U SVIJETU JE 4,5 MILIJUNA OBOLJELIH OD COVIDA: / Rusija bilježi novi porast, preskočili su Veliku Britaniju

Image
Foto: Marco Passaro/Shutterstock Editorial/Profimedia

Epidemija koronavirusa u Europi jenjava, i EU se sve više okreće gospodarskim problemima nastalima zbog dugotrajne izolacije

14.5.2020.
7:03
Marco Passaro/Shutterstock Editorial/Profimedia
VOYO logo

• U Hrvatskoj ukupno 2221 zaraženih koronavirusom • Umrlo je 94 ljudi, izliječeno je njih 1850 • U svijetu je 4.452.820 oboljelih od Covida-19, a umrlo je 300.074 • Oporavljenih je 1.675.943

PRATITE TIJEK DOGAĐANJA:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Amerika i dalje ima najveći broj umrlih

21:00 - U pandemiji koronavirusa umrlo je 300.074 ljudi, najviše u Sjedinjenim Državama, Velikoj Britaniji i Italiji, pokazuju u četvrtak najnoviji podaci sveučilišta Johns Hopkins.

U SAD-u je umrlo 84.985 ljudi, u Velikoj Britaniji 33.692, a u Italiji 31.368. Španjolska i Francuska bilježe više od 27 tisuća umrlih.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

SAD je prvi u svijetu i po broju oboljelih, u toj zemlji zaraženo je 1.400.500 ljudi.

Rusija je druga najpogođenija zemlja s 252.245 zaraženih. Prestigla je Veliku Britaniju koja bilježi 234.431 osobu pozitivnu na koronavirus.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Španjolskoj je 229.540 zaraženih, a u Italiji 223.096. Broju od 200.000 zaraženih približava se i Brazil.

Ukupno je u svijetu 4.405.688 zaraženih koronavirusom, objavilo je sveučilište.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Preporuke HZJZ-a za kupanje tijekom epidemije

19:00 - Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) objavio je u četvrtak preporuke za kupanje u moru i kopnenim površinskim vodama tijekom epidemije, te za kupanje na bazenima i u vodenim parkovima, pri čemu je maksimalan broj osoba na plažama ograničen na 15 na površini od 100 četvornih metara.

Više doznajte OVDJE i OVDJE.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
EPIDEMIOLOZI NAPOKON OTKRILI KAKO ĆE ODSAD IZGLEDATI KUPANJE U MORU I RIJEKAMA: /

Dakle, kada dođete na plažu ili obalu...

Image
EPIDEMIOLOZI NAPOKON OTKRILI KAKO ĆE ODSAD IZGLEDATI KUPANJE U MORU I RIJEKAMA: /

Dakle, kada dođete na plažu ili obalu...


Janša želi proglasiti kraje epidemije u Sloveniji koncem svibnja

19:00 - Slovenski premijer Janez Janša izjavio je u četvrtak da bi njegova vlada mogla krajem svibnja proglasiti kraj epidemije novog koronavirusa, iako su slovenski epidemiolozi još uvijek oprezni kad je riječ o procjeni kraja epidemije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Slovenija je u zadnja dva mjeseca ukrotila epidemiju i danas ima najbolju epidemiološku sliku u Europi, što nam omogućava i da proglasimo kraj epidemije, negdje krajem svibnja", kazao je Janša zastupnicima u parlamentu. Pokazalo se da je vlada s planiranjem i uvođenjem restriktivnih mjera za obuzdavanje epidemije dobro djelovala, pa je sada broj novozaraženih minimalan, ali najava kraja epidemije za dva tjedna ostaje samo ako ne bude izbijanja novih žarišta infekcije, upozorio je slovenski premijer.

Nova je vlada djelovala u vrlo teškim okolnostima, ali je dobro planirala i poduzimala potrebne restriktivne mjere koje su kasnije relaksirane, istaknuo je slovenski premijer. Janša je upozorio da će neke restriktivne i epidemiološke mjere ostati i nakon proglašenja kraja epidemije kako ne bi došlo do aktiviranja novih žarišta i većeg broja novooboljelih ili hospitaliziranih, kako se to primjerice dogodilo u Singapuru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ovih dana mnoge mjere ublažavamo ili ukidamo, na snazi će ostati neke specifične", rekao je Janša, ali je upozorio da će koronakriza ostaviti teške ekonomske i socijalne posljedice, te da nakon pandemije vjerojatno slijede duboka kriza i recesija kojima se također treba oduprijeti.

Prema službenim podacima vlade, u Sloveniji je aktivno zaraženih je još 46 osoba, riječ je o onima kod kojih je zaraza testiranjem potvrđena u zadnjih 14 dana, pa su izolirani, a broj novozaraženih zadnjih desetak dana varira između 0 i 10. Uz do sada obavljenih više od 66 tisuća testiranja od početka epidemije potvrđeno je 1465 infekcija koronavirusom ukupno, što je nizak stupanja zaraženosti populacije, a 103 osobe do sada su umrle.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: AFP

Jure Makovec/AFP

Papa i imam pozvali vjernike da mole za kraj pandemije

19:00 - Papa Franjo u Rimu i veliki imam Ahmed al-Tayeb u Kairu u četvrtak su uputili poziv muslimanima i kršćanima da zajednički mole za kraj pandemije novog koronavirusa.

"Ne molimo jedni protiv drugih, ne! Svi smo ujedinjeni u molitvi kao ljudska bića", poručio je papa Franjo koji svakog jutra slavi misu u svojoj vatikanskoj rezidenciji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz Kaira se oglasio veliki imam Al-Azhara, vodeće institucije sunitskog islama, i od vjernika zatražio da "zamole velikog, svemoćnog Alaha da zaštiti sve ljude od tog zla i pomogne znanstvenicima u pronalasku lijeka".

"Neka Bog zaustavi tu tragediju", zavapio je Papa i istodobno podsjetio na "pandemiju gladi" koja je ove godine već ubila 3,7 milijuna ljudi, te "pandemiju rata" i "djece bez obrazovanja".

Tekst se nastavlja ispod oglasa


WHO upozorio na zamor građana tijekom pandemije

18:50 - Napori za kontrolom pandemije koronavirusa mogli bi biti ugroženi ako se građani budu opirali preporukama vlasti, upozorio je u četvrtak regionalni direktor WHO-a za Europu Hans Kluge.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Zamor u krizi prijeti dragocjenim postignućima protiv virusa. Izvještaji o nepovjerenju u vlasti i teorijama zavjera osnažuju pokrete protiv socijalne i fizičke distance", rekao je Hans Kluge. "Nepovjerenje, otpor mjerama i neprihvaćanje pravila ponašanja koja smo nametnuli kako bismo ograničili covid-19 mogli bi nas srozati niz put kojim nitko ne želi ići", upozorio je. "Nema prostora za zadovoljstvo, moramo ostati budni", rekao je Kluge.

Kluge kaže da su novi slučajevi koronavirusa, koji su se prošlog tjedna pojavili u Wuhanu u Kini te u Južnoj Koreji gdje se činilo da je virus nestao, "pokazatelj da prijetnja nove pojave virusa nikada nije previše udaljena". U Europi je zabilježeno 56 posto svih smrti od covida-19, njih 160.000 te 1,78 milijuna oboljelih, odnosno 43 posto svih zaraza u svijetu, dodao je Kluge. Velika Britanija, Rusija i Španjolska su u 10 zemalja u svijetu koje bilježe velik broj slučajeva u posljednja 24 sata, rekao je regionalni direktor WHO-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

Ida Guldbaek Arentsen/AFP/Profimedia

Američki kriminalci koriste COVID-19 kao oružje

18:50 - Kriminalci diljem SAD-a počeli su koristiti prijetnju smrtonosnom zarazom koronavirusom kao oružje u napadima na policiju i na prodavaonice prehrambenih namirnica koje žele opljačkati.

Prijetnje širenja covida-19 pojavile su se u cijeloj zemlji i sada se nameće pitanje hoće li savezne države kazneno goniti korištenje novog koronavirusa kao oružja, na način na koji je više od polovice američkih država proglasilo zločinom prijenos HIV-a kada je izbila kriza AIDS-a '80-ih godina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

New Jersey je među prvim državama koje će razmotriti kriminalizaciju "vjerodostojne prijetnje širenja zaraze covidom-19", priopćile su vlasti. Udruge koje pomažu osobama pozitivnima na HIV rekle su da države moraju biti oprezne prilikom pisanja takvih zakona kako ne bi bili previše široki pa da se počnu kažnjavati i oni koji ne bi trebali, kao što je bilo u slučaju kriminalizacije prijenosa HIV-a, navodi Institut Williams. Tijekom zadnja četiri desetljeća najmanje 26 država je kriminaliziralo širenje HIV-a.

U New Jerseyu, prijedlog zakona republikanske senatorice Kristin Corrado za kažnjavanje onih koji prijete širenjem covida-19 s 10 godina zatvora i novčanom kaznom u iznosu od 150.000 dolara bio je ovaj tjedan na senatskom Odboru za proračun.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Za one koji misle da je zabavno izvesti takvu bolesnu šalu - snosit ćete posljedice vaših loših odluka", rekla je Corrado. "Te prijetnje neće biti olako shvaćene i oni koji budu proglašeni krivima bit će kažnjeni."


Tekst se nastavlja ispod oglasa

Finci dva tjedna prije praznika vratili djecu u škole

18:50 - Finski učenici u četvrtak su se vratili u škole nakon što su osam tjedana ostali kod kuće zbog pandemije koronavirusa, samo dva tjedna prije početka ljetnih praznika. Djeca i mladi ipak bi mogli ponovno najesen učiti na daljinu, ovisno o tome kako će se razvijati pandemija koronavirusa.

U školama su provedene stroge mjere fizičke udaljenosti. Odmori će biti produljeni kako bi se izbjeglo previše djece istovremeno izvan razreda. Prostori u školama koji se ne koriste su prenamijenjeni u razrede kako bi se mogla osigurati fizička distanca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Isto tako, u cilju poštivanja epidemioloških mjera, nastava nekim razredima počinje ranije a nekima nešto kasnije. "Mislim da ćemo se koncentrirati više na socijalnu distancu nego na obrazovanje, kako bismo osigurali da djeca budu dobro", rekla je suradnica u nastavi Johanna Mauno.

Početkom tjedna rečeno je da se pripremaju zakoni koji bi omogućili školama rad na daljinu ako bi polovicom kolovoza kada se djeca vraćaju u školu došlo do povećanja broja oboljelih. U Finskoj ima oko 550.000 učenika.


Španjolci različito doživljavaju popuštanje epidemioloških mjera

18:50 - Španjolska u četvrtak bilježi točno dva mjeseca od proglašenja izvanrednog stanja, a unatoč troznamenkastom broju novozaraženih vlada nastavlja s popuštanjem mjera. Broj inficiranih koronavirusom u Španjolskoj dosegnuo je 229.540 pa je ta zemlja druga u Europi prema broju oboljelih nakon Ujedinjenog Kraljevstva.

U četvrtak se zarazilo dodatnih 506 stanovnika, no vlada nastavlja s popuštanjem strogih mjera u pokušaju vraćanja zemlje u "novu normalu" krajem lipnja. Situaciju u zemlji njezini stanovnici različito doživljavaju pa dok jedni uživaju napokon u mogućnosti izlaska na ulice, drugi sa zabrinutošću prate ublažavanje mjera i opuštanje dijela stanovništva koje se sve manje pridržava preporučenih pravila.

Image
Foto: Sipa Press / Profimedia

Jesus Merida/SOPA Image/Sipa Press/Profimedia

Rusi će testirati 70.000 Moskovljana, traže razinu imuniteta

18:40 - Moskva, epicentar epidemije novog koronavirusa u Rusiji, najavila je u četvrtak pokretanje masovne kampanje testiranja kako bi odredili stvarnu razinu zaraženosti i nazočnosti antitijela među stanovništvom.

"Od petka će 70.000 stanovnika glavnog grada biti nasumično odabirano svaki treći dan za to istraživanje, jedinstveno u svijetu", rekao je gradonačelnik Moskve Sergej Sobjanin na televiziji. "U svakom trenutku ćemo točno znati koliko Moskovljana je zaraženo koronavirusom, i koliko ih je razvilo imunitet. I najvažnije, koja je stvarna dinamika širenja bolesti", dodao je gradonačelnik na svom blogu.

Njegova zamjenica za socijalna pitanja Anastazija Rakova je precizirala da tom kampanjom pokušavaju otkriti nazočnost antitijela, što je ključni element do postizanja "kolektivnog imuniteta". Rezultati će zatim biti priopćeni svakoj osobi uz liječničke preporuke, a globalni rezultati istraživanja bit će objavljeni i uzeti u obzir kada se bude donosila odluka o ublažavanju mjera ograničenja koja su na snazi u Moskvi do 31. svibnja. Rusija je druga zemlja u svijetu po broju zaraženih. Ima ih preko 250.000 te 2300 umrlih.


Italija sljedeći tjedan serološki testira 150.000 ljudi

18:40 - Italija sljedeći tjedan pokreće testiranje reprezentativnog uzroka od 150.000 ljudi u dvije tisuće gradova i mjesta kako bi se utvrdili razmjeri epidemije covida-19, najavio je čelnik vladinog znanstvenog odbora pred parlamentom u četvrtak. Italija ima više od 222.000 potvrđenih slučajeva koronavirusa i preko 31.000 smrtnih slučajeva. Većina zaraženih i umrlih je u sjevernim regijama, dok je jug prošao prilično neokrznuto.

Italija je bila prva europska zemlja koja je uvela karantenu u ožujku kako bi spriječila širenje zaraze. Prošli tjedan počela je olakšavati mjere.

"Program testiranja uključit će značajan uzorak građana i omogućit će nam da vidimo koliko se virus u državi proširio", rekao je Agostino Miozzo, čelnik znanstvenog odbora.

Krajem travnja vlada je objavila da je izabrala američku kompaniju Abbott Laboratories za nabavku krvnih testova. Vrhunac epidemije u Italiji bio je krajem ožujka, ali zemlja i dalje registrira stotine novih slučajeva zaraze i smrti dnevno. Stručnjaci su zabrinuti da bi se epidemija mogla razbuktati ponovno kada se mjere olakšaju.


U SAD-u je umrlo najmanje 84.116 ljudi od koronavirusa

15:45 - Najmanje 84.116 ljudi je umrlo u SAD-u od koronavirusa, pokazalo je najnovije izvješće Sveučilišta Johns Hopkins. Organizacija je navela da je u cijeloj zemlji zabilježeno 1.390.764 slučajeva. Ukupni broj uključuje slučajeve iz svih 50 država, Distrikta Columbia i ostalih teritorija SAD-a, kao i slučajeve vraćanja u zemlju, javlja CNN.


U Velikoj Britaniji umrlo 428 oboljelih s Covidom-19

15:40 - Još 428 oboljelih u Velikoj Britaniji umrlo je s Covidom-19, pokazuju najnoviji Vladini dnevni podaci. Time je ukupan broj smrtnih slučajeva u bolnicama i široj zajednici porastao na 33.614. U srijedu je provedeno 126.064 testova. To je treći put da je Vlada ispunila svoj cilj od 100.000 testova dnevno, javlja BBC.


Japan je u većini zemlje ukinuo izvanredno stanje

15:35 - U većem dijelu Japana, nakon oštrog pada novih infekcija koronavirusa, ukinuto je izvanredno stanje. No, izvanredno stanje je još uvijek na snazi u Tokiju, Osaki i na otoku Hokkaido. Ljudima je preporučeno da nose maske i slijede upute distanciranja, javlja BBC.

Image
Foto: Kyodo/Newscom / Newscom / Profimedia

A large screen in Osaka's Dotombori downtown area displays on May 14, 2020, Japanese Prime Minister Shinzo Abe announcing the lifting of a coronavirus

Francuska objavila paket pomoći za turistički sektor

15:32 - Francuska vlada danas je objavila da će za pomoć turističkom sektoru u vrijeme koronakrize osigurati paket zajmova i novčanih potpora vrijedan preko 18 milijardi eura.


Komedijine hit-predstave od petka dostupne online

15:14 - Zagrebačko Kazalište Komedija od petka, 15. svibnja, počinje s programom online prikazivanja svojih uspješnica, a dok čekaju normalizaciju kazališnih aktivnosti nakon krize koronavirusa i potresa, Komedijini umjetnici spotom su odaslali poruku o važnosti umjetnosti. Iako je Nacionalni stožer Civilne zaštite prije nekoliko dana donio odluku o popuštanju mjera i time načelno omogućio održavanja, između ostalog i kazališnih proba, u kazalištu Komediji to još neko vrijeme neće biti moguće jer je kazališna zgrada nakon potresa 22. ožujka dobila žutu, a zgrada u kojoj su uredi crvenu naljepnicu, priopćeno je iz Komedije.

Image
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

U SAD-u nezaposlenost porasla na 36,5 milijuna

15:11 - Prošli tjedan je još 2,98 milijuna Amerikanaca zatražilo pomoć za nezaposlene u trenutku dok ekonomska cijena koronavirusa i dalje raste. Novim prijavama ukupan broj zahtjeva za nezaposlenost od sredine ožujka iznosio je 36,5 milijuna. Američko Ministarstvo rada upozorava da nezaposlenost i dalje raste brže nego što analitičari očekuju. Podaci za travanj pokazuju da je stopa nezaposlenosti porasla na 14,7%, s 20,5 milijuna izgubljenih radnih mjesta tijekom mjeseca, što je najgora situacija s nezaposlenima zabilježena nakon Velike depresije, javlja BBC.


Opatijski ugostitelji i hotelijeri u akciji '19 dana prkosa'

15:04 - Šezdeset opatijskih ugostitelja i hotelijera pokrenulo je akciju "19 dana prkosa", u kojoj će gostima do 1. lipnja ponuditi popuste te simbolično iskazati prkos situaciji uzrokovanoj pandemijom koronavirusa i vjeru u bolje nadolazeće razdoblje. "Većina ugostitelja u Opatiji, svi hoteli otvoreni u svibnju te Thalasso Wellness Centar svojim će gostima do 1. lipnja ponuditi posebne pogodnosti i popuste i time ujedno simbolikom broja 19 iskazati prkos prema situaciji uzrokovanoj pandemijom te vjeru u bolje nadolazeće razdoblje," priopćeno je iz opatijske Turističke zajednice.


Macan: 'Članovi Nacionalnog stožera postaju žrtva predizborne kampanje'

15:01 - Komunikacijski stručnajk Krešimir Macan gostujući u N1 Studiju komentirao je način komunikacije Nacionalnog stožera: "U trenutku kada smo se otvorili, pokazuju se sve mane komunikacije... Odgovaraju na pitanja koja su izvan njihove domene." Dodao je da je epidemiološka situacija sada povoljna, a oni postaju žrtva predizborne kampanje.

Image
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Srbija potvrdila 79 novozaraženih koronavirusom

14:57 - U Republici Srbiji je do danas u 15 sati potvrđeno ukupno 10.374 slučaja zaraze koroanvirusom. Od posljednjeg izvještaja testirani su uzorci 6194 osobe od kojih je 79 pozitivno, prenosi Kurir. Hospitalizirano je 949 osoba, dok je na respiratoru trenutno 22 pacijenta. Izliječeno je 4084 obolelih pacijenata. U posljednja 24 sata preminule su 2 osobe. Ukupan broj preminulih od početka epidemije je 224.


Izravna strana ulaganja u Kinu porasla u travnju

14:53 - Izravna strana ulaganja (FDI) u kontinentalnu Kinu porasla su u travnju, pokazali su danas službeni podaci, ocrtavajući prve naznake oporavka drugog gospodarstva svijeta od teških posljedica pandemije.


Francuski premijer uvjerava da neće biti prednosti kod pristupa cjepivu

14:50 - Francuski premijer Edouard Phillipe rekao je danas da je dobio jamstva da neće biti određenih zemljama koje bi dobile prednost kod pristupa cjepivu protiv covida, kao što je u srijedu dao naslutiti čelnik francuske farmaceutske tvrtke Sanofi. Philippe je rekao da je od Sanofija dobio "sva potrebna jamstva" o dostupnosti cjepiva u Francuskoj kada bude proizvedeno. "Kao što je (francuski predsjednik) Emmanuel Macron rekao, cjepivo protiv covida-19 mora biti javno dobro", tvitao je Philippe. "Nema pregovora o ravnopravnom pristupu cjepivu za sve".

Image
Foto: Philippe LOPEZ / AFP / Profimedia

Sindikati prijevoznika: Prijete masovni otkazi, spremni smo na prosvjed

14:35 - Sindikati i udruge prijevoznika upozorili su danas da su zbog pandemije koronavirusa pred privatnim prijevoznicima kolaps sustava, stečajevi tvrtki i masovni otkazi, zbog čega od Vlade traže konkretnu pomoć, a spremni su i na prosvjed. "Poslodavci su najavili otkaze ugovora o radu i mi smo prisiljeni apelirati da Vlada pokuša riješiti taj problem, da razgovara s poslodavcima kako bi zaštitili 4000 do 5000 radnih mjesta", rekao je na konferenciji za novinare predsjednik Sindikata prometa i veza Hrvatske Stjepan Lisičak.


Osam novozaraženih u Hrvatskoj: 'Epidemiološka situacija je jako dobra'

14:05 - U Hrvatskoj je u protekla 24 sata zabilježeno osam novih slučajeva zaraze koronavirusom, tako da je dosad ukupno oboljela 2221 osoba, izvijestio je Nacionalni stožer civilne zaštite. "Do sada je ukupno testirano 50.340 osoba od čega njih 1603 u zadnja 24 sata”, rekla je ravnateljica Hrvatskog zavoda za hitnu medicinuMaja Grba Bujević na konferenciji za novinare. Hospitaliziranih bolesnika je za četiri manje, što znači da je 146 osoba na bolničkom liječenju. Od toga je na respiratoru sedam pacijenata.

Ukupan broj ozdravljenih je 1850 osoba, što je 16 novih od jučer. Iz bolnice je otpušteno 711 pacijenata, a kod kuće ih je ozdravilo 1139. Od jučer nije bilo novih preminulih osoba od koronavirusa, tako da ih je i dalje 94. Grba Bujević je izvjestila da su u U Požeško-slavonskoj županiji zabilježena tri nova bolesnika, isti broj u Zagrebu te dva u u Brodsko-posavskoj županiji.

"Epidemiološka situacija je jako dobra. Vidite da nam se broj oboljelih zadržava na jednoznamenkastoj brojci. Broj umrlih je jedan od najnižih u Europi i svijetu", rekao je Capak te dodao da nema indicija da će se razmatrati povratak na stare. Dodao je da je većina novih oboljelih vezan za povratak radnika iz Švedske i vezano za ljude na tom letu 2.5. Za jedan slučaj u Zagrebu ne znaju kako se osoba zarazila. "Svi izvori zaraze su nam poznati", dodao je.

Što je s Koprivnicom i tamošnjim domom?

"Karantena je naziv mjere gdje mi zdrave ljude stavljamo u zatvoreni prostor. U ovom slučaju karantena ne pomaže. Mi možemo dom staviti u karantenu, ali to u ovom slučaju ne pomaže. Bitno je da su svi slučajevi bili pokriveni od strane epidemiologa", objasnio je Capak.

Postavljeno je pitanje za lijek protiv Covida. "Ako mislite na ono što se piše o biološkom lijeku, pokazao se u ograničenim studijama kod jednog dijela bolesniak učinkoviti, ali potrebno ga je upotrijebiti kod bolesnika koji imaju teže stanje. On je strogo indicirani lijek, nije za široku upotrebu, nije lijek koji bi dobio svatko tko ima bilo kakav oblik COVID-a", rekla je Alemka Markotić te dodala da su uloženi veliki napori u istraživanju lijekova i cjepiva.

Jesu li sigurnosne mjere tek preporuke?

"Mogu reći da od 6. do 13. svibnja je izvršen obilazak i nadzor skoro 58 tisuća poslovnih subjekata i otvorenih javnih prostora, uočeno je 1400 od ukupno inspiciranih objekata nepravilnosti. Uglavnom izdajemo mjere upozorenja i nakon toga se odgovorne osobe korigiraju u svom ponašanju. Ovdje govorimo o velikom broju objekata koji se koriste za uslužne djelatnosti, trgovinama, što i kada bi netko htio je nemoguće pokriti sa svim inspekcijama. Ono što je činjenica, od trenutka popuštanja mjera mi govorimo o preporukama jer mislimo da je u prvoj fazi su građani dobili dovoljno informacija o tome o kakvoj se bolesti radi, kako se najbolje zaštiti i činjenica je da nam je to pomoglo da iz te prve faze izađemo na način da smo minimizirali rizike i štete i otvorilo nam put popuštanju mjera.

Zadnje mjere su jučer stupile na snagu, vezano za bazene, fitness centre i druge rekreativne centre. Ovo je epidemija u kojoj možemo pobjediti svi zajedno. Ukoliko se radi o pojedinačnim slučajvima to se može sankcionirati. Najgora je sankcija prenošenje bolesti, činjenica da si zbog neodgovornog ponašanja ugrozio nečije zdravlje, vlastito i zdravlje svoje obitelji", rekao je Božinović.

Smatra da nije poanta sankcioniranje. "Ako bi se utvrdilo da je iz nekog objekta nastalo žarište, za taj objekt, za sve ljude koji su bili u kontaktu, se uvodi mjera samoizolacije, a to znači da bili vi klijent ili osoblje, netko tko radi u tom objektu, praktički ne možete raditi jer morate ići u samoizolaciju. Zato računamo na svijest klijenata, onih koji rade, da će se držati mjera jer je to jedini način da ćemo izaći sa što manje inficiranih i da će te djelatnosti nastaviti sa radom".

Prelazak granice i ulazak u Hrvatsku

"Čuo sam se s načelnikom stožera Istarske županije, rekao mi je da nije znao sve detalje odluke, nema nesporazuma. Što se tiče državljana trećih zemalja slijedimo preporuku EK i tu su se sve države članice usuglasile da se do 15.6. produžuje zabrana ulaska državljana trećih zemalja na teritorij EU, osim u nekim taksativno navedenim izuzecima", rekao je Božinović.

O koncertima na terasama

"Ako netko zatraži mi ćemo to napraviti, ali smatramo da s preporukama od ponedjeljka da ćemo većinu zahtjeva pokriti, 70-80 posto", kaže Capak.

Postoji li zabrana prosvjeda?

Postoji zakon o javnom okupljanju i ne znam odakle vam takva informacija. Nema nikakve pretpostavke, postoje epidemiološke mjere, ali nema zabrane javnog okupljanja, pa ni zabrane prosvjed", rekao je Božinović.

Postavljeno je pitanje o redukciji pressica Stožera, na što je Božinović rekao: "Ako je to vaš prijedlog, razmotrit ćemo ga."

Markotić je odgorila na pitanje vezano za serološka testiranja rekavši da će Hrvatska testirati s dva testa. Kaže da nemaju sve informacije, ali prema obrađenim, nitko od zaposlenika nema antitijela te nije bio zaražen virusom. "To govori o iznimno visokoj profesionalnosti u radu i ponašanju naših zaposlenika jer su u radu s bolesnicima i u okruženju u kakvoj je bolnica bila bili vrhunski profesionalci, proveli mjere zaštite kako treba, a i u privatnom životu su se ponašali profesionalno."

O preporukama za plaže i kontroli

"Epidemiološka služba nije zadužena za kontrolu, to nisu zakonski propisi, to treba dogovoriti na razini Stožera ili inspekcije, ako je nešto propisano zakonom to provodi inspekcija koja ima za to ovlasti", kaže Capak.

"Broj osoba koje su trenutno u samoizolaciji je 1085, a s leta 3. svibnja nema zaraženih. Ti putnici nisu u samoizolaciji jer nema potrebe za tim. Donijeli smo odluku o tome da se prilikom prelaska granice više ne ide u samoizoalciju i ukinuli smo je onima koji su prethodno u 13 dana od donošenja te odluke prešli granicu", kazao je Capak.

Je li povjerenje građanja jednako?

"Ja mislim da rezultati Hrvatske u borbi protiv pandemije i epidemije koronavirusa najbolje govori o povjerenju građana u ovaj stožer", odgovorio je Božinović.


U Zagrebu zabilježena tri nova slučaja zaraze

13:56 - Stožer civilne zaštite Grada Zagreba izvijestio je da su u Zagrebu evidentirana 3 nova slučaja zaraze koronavirusom. Dva od tri pozitivna povezana su s letom Frankfurt - Zagreb. 24 osobe stavljene su u mjeru samoizolacije, rekla je zamjenica ravnatelja Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Sandra Šikić.

Image
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Osam zaraženih u Bešiktašu

13:44 - Mjesec dana prije očekivanog nastavka nogometnog prvenstva u Turskoj velikan Bešiktaš objavio je danas da je otkrio osam slučajeva novog koronavirusa nakon testova provedenih na igračima i klupskom osoblju.


Britanija u pregovorima s Rocheom o testovima na antitijela covida-19

13:42 - London pregovara sa švicarskom farmaceutskom kompanijom Roche Golding AG o nabavci preciznog testa na antitijela covida-19, slijedeći primjer EU-a i SAD-a koji su već dali preliminarno odobrenje za takve krvne testove, javljaju u četvrtak agencije. Tvrtka smještena u Baselu obećala je sredinom travnja da će test na antitijela biti dostupan do početka svibnja u zemljama koje prihvaćaju europske regulatorne standarde, a za SAD je potrebno odobrenje američke Uprave za hranu i lijekove. Test Rochea gotov je za svega 18 minuta, a tvrka je objavila da može proizvesti stotine tisuća testova tjedno za Veliku Britaniju. Njemačka će ih ovaj mjesec kupiti tri milijuna te po pet milijuna mjesečno nakon lipnja. Slične testove razvijaju američka tvrtka Abbott Laboratories i talijanska DiaSorin.


Božinović: 'Zadovoljni smo nastavkom protuepidemijskih aktivnosti'

13:39 - Nastavljaju se protuepidemijske aktivnosti s kojima u ovom trenutku možemo biti zadovoljni, izvijestio je danas na sjednici Vlade njen potpredsjednik, ministar unutarnjih poslova i voditelj Nacionalnog stožera civilne zaštite Davor Božinović. Rekao je da je u razdoblju od 6. do 13. svibnja na području Hrvatske izvršen nadzor i obilazak 58.000 poslovnih subjekata i otvorenih javnih prostora, pri čemu je uočeno 14.000 nepravilnosti. Pritom je precizirao da se najčešće radilo o nepridržavanju epidemioloških mjera vezanih za okupljanje i nekorištenje zaštitne opreme, zbog čega su izrečene mjere usmenog upozorenja.

Image
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Govoreći o prometu putnika preko graničnih prijelaza, Božinović je izvijestio da je od 10. do 14. svibnja u Hrvatsku ušlo 68.688 putnika, dok je hrvatski teritorij napustilo 67.272 putnika. Dodao je da je od ranije 55 mobiliziranih objekata karantenskog tipa aktivno njih devet u kojima se trenutno nalazi 44 osobe, od toga 35 hrvatskih državljana. U proteklih tjedan dana repatrirano je 209 hrvatskih državljana, a od početka pandemije ukupno je repatrirano njih 2285, nadodao je Božinović.

Izvješćujući o pogoršanom epidemiološkom stanju na otoku Braču, Božinović je rekao da su za područje otoka donesene još dvije odluke kojima su ponovno uvedene nužne epidemiološke mjere u trajanju od 14 dana, a kakve su u ostalom dijelu Hrvatske ukinute.


'Za mjesec dana ćemo imati desetak žarišta'

13:33 - Nakon uvoza novih slučajeva koronavirusa u Hrvatsku letom iz Frankfurta, postalo je jasno s čime moramo računati kad se granice u potpunosti otvore i počnu stizati turisti iz drugih zemalja. Time ulazimo u novu fazu nošenja s koronavirusom, u kojoj će neminovno biti i novih slučajeva infekcije i novih žarišta, piše Novi list.

"Ušli smo sada u situaciju kakvu imaju Njemačka, Švedska i neke druge države. Njemačka uredno kaže kako im je prihvatljivo da je broj novozaraženih u konstanti. Tako i mi možemo očekivati da ćemo za mjesec dana imati desetke žarišta koje ćemo držati pod kontrolom", kaže za Novi list jedan javnozdravstveni stručnjak koji je želio ostati anoniman.

Prva je doktrina bila presjeći kretanje virusa da broj zaraženih smanjimo na minimum, a sada će biti - reagiraj i kontroliraj. Iz karantene koja je imala za cilj spriječiti preopterećenje zdravstvenog sustava, i koja je rezultirala vrlo malim brojem zaraženih, sada idemo u novu fazu držanja epidemije pod kontrolom.

U Švedskoj se trenutno nalazi još jedna grupa od 26 radnika "Đuro Đaković" Montaža. Gradilište se zatvara 19. svibnja i trebali bi se vratiti u Hrvatsku. Namjera je županijskih stožera radnike, kada se vrate, staviti u organiziranu karantenu u Hrvatskoj, kako bi se izbjeglo novo širenje zaraze.


Slovačka će dopustiti samoizolaciju ljudi koji se vraćaju iz inozemstva

13:27 - Slovačka vlada je donijela zakon kojim se omogućuje ljudima koji se vraćaju iz inozemstva da se samoizoliraju kod kuće sve dok koriste mobilnu aplikaciju koja će ih provjeravati, umjesto da ih se prisiljava na karantenu u državnim objektima. Obavezna karantena, jedna od niza mjera koje je Slovačka poduzela radi suzbijanja širenja koronavirusa, našla se pod kritikom Slovaka koji žive u inozemstvu zbog potencijalnog kršenja temeljnih ljudskih prava, javlja The Independent.


U Sisačko-moslavačkoj županiji nema novozaraženih

13:20 - Nema novozaraženih koronavirusom na području Sisačko-moslavačke županije. I dalje imaju četiri pacijenta oboljela od COVID-19.


Sve bolja epidemiološka slika u Sloveniji, otvara se i turizam

13:13 - Epidemiološka situacija povezana s koronavirusom u Sloveniji je sve bolja pa je danas najavljeno skoro otvaranje svih trgovina u sklopu sve veće relaksacije restriktivnih mjera zaštite, a poduzimaju se i pripreme za pokretanje turizma. Gotovo dva mjeseca od uvođenja restrikcija sve bi trgovine trebale od ponedjeljka početi s radom. U Sloveniji je u zadnja 24 sata, uz 984 obavljena testa na koronavirus, potvrđen samo jedan novooboljeli, nije bilo novih smrtnih slučajeva među oboljelima, a broj hospitaliziranih i dalje pada, objavila je u četvrtak slovenska vlada. U bolnicama su trenutno još samo 32 pacijenta s Covidom-19, od čega sedam teže oboljelih na intenzivnim odjelima, a u zadnja 24 sata zabilježeno je i sedam otpuštenih pacijenata. Broj umrlih među zaraženima i dalje ostaje 103.

Image
Foto: Milos Vujinovic / SOPA Im / Sipa Press / Profimedia

Broj hospitaliziranih zadnjih dana stalno pada i sada je u bolnicama ukupno toliko bolesnika s koronavirusom koliko ih je bilo 16. ožujka, četiri dana nakon što je proglašena epidemija u Sloveniji. Prema službenim podacima, aktivno zaraženih je još 46 osoba, a to su oni kod kojih je zaraza testiranjem potvrđena u zadnjih 14 dana, pa su izolirani. Uz obavljenih više od 66 tisuća testiranja od početka epidemije do sada je zabilježeno 1465 slučajeva infekcija koronavirusom ukupno, što je nizak stupanja zaraženosti populacije. To je potvrđeno i serološkim testiranjem na nacionalnom uzorku koje je pokazalo da je prokuženo dva do četiri posto slovenske populacije.


WHO opovrgao tvrdnje da postoji rizik pri nošenju maski za lice

12:32 - Tvrdnja koja se na širi društvenim medijima kako dugotrajno nošenje maski može biti opasno "uopće nije istinita", objavila je Svjetska zdravstvena organizacija. Tvrdnja se prvi put pojavila u članku na španjolskom jeziku krajem travnja. Članak je kružio zemljama španjolskog govornog područja, prije nego što se pojavio prijevod na engleskim i nigerijskim portalima. Izvještaj navodi da produljeno disanje za vrijeme nošenja maske dovodi do udisanja ugljikovog dioksida, zbog čega je moguća vrtoglavica i manjak kisika u tijelu. Također se tvrdilo da bi ljudi trebali podizati maske "svakih 10 minuta kako bi se osjećali zdravo". Dr. Richard Mihigo iz WHO-a rekao je za BBC da te tvrdnje zapravo mogu biti zdravstveni rizik. Kazao je da bi ljudi mogli biti izloženi kontaminaciji ako nastave s podizanjem maski.


Cjepivo za koronavirus najranije početkom 2021.?

12:22 - Cjepivo za koronavirus moglo bi biti odobreno za otprilike godinu dana, prema "optimističnom" scenariju, objavila je danas Europska agencija za lijekove. Europska agencija za lijekove (EMA) čini, komunicirajući pritom s 33 tima koja rade na razvoju cjepiva, sve što može kako bi ubrzala proces odobrenja cjepiva, rekao je čelnik odjela za cjepiva EMA-e Marco Cavaleri i dodao kao je skeptičan prema tvrdnjama da bi cjepivo moglo biti dostupno u rujnu. "Za cjepiva, pošto razvoj počinje od nule, možemo gledati iz optimističnog ugla za godinu dana, dakle početak 2021.", rekao je novinarima. Opširnije.


Nema novozaraženih u Splitsko-dalmatinskoj županiji

12:19 - Od ukupno 292 obrađena testa s područja Splitsko-dalmatinske županije danas nema novozaraženih osoba. Od 292 obrađena testa 67 uzorka je sa otoka Brača. Uzorci za testiranje uzimaju se kontinuirano i šalju na daljnju obradu. Na području Splitsko dalmatinske županije do sada je ukupno izliječeno 412 osoba. 40 osoba je hospitalizirano.

Image
Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

13.5.2020.,trijaža pacijenata ispred KB Firule u Splitu

Brodsko-posavska županija bilježi dva nova slučaja zaraze

12:03 - U posljednja 24 sata na području Brodsko-posavske županije još su 2 novooboljele osobe od COVID-19. Jedan pozitivni nalaz pristigao je sinoć, jedan jutros, a u oba se slučaja radi o obiteljskim kontaktima oboljelih radnika pristiglih nedavno iz Švedske. Dobra je vijest i da su, nakon dva uzastopna negativna nalaza, 2 osobe ozdravile. Ukupan broj oboljelih osoba na području Brodsko-posavske županije tako sada iznosi 32, ozdravilo je 15 osoba, a uz 1 ranije preminulu osobu, broj aktivnih oboljelih osoba sada iznosi 16.

U karanteni se i dalje nalaze 2 osobe pristigle iz Švedske i Njemačke, a čiji je smještaj i izolacija nužna zbog epidemioloških razloga. Nastavno na jučerašnji zahtjev županijskog Stožera CZ da županijski karantenski objekt i dalje ostane u funkciji i na raspolaganju županijskom Stožeru CZ zbog pogoršane epidemiološke situacije na području Brodsko-posavske županije, pristigao je pozitivan odgovor nacionalnog Stožera CZ i Ravnateljstva CZ te do daljnjeg neće biti demobilizacije karantene i ista ostaje u funkciji.


Nema novozaraženih u Šibensko-kninskoj županiji

11:43 - Stožer civilne zaštite Šibensko-kninske županije izvijestio je da na području županije nema novih slučajeva zaraze koronavirusom. Vezano za pojavu zaraze u domu za starije i nemoćne osobe "Cvjetni dom" u Šibeniku epidemiološki izvidi još traju. "Prema izvješćima Doma, nadzoru nadležnih službi, kontroli od strane Tima za provedbu upute za sprječavanje i suzbijanje epidemije COVID-19, te dnevnim očitovanjima, u Domu su se redovito provodile protuepidemijske mjere propisane od strane HZJZ", priopćili su iz Stožera civilne zaštite.


Virovitičko-podravska županija nema novozaraženih

11:32 - Dvanaesti dan zaredom na području Virovitičko-podravske županije nema novozaraženih osoba, javio je županijski Stožer civilne zaštite. U posljednja 24 sata testirano je 49 osoba i sve su bile negativne na koronavirus.


Nema novozaraženih u Zagrebačkoj županiji

11:30 - Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije na području Zagrebačke županije dodanas u 11:00 sati evidentirano je 129 osoba kojima je potvrđena bolest uzrokovana novim koronavirusom. U odnosu na podatke od jučer, radi se o istom broju, što znači da na području Zagrebačke županije šesnaesti dan za redom nema novooboljelih, a jedna osoba više je izliječena. Do sada je ukupno izliječeno 114 osoba, a četiri su preminule.


Rusija bilježi najniži dnevni rast u skoro dva tjedna

11:28 - Rusija je danas izvijestila o 9974 nova potvrđena slučaja koronavirusa u zadnja 24 sata, a ukupan broj zaraženih sada je 252.245. Ovo je prvi put od 2. svibnja da Rusija ima manje od 10.000 zaraženih u 24 sata. Operativni stožer za borbu protiv širenja koronavirusa priopćio je da su tijekom noći preminule 93 osobe. Od početka epidemije u Rusiji je 252.245 zaraženih, više od 53.000 je ozdravilo, a umrlo je 2305 ljudi. Ruski predsjednik Vladimir Putin ukinuo je u utorak karantenu proglašena za cijelu zemlju zbog pandemije novog koronavirusa, unatoč rastu broja zaraženih. Međutim, dao je regionalnim čelnicima da sami donesu odluku hoće li produljiti mjere karantene na lokalnoj razini.

Image
Foto: Anton Podgaiko / TASS / Profimedia

Antarktika: 'Izolacija unutar izolacije'

11:27 - Antarktika je mjesecima odvojena od ostatka svijeta iako nije zabilježen ni jedan slučaj koronavirusa. Pa zašto istraživački timovi slijede izolacijske mjere za borbu protiv virusa, ako ga vjerojatno nema na kontinentu? "Slučaj Covida-19 ovdje bi mogao biti katastrofalan", rekao je Pradeep Tomar iz indijske baze za BBC. "Zbog toga također poduzimamo mjere karantene. Imamo osjećaj kao da smo izolirani unutar izolacije." Ako bi došlo do epidemije, to bi bilo pogubno. Nemoguće je otići nigdje drugdje, medicinske ustanove su ograničene, a vjerojatnost širenja na druge bila bi velika.

No, većina članova tima ipak se više boji za ljude kod kuće nego za sebe. "Iskreno bih volio da mogu služiti svojoj zemlji u ovom trenutku", rekao je Tomar. "Nitko nikada nije bio svjedokom slične krize koja je u tijeku. Nadam se da ćemo ponovno vidjeti isti svijet kad se vratimo kući."


Zadarska županija nema novozaraženih

10:59 - Na području Zadarske županije nema novozaraženih koronavirusom. Broj ozdravljenih je i dalje 82. Do sada je testirano 2281 uzorak, a tijekom jučerašnjeg dana 51. Aktivni nadzor provodi se nad 34 kontakta, a samoizolacija je istekla za 3804.

Image
Foto: Dino Stanin/PIXSELL

Pandemija nije zaustavila uvoz i prodaju skupocjenih vozila u BiH

10:57 - Pandemija kronavirusa dramatično je utjecala na uvoz i prodaju automobila i u Bosni i Hercegovini, no nije poremetila planove onih koji su za vozila spremni platiti i više od 300 tisuća eura, podaci su s carine koje su u četvrtak prenijele banjolučke "Nezavisne novine". Tako je među automobilima koju su u BiH dospjeli u jeku epidemije i skupocjeni Ferrari, čija je cijena 622 tisuće konvertibilnih maraka (318 tisuća eura).


Troje novozaraženih u Požeško-slavonskoj županiji

10:47 - Stožer civilne zaštite Požeško-slavonske županije održao je tiskovnu konferenciju na kojoj je potvrđeno da u Požeško-slavonskoj županiji imaju tri nova slučaja zaraze korona virusom (COVID-19), budući da su bliske osobe jedne od dvije osobe koje su se vratile pozitivne s privremenog rada iz Švedske dobile pozitivne rezultate, što je ukupno 5 zaraženih na području županije. Župan Alojz Tomašević naglasio je kako svi zajedno moraju nastojati pridržavati se mjera neovisno o njihovim popuštanjima. Također je apelirao na vlasnike kafića i objekata koji pružaju uslužne djelatnosti, da se pridržavaju zadanih mjera koje su potrebne za rad.

„Žao mi je što moram izvijestiti javnost da imamo tri nova slučaja pozitivnih osoba na korona virus. Naime, dogodilo se ono što smo pokušavali izbjeći, da se bliski kontakti već pozitivnih osoba također zaraze. Ovo nam mora biti pouka svima, da se držimo nekih moralnih načela samoizolacije ako je ona već ukinuta, neka ide svakome od nas na dušu ako ugrozimo tuđe zdravlje. Sada je jedino potrebno da svi budemo odgovorni, pogotovo vlasnici i djelatnici kafića koji su nedavno otvoreni, molim vas da se pridržavate svih zadanih mjera za rad, ne može biti 6 osoba za stolom s razmakom manjim od 2 metra ako je propisano drugačije. U daljnjem vremenu ćemo održati sastanak s Državnim inspektoratom radi detaljnijih inspekcija koje su prevencija širenja virusa među stanovništvom. Uspjeli smo sačuvati dobro stanje u našim Domovima za starije i nemoćne osobe, kako bi to i dalje bilo tako, molim sve da nastave odgađati posjete te obave sve potrebne stvari telefonskim načinom. Ako nam broj oboljelih poraste i dođe do Domova, onda ćemo tek imati ozbiljnu situaciju“, upozorio je župan Tomašević.

„Nakon testiranja bliskih kontakata dvije oboljele osobe koje su nedavno došle u našu županiju, utvrdilo se da su tri bliska kontakta jedne osobe također pozitivni na COVID-19. Osobe se trenutno nalaze u kućnoj izolaciji, u idućem periodu ćemo testirati sve moguće kontakte tih osoba. Moram izraziti kako nisam zadovoljan ukidanjem samoizolacije, jer rezultat toga je da nismo u mogućnosti pratiti osobe koje dođu u našu zemlju i našu županiju. Imamo još jednu osobu koja je letom došla iz Frankfurta, ta osoba je stavljena u samoizolaciju i bit će testirana.


Osječko-baranjska županija nema novozaraženih

10:33 - U protekla 24 sata nastavljena su povoljna kretanja u vezi koronavirusa u Osječko-baranjskoj županiji. Na koronavirus testirano je 149 uzoraka i svi su bili negativni, pa je ukupan broj oboljelih već šesti dan ostao na 131 osobi. Broj osoba u samoizolaciji je smanjen za još osam, s tim da je po preporuci epidemiološke službe devet osoba izašlo iz te mjere, a za jednu (novi kontakt) određena je mjera samoizolacije (putnik iz zrakoplova). U samoizolaciji je trenutno 77 osoba.

Image
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL

U Španjolskoj je zaraženo oko 2,3 milijuna ljudi

10:29 - Prema prvim rezultatima serološke studije koju je provela španjolska vlada, samo 5% španjolskog stanovništva razvilo je antitijela na koronavirus. Studija u kojoj je napravljeno serološko testiranje uzoraka krvi oko 60.000 nasumično odabranih sudionika, pokazuje da je oko 2,3 milijuna ljudi u Španjolskoj bilo zaraženo koronavirusom, što je desetak puta više od 228.691 slučaja koje je zemlja do sada potvrdila. U slučaju da su nalazi studije točni, prava stopa smrtnosti od virusa u Španjolskoj, gdje je potvrđeno 27.104 preminulih, je oko 1,1%, piše AA. Marine Pollan, voditeljica Nacionalnog centra za epidemiologiju, tvrdi da je oko 26% infekcija asimptomatsko. Rekla je i da je istraživanje utvrdilo da su antitijela rjeđa kod djece nego u općoj populaciji. Koliki postotak građana ima protutijela se također znatno razlikuje ovisno o regiji. U Madridu, jednom od najteže pogođenih španjolskih područja, 11,3% testirane populacije ima protutijela za virus. U nekim drugim regijama, poput Kanarskih otoka, imunitet je pronađen u manje od 2% uzorka. Rezultati ove studije sugeriraju da je bolest manje raširena nego što su mislili neki istraživači. Nalazi studije također znače da je 95% španjolskog stanovništva još uvijek ranjivo na virus.


Nema novozaraženih u Krapinsko-zagorskoj županiji

10:22 - Na području Krapinsko-zagorske županije već šesnaesti dan uzastopce nije zabilježena ni jedna novozaražena osoba koronavirusom, a u protekla 24 sata ozdravilo je još 8 osoba; 2 iz Oroslavja te po jedna osoba iz Velikog Trgovišća, Zlatar Bistrice, Tuhlja, Jesenja, Bedekovčine i Pregrade. Ukupan broj ozdravljenih osoba je 116, a trenutni broj aktivnih slučajeva zaraze koronavirusom osoba s područja županije iznosi 22. U samoizolaciji se nalazi 20 osoba. U protekla 24 sata testirano je 27 uzoraka, od kojih je 22 negativno, dok se za 5 čekaju rezultati nalaza. Dosad je testirano ukupno 2298 uzoraka.


U Republici Srpskoj još 33 osobe zaražene koronavirusom

10:00 - U Republici Srpskoj su u posljednja 24 sata registrirana 33 nova slučaja zaraze koronavirusom, priopćeno je iz Ministarstva zdravlja tog entiteta. Izvršeno je testiranje 697 laboratorijskih uzoraka. Kako se navodi, riječ je o 17 muškaraca i 16 žena, četiri osobe muškog spola su mlađe životne dobi, šest srednje i sedam osoba je starije životne dobi. Jedna osoba ženskog spola je mlađe životne dobi, deset je srednje i pet je starije životne dobi, prenosi Klix. U Bosni i Hercegovini do sada su potvrđena 2204 slučaja zaraze koronavirusom, a preminule su 122 osobe.


Koronavirusom zaraženo manje od pet posto stanovnika Francuske

9:49 - Studija koju je proveo institut Pasteur pokazuje da je svega 4,4 posto francuskog stanovništva, ili 2,8 milijuna ljudi, bilo zaraženo novim koronavirusom, što je puno više od službenog broja slučajeva, ali premalo za tzv. imunitet krda. U studiji objavljenoj u srijedu u časopisu Science znanstvenici kažu da je stopa zaraženih u najgore pogođenim dijelovima Francuske - istočnom dijelu zemlje i pariškoj regiji - u prosjeku između 9 i 10 posto. "Oko 65 posto stanovništva trebalo bi biti imuno ako želimo kontrolirati pandemiju pomoću imuniteta", navodi se u studiji. Imunitet krda odnosi se na situaciju kada je dovoljno stanovnika imuno na infekciju kako bi se učinkovito moglo spriječiti širenje bolesti.

Image
Foto: LUDOVIC MARIN-POOL / Sipa Press / Profimedia

Stopa zaraženih koju iznosi institut Pasteur odnosi se na 11. svibnja, dan kada je Francuska počela izlaziti iz gotovo dvomjesečne karantene. "Posljedično, naši rezultati pokazuju da samo imunitet krda bez cjepiva neće biti dovoljan za izbjegavanje drugog vala po okončanju karantene. Učinkovite mjere kontrole moraju se stoga održavati i nakon 11. svibnja", rekli su znanstvenici. Ukupan broj mrtvih od koronavirusa u Francuskoj skočio je na 27.074 u srijedu i peti je najveći u svijetu. Zaraženih je 177.700. Institut Pasteur također navodi da je karantena koja je uvedena 17. ožujka u Francuskoj dovela do drastičnog pada stope širenja koronavirusa, s 2,9 na 0,67.

Španjolska studija, također objavljena u srijedu, pokazala je slične rezultate. U njoj se kaže da je oko 5 posto stanovništva bilo zaraženo te da nema imuniteta krda u Španjolskoj, koja također polakao ublažava restriktivne mjere.


U Karlovačkoj županiji nema novozaraženih

9:44 - U Karlovačkoj županiji nema novozaraženih koronavirusom. Jučer su testirane 52 osobe i svi su negativni. Ukupno je testirano 2065 osoba. Tijekom dana bit će testirano oko 40 osoba. U OB Karlovac nema ni jednog pacijenta oboljelog od koronavirusa, na kućnom liječenju još ih se nalazi 2, 1 osoba je preminula. U Karlovačkoj županiji je izliječeno 27 osoba. Pod mjerama samoizolacije nalaze se 3 osobe. U karanteni Grabovac nalazi se 13 osoba, a tijekom dana očekuje se njihovo otpuštanje.

Image
Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

13.05.2020., Karlovac - U sklopu obiljezavanja tjedna Crvenog kriza volonteri i djelatnci Gradske organizacije Crvenog kriza Karlovac prodefilirali su sredistem grada i napravili zajednicku fotografiju.

Nema novozaraženih u Primorsko-goranskoj županiji

9:37 - Primorsko-goranska županiji nema novih slučajeva zaraze koornavirusom. U županiji je trenutačno još 17 aktivnih slučajeva, a dosad je 54 pacijenata ozdravilo.


Istarska županija nema novozaraženih

9:36 - Unutar 24 sata u Istarskoj županiji ispitano je 66 uzoraka brisa i svi su negativni na koronavirus. Trenutno je na ispitivanju 23 uzoraka brisa zbog sumnje na koronavirus.


Vukovarsko-srijemska županija postala 'corona free'

9:35 - U protekla 24 sata izliječena je i posljednja osoba oboljela od COVID -19 u Vukovarsko-srijemskoj županiji. Ukupan broj do sada izliječenih osoba na području županije iznosi 40, čime su postali "corona free" županija. Županija je već šesnaesti dan bez novozaraženih. Ukupan broj zaraženih osoba i dalje iznosi ukupno 40.


Test na antitijela u Velikoj Britaniji dobio odobrenje

9:32 - Test kojim se utvrđuje jesu li ljudi bili zaraženi koronavirusom u prošlosti dobio je odobrenje zdravstvenih službenika u Engleskoj. Public Health England nazvao je test antitijela, koji je razvila švicarska farmaceutska tvrtka Roche, "vrlo pozitivnim otkrićem". Test krvi traži antitijela koja je stvorio imunološki sustav nakon što je tijelo bilo zaraženo virusom. Antitijela obično nude određenu razinu imuniteta, ali u različitom vremenskom razdoblju. Do sada, dužnosnici nisu bili sigurni u pouzdanost ove vrste testova. Profesor John Newton, nacionalni koordinator britanskog programa za testiranje na koronavirus, rekao je: "Takav visoko specifičan test na antitijela vrlo je pouzdan pokazatelj prošlih infekcija". Dodao je da to može ukazati na neki imunitet na buduću infekciju, premda je nejasno u kojoj mjeri postojanje antitijela indicira imunitet, piše BBC.


Stanovnici južne Kalifornije vraćaju se na plaže

9:16 - Nakon višetjedne zabrane posjećivanja, plaže u Los Angelesu otvorile su se danas uz obvezu nošenja maske, ali odredba o nenapuštanju domova ostaje na snazi. Stanovnici okruga Los Angeles smiju na plažu ako nose masku kada nisu u moru te ako su "aktivni", odnosno ako surfaju, plivaju ili trče. Zabranjeno je sjedenje na pijesku. "Mislim da je to stvarno dobro. Ljudi obraćaju pažnju, zbilja nitko ne leži ovdje, inače bi guverner Newsom bio ljut jer je pravilo da se krećemo", kazao je Caron Carus iz Manhattan Beacha, jugozapadno od Los Angelesa.

Image
Foto: Zuma / SplashNews.com / Splash / Profimedia

Agencija za nacionalne parkove u srijedu je dozvolila ograničen pristup nacionalnim parkovima Grand Canyon i Yellowstone koji su prethodno bili zatvoreni. Čelnica odjela za zdravstvo okruga Los Angeles Barbara Ferrer u utorak je rekla da će odredba o nenapuštanju doma za otprilike 10 milijuna stanovnika okruga ostati na snazi cijelo ljeto, iako će neke restrikcije biti ublažene. Brojni su se pak guverneri odlučili za brže pokretanje ekonomije, strahujući od ekonomskih posljedica.


Nema novozaraženih u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji

9:10 - 29. dan zaredom, Bjelovarsko-bilogorska županija i dalje je bez novih slučajeva zaraze koronavirusom. Do sada je u toj županiji ukupno testirano 588 osoba, a koronavirusom je i dalje zaražena samo jedna osoba. Ni jedna osoba u županiji nije preminula od koronavirusa.


Primorac: 'Dva načina na koje se populacija može procijepiti'

8:59 - Dragan Primorac je komentirao popuštanje epidemioloških mjera u Hrvatskoj gostujući u "Dobro jutro, Hrvatska" HRT-a. "Kada se pojavi neki virus o kojemu ništa ne znate, u tim trenucima se ide iznimno ekstremno, konzervativno, kao što je i većina država napravila jer se mora zaštititi populacija", rekao je profesor Dragan Primorac gostujući u Dobro jutro, Hrvatska gdje je komentirao popuštanje mjera. "Karantenom i izolacijom je", dodaje Primorac, "poslana poruka da se virus neće pobijediti modernom medicinom, već metodama iz 19. stoljeća, a upoznavanjem s bolesti sustav se postepeno otvara". Primorac je rekao da smo i znali kako ćemo porastom temperature doći u poziciju u kojoj smo danas. "Moramo voditi računa da i dalje mnoge stvari ne znamo, da najprimitivnije metode samoizolacije onemogućuju priliku da dobijete bolest", dodaje.

Image
Foto: HRT

Prema njegovu mišljenju. kada se pogleda reakcije iz svijeta, Hrvatska se postavila vrlo odgovorno, a svi su lutali. Smatra da je Amerika pokleknula u pogledu javnog zdravstva, jer ga nikada nije razvijala, a mi smo napravili odlične preduvjete da budemo u situaciji u kojoj smo danas. Ne gleda katastrofično prema zimi jer imamo pripremljen sustav, a ako dođe do drugog vala, Hrvatska će biti daleko spremnija nego sada. Govorio je da će epidemiju pobijediti odgovornost ljudi i ponosan je na ponašanje građana.

Pojasnio je kako će novo cjepivo stimulirati razvoj imunološkog odgovora i osoba će biti spremna za Covid. No, do cjepiva, dodaje, nije lako doći. "Prije primjene cjepiva, moramo biti sigurni da ono neće izazvati više štete nego koristi", dodaje. Kaže da je jasno da se populacija može procijepiti na dva načina, kada imamo cjepivo ili prirodnom kontaktom. Dodaje da niti jedan zdravstveni sustav ne može izdržati nagli porast oboljelih, javlja HRT.


Istraživanje pokazalo da je govor mogući značajni način širenja virusa

8:47 - Mikrokapljice koje proizvodi čovjek dok govori mogu u zatvorenom prostoru ostati u zraku više od deset minuta, pokazala je studija objavljena danas koja ukazuje na vjerojatnu ulogu tih kapljica u širenju covida-19. Znanstvenici s američkog Nacionalnog instituta za dijabetes, probavu i bolesti bubrega (NIDDK) proučavali su ispitanike dok su glasno ponavljali riječi "ostanite zdravi" tijekom 25 sekundi u zatvorenoj kutiji. Laserom su osvjetljavali aerosol koji je ispitanik proizvodio tijekom govora kako bi vidjeli i prebrojali mikrokapljice.

Mikrokapljice su ostajale u zraku prosječno 12 minuta, prema rezultatima istraživanja objavljenima u časopisu Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States of America (PNAS). Uzimajući u obzir poznatu koncentraciju koronavirusa u slini znanstvenici su procijenili da svaka minuta glasnog govora može proizvesti više od 1000 mikrokapljica koje sadrže viruse i koje mogu ostati u zraku osam ili više minuta u zatvorenom prostoru.


WHO upozorava na globalnu krizu mentalnog zdravlja zbog koronavirusa

8.00 - Zbog nametnute izolacije, siromaštva i anksioznosti, uslijed pandemije koronavirusa prijeti globalna kriza mentalnog zdravlja, upozorila je u četvrtak čelnica odjela za mentalno zdravlje WHO-a. "Izolacija, strah, nesigurnost i ekonomski pad uzrokuju ili mogu uzrokovati psihološke probleme", rekla je Devora Kestel, ravnateljica odjela za mentalno zdravlje WHO-a.

Kestel je, predstavljajući izvještaj UN-a i smjernice po pitanju pandemije koronavirusa i mentalnog zdravlja, kazala da je izgledan veliki porast broja mentalnih bolesti i njihova intenziteta te da bi vlade trebale staviti to pitanje u središte svoga odgovora. "Mentalno zdravlje i blagostanje cijelih društava snažno su pogođeni krizom te su prioritet koji se mora hitno početi rješavati", rekla je Kestel novinarima.

U izvještaju je istaknuta nekoliko regija i društvenih slojeva koji su najranjivija skupina za mentalne bolesti - uključujući djecu i mlade izolirane od prijatelja, te zdravstvene djelatnike suočene s velikim brojem osoba umrlih od koronavirusa. Dosadašnja istraživanja već pokazuju utjecaj pandemije na globalno mentalno zdravlje. Psiholozi navode da je zabilježen porast broja anksioznih i depresivnih u više zemalja. Povećava se i obiteljsko nasilje, dok zdravstveni radnici više traže psihološku pomoć.


EU bi mogao upotrijebiti novac iz kriznog fonda za proizvodnju cjepiva

7.30 - Europska komisija razmatra mogućnost da dio novca iz europskog kriznog fonda vrijednog 2,4 milijarde eura, iskoristi za povećanje kapaciteta farmaceutskih laboratorija kako bi osigurala proizvodnju dovoljno cjepiva za Covid-19. Trenutno se razvija više od 90 cjepiva protiv te bolesti koja je usmrtila najmanje 290 tisuća ljudi diljem svijeta. Osam njih je u fazi kliničkog ispitivanja. Međutim, stručnjaci kažu kako bi masovna proizvodnja uspješnog cjepiva mogla biti jednako izazovna kao i njegov razvoj. Sve dok su kapaciteti za proizvodnju cjepiva ograničeni, EU bi trebao razraditi plan za povećanje proizvodnje i u početku distribuirati cjepivo samo onima kojima je najpotrebnije, stoji u dokumentu koji je dostupan Reutersu.

Europska povjerenica za zdravstvo Stella Kyriakides prošlog je tjedna prvi puta iznijela svoje ideje ministrima zdravstva EU-a i oni su je podržali, kažu dva dužnosnika koja su prisustvovala videokonferenciji. No, odluka još nije donesena. Razmišlja o korištenju europskog fonda za crne dane, Instrumenta za hitnu pomoć (ESI), kako bi povećala kapacitet proizvodnje cjepiva u Europi i ponudila osiguranje od odgovornosti farmaceutskih kompanijama, stoji u dokumentu.

Osiguranje od odgovornosti učinilo bi proizvodnju cjepiva manje rizičnom za tvrtke potencijalno izložene vrlo velikim pravnim troškovima zbog mogućih neefikasnih cjepiva i nepredvidivih nuspojava, rizika koji su posebno veliki ako se lijekovi razvijaju na brzinu. Dodatni novac mogao bi se usmjeriti za liječenja protiv Covida-19, istraživanja te kako bi „osigurao pristup portfelju obećavajućih kandidata za cjepivo“, stoji u dokumentu.

Gotovo 2,4 milijarde eura trenutno je dostupno u ESI fondu, koji Komisija opisuje kao ogranak EU-a za financiranje borbe protiv pandemije. Oko 300 milijuna eura iz početnog proračuna već je utrošeno na zaštitne maske i na jačanje zdravstvenih kapaciteta. „Komisija proučava kako bolje koristiti ESI kako bi cjepivo učinila dostupnim za sve građane EU-a“, izjavio je glasnogovornik EK. Dodao je da bi se taj novac mogao dodati drugim sredstvima, uključujući zajmove Europske investicijske banke, no još nije odlučeno kako će se koristiti. EU je u ožujku također počeo prikupljati planiranih 380 milijuna eura za stvaranje zaliha medicinske opreme, lijekova i cjepiva.


Tirol i alpska skijališta čekaju tužbe

7:14 Gomile skijaša pohrlile su početkom ožujka na razvikana skijališa u austrijskom Tirolu, potpuno nesvjesne da se koronavirus tiho širi regijom. Tisuće su se zarazile i virus odnijele kući u Austriju, ali i šire, od Njemačke i Amerike do Singapura. Mnogi od njih tužili su u međuvremenu mjesne vlasti u Tirolu što nisu reagirale dovoljno brzo i efikasno da ih zaštite. "Pokušat ćemo otkriti kad su vlasti saznale dovoljno informacija da počnu djelovati, to će biti jedno od ključnih pitanja", kazao je Peter Kolba, odvjetnik udruge za zaštitu potrošača VSV.


Japan ukida izvanredno stanje

7:00 Očekuje se da će Japan u četvrtak ukinuti izvanredno stanje za svojih 39 od 47 prefektura, a glavni grad Tokio spreman je zadržati ograničenja sve dok karantena ne bude uvjerljivo pokazala da se virus povlači, izvijestili su lokalni mediji. Treća po veličini svjetska ekonomija prije mjesec dana je proglasila izvanredno stanje, pozivajući građane da za 80 posto smanje međusobni kontakt kako bi se usporilo širenje infekcije i smanjio pritisak na medicinske usluge. Vlada je najavila da će situaciju preispitati sredinom svibnja.

Odluka o izvanrednom stanju omogućila je vlastima da kažu ljudima da ostanu kod kuće i da zatvore škole i tvrtke, ali u Japanu nema kazni za nepoštivanje odluke. Premijer Shinzo Abe nastoji uspostaviti ravnotežu između štete za gospodarstvo od dužeg gašenja te potrebe za suzbijanjem virusa. Vlada je ovaj tjedan priopćila kako će u svoj savjetodavni odbor za borbu protiv epidemije imenovati dodatna četiri ekonomista.

Japan ima 16.100 potvrđenih slučajeva koronavirusa, bez slučajeve s kruzera koji je bio u karanteni u Yokohami, te 696 smrtnih slučajeva. Japan je izbjegao eksplozivni rast infekcije kakav se dogodio u SAD-u i drugdje, a po broju testiranih je među zemljama s najmanje testiranja, sa svega 188 PCR testiranih na 100.000 osoba, nasuprot 3.159 u Italiji i 3.044 u Njemačkoj. Najteže pogođeni Tokio do sada je obavio samo 50.000 testova, od čega je oko 5000 bilo pozitivno.


Ponovo novi zaraženi u Kini

6:50 Kina je u srijedu izvijestila o tri nova slučaja koronavirusa što je manje u odnosu na dan ranije kada je bilo sedam novooboljelih. Pritom se broj novih asimptomatskih slučajeva popeo na 12 sa osam koliko ih je bilo dan ranije, priopćile su kineske zdravstvene vlasti. Svi novi slučajevi prenosili su se lokalno, dva u sjeveroistočnoj pokrajini Liaoning i jedan u provinciji Jilin koja graniči s Liaoningom. U Kini je dosad ukupno od COVIDA-19 oboljelo 82.929 osoba, dok je broj umrlih ostao nepromijenjen na 4.633.


Epidemija bukti, a predsjednik kritizira guvernere koji donose mjere

Brazil je u srijedu zabilježio dnevni rekord po broju novozaraženih koronavirusom, 11.385 slučajeva, dok je umrlo 749 ljudi, objavilo je brazilsko Ministarstvo zdravstva. U toj je zemlji dosad ukupno registrirano 188.974 slučaja COVIDA-19, Brazil je po broju oboljelih prešao Francusku i tako postao šesta po redu zemlja među najviše pogođenima koronakrizom. Brazil bilježi ubrzano širenje virusa, no brazilski predsjednik Bolsonaro opetovano umanjuje rizik od bolesti i kritizira guvernere saveznih država zbog mjera izolacije te kaže da je gospodarska šteta od zatvaranja i ograničavanja poslovanja gora od same bolesti. Bolsonaro je ovoga tjedna uredbom usluge poput teretana i frizerskih salona klasificirao kao "osnovne", izuzimajući ih time od propisanih mjera ograničavanja rada.

FNC17
Gledaj uživo 1.lipnja
VOYO logo