FOTO: / 2.000 branitelja u mimohodu za Gotovinu i Markača

U Zagrebu, ali i cijeloj Hrvatskoj održavane su mise za generale.

15.11.2012.
17:29
VOYO logo

U petak 16. studenog sud u Haagu će izreći konačnu presudu hrvatskim generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču. Gotovina i Markač su, podsjetimo, prvostupanjskom presudom osuđeni na 24 odnosno 18 godina zatvora.

U Zagrebu, ali i mnogim drugim gradovima održavane su zajedničke molitve i mise za Gotovinu i Markača.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Među braniteljima Krstičević, Borković, Lucić...

Nakon paljenja svijeća i polaganja vijenaca ispred Zida boli na Mirogoju za sve poginule i stradale u Domovinskom ratu, branitelji su se u mimohodu uputiti prema Zagrebačkoj katedrali. Kolona s braniteljima se protezala cijelom Mirogojskom cestom. Oko 2.000 njih stiglo je pred zagrebačku katedralu, gdje ih je dočekalo još 500-njak građana.

Među ostalim, u povorci su bili umirovljeni generali Damir Krstičević i Josip Lucić, Željko Sačić , Branko Borković Mladi Jastreb.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od političara viđeni su predsjednik Gradske skupštine Davor Bernardić i HDZ-ova zastupnica Danira Bilić.

U prepunoj zagrebačkoj katedrali s početkom u 19 sati održana je misa, a potom je započelo cjelonoćno molitveno bdijenje, koje organizira 120 braniteljskih udruga.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Molimo zato da svoje odluke donose po savjesti i pravdi", kazao je pomoćni biskup zagrebački mons. Ivan Šaško koji je predvodio misu. Kazao je kako se ne sjeća kad je toliko mnoštvo ljudi bilo u katedrali.

Prije mise održana molitva, na kojoj su bili i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, Božidar Kalmeta, Dražen Budiša, Martina Dalić, Domagoj Milošević i Ruža Tomašić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Generali se pripremili na sve

Odvjetnik Tom Kuzmanović otkrio je kako se Gotovina osjeća.

"U dobrom je stanju. Mi smo ga pripremili na sve. Jednostavno ne može biti gore nego što je bilo prvostupanjskom presudom, ali mislim da je on oprezan. Zna o čemu se radi, dobro smo se pripremili i dobro smo ga pripremili. Mislim da sutra, štogod se dogodi, neće biti sretan ako ostaje, ali mislimo da će sutra biti dobro. On isto misli da će se nešto bolje dogoditi ovoga puta, za razliku od zadnjeg", naglasio je Kuzmanović u razgovoru za Media Servis.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odvjetnik Goran Mikuličić kaže da se njegov branjenik Mladen Markač također dobro osjeća te da razumno gleda na cijelu priču oko drugostupanjske presude.

Svijeće pred sudom

Pedesetak Hrvata iz Nizozemske i okolnih zemalja okupilo se u četvrtak navečer ispred Međunarodnog suda za ratne zločine u Haagu i zapalilo svijeće u znak podrške Gotovini i Markaču.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Generali na slobodu izlaze samo ako tako odluči Žalbeno vijeće kojim predsjeda sudac Theodor Meron ili ako ih osudi na kaznu manju, u Gotovininom slučaju od 10 godina i 5 mjeseci, a u Markačevom na 8 godina i pet mjeseci. Ante Gotovina u Haagu se nalazi gotovo sedam godina, dok je Markač u pritvoru nešto više.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo