utvrđivanja plagiranja diplomskog rada komentira odvjetnik koji poručuje da je to isključivo politička odluka. Zanimljivo je da je na čelu Ministarstva unutarnjih poslova, koje je postupak pokrenulo, Mostov Vlaho Orepić

24.2.2016.
16:46
Zeljko Lukunic/PIXSELL
VOYO logo

Odvjetnik Milijana Brkića, Ivo Farčić, kazao je da je začuđen priopćenjem da će Policijska akademija ponovno inicirati postupak oduzimanja stručnog naziva zbog navodnog Brkićevog plagiranja završnog rada 'iz razloga što je u ovom predmetu već jednom pravomoćno presuđeno odlukom Visokog upravnog suda'

"Navedeni postupak je na prvi pogled, i bez dublje pravne analize, lišen pravne osnove. Naime odredba članka 82. Zakona o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju govori da je oduzimanje akademskog ili stručnog naziva moguće ako se radi o grubom kršenju pravila studija ili na temelju doktorskog rada koji je plagijat ili krivotvorina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
afera diplomski rad /

MUP službeno potvrdio: pokrenut će se novi postupak oduzimanja diplome Milijanu Brkiću

Image
afera diplomski rad /

MUP službeno potvrdio: pokrenut će se novi postupak oduzimanja diplome Milijanu Brkiću

Jasan je ratio odredbe da se akademski status oduzima ukoliko se radi o plagiranoj doktorskoj disertaciji iz razloga što se radi o samostalnom znanstvenom radu.

Međutim, u pogledu stručnog naziva traži se utvrđenje da se radi o grubom kršenju pravila studija, a koje utvrđenje pretpostavlja postojanje pravilnika s jasnim pravilima izrade završnog rada te sa jasnim zabranama kažnjivog ponašanja, određenjem da pojedino ponašanje predstavlja grubu povredu pravila studiranja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Utvrđenje grube povrede prava studija u situaciji kada nije postojao pravilnik sa jasnim utvrđenjem i opisom kažnjivog ponašanja, predstavlja povredu načela legaliteta – nula crimen sine lege", navodi Farčić u priopćenju.

Dodaje da je takav stav utemeljen na čitavom nizu nacionalnih propisa, Ustavu, Europskoj konvenciji za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda te Konvenciji za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda UN-a, koje u radu domaćih sudova i tijela uprave predstavljaju pravne osnove koje se neposredno primjenjuju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Također, a obzirom na činjenicu da je u ovom predmetu već jednom pravomoćno presuđeno smatramo da se ovdje pokreće novi istovrstan postupak, čime se krši još jedno pravilo – ne bis in idem.

Slijedom svega rečenog smatramo se postupak ponovnog razmatranja oduzimanja stručnog naziva u svezi navodnog plagiranja od strane gospodina Milijana Brkića može ponovno inicirati samo grubim čitanjem propisa uz snažnu političku potporu, koja je i te kako vidljiva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stoga koristimo ovu priliku da jasno izreknem kako je prioritet svakog postupanja ipak provođenje načela pravne države, a ne samovoljno i netransparentno pokretanje postupaka mimo postojanja jasne i nužne regulative", istaknuo je Brkićev odvjetnik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo