40 dana prazna fotelja / Brkić dobiva protukandidata: branitelji su slažu kako je ministar već trebao biti imenovan

Već 40 dana nova Vlada nema ministra branitelja. Nakon što je u petak premijer Tihomir Orešković razgovarao s predstavnicima dijela braniteljskih udruga i ponudio im da, uz HDZ-ovog Milijana Brkića, i oni predlože svoje kandidate neki od njih nisu gubili vrijeme

6.3.2016.
18:57
VOYO logo

Fotelja ministra branitelja prazna je već pet tjedana, pa je dio braniteljskih udruga stvar odlučio uzeti u svoje ruke. 

Image
sastanak u banskim dvorima /

O svemu će odlučiti idući tjedan: Orešković pozvao branitelje da predlože svog kandidata za ministra

Image
sastanak u banskim dvorima /

O svemu će odlučiti idući tjedan: Orešković pozvao branitelje da predlože svog kandidata za ministra

“Najvjerojatnije će braniteljska populacija Vukovara predložiti jednog od kandidata za ministra ili zamjenika ministra", kazao je Danijel Rehak, predsjednik Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora. Međutim, o imenima nije htio govoriti. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, branitelji koji u šatoru ispred ministarstvom prosvjeduju više od 500 dana podržavaju HDZ-ov izbor Milijana Brkića jer misle da o tome treba odlučiti politika.

“Niti je ministra poljoprivrede rješavalo selo, niti ministra turizma iznajmljivači stanova i apartmana, tako ni ministarstvo branitelja ne trebaju rješavati branitelja”, istaknuo je Marko Radoš, tajnik Udruge 100% za Hrvatsku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Različiti su to stavovi braniteljskih udruga nakon prekjučerašnjeg sastanka u Banskim dvorima i apela premijera.

“Samo je gospodin Brkić kandidat i danas sam rekao otvoreno da daju i druge kandidate i da ću se drugi tjedan naći s Brkićem i drugima”, pozvao je premijer Tihomir Orešković prije dva dana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Međutim, većina braniteljskih udruga podržava Brkića za ministra i složne su da je Vlada već odavno trebala imenovati njihovog ministra.

"Politika određuje, politika rješava ministra branitelja. Oni su trebali to prije rješiti", smatra Radoš.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ipak je Vlada trebala donijeti odluku, bez obzira što vi mediji kažete i što mi sa ulice kažemo. Njihovo je to pravo jer oni će za to odgovarati. Mi nećemo odgovarati za taj dio", naglasio je predsjednik Hrvatskog društva logoraša Danijel Rehak.

Stoga su već krenule kritike jer je u proračunu za obezglavljeno Ministarstvo branitelja predviđeno 56 milijuna kuna manje nego lani. Vlada bi proračun trebala donijeti idući tjedan, a u utorak u Banske dvore dolazi druga skupina braniteljskih udruga, pa se nadaju da će do predstavljanja proračuna konačno dobiti svog ministra.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo